Jamie McDonald/Getty Images / Getty Images
CIJENE HRVATE

NAJJAČA EUROPSKA KOŠARKAŠKA LIGA VRVI HRVATSKIM CENTRIMA Čak devetorica u osam klubova, još niz na drugim pozicijama

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. rujan 2016. 22:46

Nova sezona najjače europske košarkaške lige bit će posebno zanimljiva za nas. Naime, od 18 ACB ligaša, u njih čak 12 igrat će, ili će ih voditi ljudi s hrvatskim putovnicama.
Da stvar bude zanimljivija, čak osam ACB ligaša koristit će usluge devet hrvatskih centara, što je gotovo pola lige. Štoviše, Manresa će imati obje centarske pozicije popunjene s hrvatskim peticama!

Krenimo redom. Od onoga što je ostalo od lani. Ante Tomić je, naravno i dalje stožerni centar Barcelone, a Marko Popović je krajem lanjske sezone obnovio ugovor s Fuenlabradom, kao i Goran Suton s Estudiantesom. Leo Čizmić, darovito krilo Seville (od nove sezone ona se zove Real Betis), bit će dio prve momčadi, a krajem godine napuniti će naš junior 18 godina.
U Sevillu se preselio i trener Žan Tabak, a prva petica u Betisu bit će Luka Žorić, koji je stigao u Andaluziju iz Cedevite.

Već spomenuta Manresa dovela je ove sezone oporavljenog Lukšu Andrića, koji je zbog leđa propustio lanjsku sezonu, ali i Marjana Čakaruna, Zadranina, koji je lani odveo slovenske Helios Sunse do naslova prvaka u susjedstvu.

Cibona Zagreb\u0092s Croatian forward Luksa Andric (R) scores against Le Mans\u0092 French center Alain Koffi (L) during their Euroleague basketball match Le Mans vs. Zagreb in Le Mans, on October 30, 2008. Cibona Zagreb won 58-54. AFP PHOTO JEAN FRANCOIS MONIER
AFP PHOTO JEAN FRANCOIS MONIER / AFP

Grdović uz Bartzokasa

Odlične igre u Italiji Ivana Buve, dovele su tog centra iz Avellina u Bilbao, a Filip Kraljević se nakon Zadra skrasio u Zaragozi.
Sjajno reprezentativno ljeto Darka Planinića dovelo ga je do potpisa ugovora s Gran Canarijom, u koju stiže iz Baskonije.

Daroviti bek Emil Savić potpisao je profesionalni ugovor s Valencijom, a on je, kao i Čizmić rođen 1998. godine i još uvijek je junior, obojica bi trebali igrati ove zime na odgođenom EP.
Josip Pino Grdović se vraća na trenersku stolicu, njega je kao asistenta uzeo Giorgos Bartzokas, novi trener Barcelone, a veza između lanjskog trenera Lokomotiv Kubana i Grdovića postoji još iz grčkih dana našeg stručnjaka.

Napokon, tu su i dva naturalizirana hrvatska igrača. Didi Draper se vratio u Real Madrid nakon epizoda u Efesu i Lokomotiv Kubanu, a Oliver Lafayette je potpisao za Unicaju, u koju dolazi iz Milana.


Zagreb, 140815.
Arena Zagreb.
Prijateljska kosarkaska utakmica izmedju reprezentaacija Hrvatske i Njemacke.
Na fotografiji: Oliver Lafayette, Niels Giffey.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Andrićev povratak

ACB liga bit će ove sezone i te kako zanimljiva, nema dvojbe.
U naslovim ulogama opet će biti Barcelona, gdje će Tomić i Grdović tražiti naslov prvaka, ali i Draper će isto pokušati u Realu. Mogao bi blizu biti Emil Savić u Valenciji, iako će za njega biti velika stvar bilo kakva minutaža. Isti je slučaj s Leom Čizmićem u Betisu, gdje će Žan Tabak i Luka Žorić pokušati napraviti ono što je lani uspjelo Marku Popoviću s Fuenlabradom, možda se dokopati i play-offa.

Darko Planinić bi trebao nastaviti u Gran Canariji sve ono dobro što je radio ovo ljeto za Hrvatsku. Ivan Buva će se pokušati dokazati i u ACB ligi, dok će Lukša Andrić, posve oporavljen, tražiti novo razbuđivanje svoje karijere. A nju trebaju na velikoj sceni tek potvrditi Filip Kraljević, Marjan Čakarun i Filip Tončinić.
Tu je i Goran Suton, koji je već uhvatio korijene u ACB ligi...

Linker
21. travanj 2024 23:21