CROPIX
'BABO LOGIČAN IZBOR'

NAJSTARIJI HRVATSKI REPREZENTATIVAC VELIKI OPTIMIST UOČI UTAKMICA ODLUKE 'Jaki smo, a protiv Litve ćemo saznati koliko'

KRUNO SIMON Najstariji hrvatski reprezentativac i jedini euroligaški igrač Dražena Anzulovića uoči dvije kvalifikacijske utakmice za SP, od kojih se prva igra u petak protiv Litve u Osijeku
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. rujan 2018. 00:16

Kad je debitirao za reprezentaciju, a bilo je to uoči Eurobasketa 2011. i zbilo se u Sloveniji na turniru u Ljubljani, Kruno Simon imao je 26 godina i svašta se u njegovoj karijeri dogodilo prekasno.

Sada je u Celju istrčao u dresu Hrvatske kao najstariji igrač, ima pune 33 godine i od te 2011. do danas nezaobilazan je dio košarkaške vrste. Simon je i jedini euroligaški igrač u dresu Hrvatske, a kako i dalje traje rat između FIBA-e i Eurolige, rat kojemu se ne vidi epilog, tako je i ovaj put morao čekati dopuštenje Efesa za priključenje reprezentaciji. Čekao je on dopuštenje i u studenom i veljači, ali ga nije dobio, a sada je uspio doći tjedan dana kasnije od ostalih. Bilo je to najbolje što se moglo izvući.

Dosad je odigrao pokus kontra Slovenaca, pokazao da je u solidnom stanju, a odradio je i nekoliko dana treninga u Osijeku. Javio se na povratku iz Vukovara, gdje se kompletna reprezentacija otišla pokloniti žrtvama Domovinskog rata.

- Bio sam već puno puta u Vukovaru, sada smo stigli kao reprezentacija, posjetili smo bolnicu, spomen-centar, Ovčaru...

2016 Rio Olympics - Basketball - Preliminary - Men's Preliminary Round Group B Argentina v Croatia - Carioca Arena 1 - Rio de Janeiro, Brazil - 09/08/2016. Krunoslav Simon (CRO) of Croatia reacts. REUTERS/Jim Young FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Jim Young
Krunoslav Simon

I navečer trenirali.

Kako je uopće u Osijeku, osjeti li se među običnim ljudima pozitivno iščekivanje utakmice u petak kontra Litve?

- U Osijeku je uvijek lijepo, uvijek smo tu bili odlično prihvaćeni. Ono što sam čuo jest da svi govore da je teško doći do ulaznica za petak, što je dodatni plus. To znači da će ugođaj u dvorani biti vrhunski, ne sumnjam da ćemo imati sjajnu podršku s tribina.

OK, a kako to sve skupa izgleda iz rakursa Krune Simona?

- Mislim da je Hrvatska ovaj put skupila jednu od najboljih momčadi uopće, mislim tu na reprezentacije koje su se skupile za ove dvije kvalifikacijske utakmice u rujnu. Ovo je doista jaka momčad, a dva pokusa sa Slovenijom osobno ne uzimam kao pravo ogledalo stanja i naše snage. Ono ozbiljno bit će u petak kad istrčimo protiv Litve, to će biti naš pravi test. Do te utakmice ima još 48 sati, a za to ćemo vrijeme dotjerivati sitnice. A onda ćemo vidjeti tko smo i što smo.

Zašto Simon misli da smo jaki?

- Mislim da je ovo jedan od najjačih rostera, i to u ograničenjima koja su postojala, od obveza NBA igrača, do euroligaških igrača. Ovo je manje-više najbolje što imamo, a kad je tako, to treba znati i moći iskoristiti.

Ono što je Simon prvi puta vidio ovih dana jest potencijal, ma, ne više potencijal, nego snaga i moć, koju posjeduju Ante Žižić i Ivica Zubac.

- Jest, iako se to nije ni moglo vidjeti u pravoj mjeri na onoj utakmici u Celju. Što reći kad je najviši igrač protivnika imao jedva dva metra. Litva, koja tradicionalno ima fizički snažne igrače, koji traže kontakt, koji se guraju bit će pravi test i za njihovu moć. To nije bio slučaj protiv Slovenije, posebno ne u onoj drugoj utakmici kad tu nije bilo Vidmara i Zagorca.

REUTERS/Shannon Stapleton
REUTERS/Shannon Stapleton / REUTERS

Međutim, Litva bi mogla pokušati s receptom koji smo radili u posljednjih pet godina kad smo igrali protiv nje i izvlačili na pick Jonasa Valančiunasa te tako radili nered u njihovoj obrani. Sada bi to mogla raditi s našim NBA centrima...

- Ha, to je Litva, ima i igrače koji preferiraju takvu vrstu igre. Uostalom, baš ta pick-igra je forte i Kalnietisa i Lekavičiusa, a oni su važne karike reprezentacije koja dolazi u Osijek. I znamo da će to biti plan Litve, spremamo se za to ovih dana. Naravno, imamo i mi svojih oružja, oružja s kojima i te kako možemo ugroziti Litvu.

Kruno Simon je dobar prijatelj, bili su cimeri dok su igrali zajedno u Milanu, s Mantasom Kalnietisom. U kontaktu su, čuli su se i ovih dana.

- Jesmo, razgovarali smo. Litva ima kult reprezentacije, njima je košarkaška reprezentacija najvažnija sportska priča u državi. I sve to će izbrisati činjenicu da im nedostaje nekoliko važnih igrača jer riječ je pravoj reprezentaciji. Jaki su, uigrani, dosta su zajedno, a i skor u ovim kvalifikacijama, činjenica da u Osijek dolaze s perfektnih 6-0, sve to najbolje ilustrira. Međutim, mi se nećemo dati navući, znamo mi dobro što je i tko je Litva.

Osjeća li se u našoj svlačionici opterećenje činjenicom da su nam nužne pobjede nad Litvom i tri dana kasnije nad Poljskom u Gdanjsku ako želimo imati realne šanse za odlazak na SP?

- Svjesni smo mi u kojoj smo situaciji. Na žalost, znali smo što bi nas moglo snaći onoga trenutka kad je FIBA pokrenula ovaj sustav kvalifikacija, svima je bilo jasno da bi to moglo tako izgledati. I znamo da nam je sada zadatak dobiti obje utakmice. Mislim da nam to nije opterećenje jer smo svi svjesni da nam je to zadatak i cilj.

Razmišlja li se ovih dana ponešto i o Poljacima ili je u glavama samo Litva?

- Fokusirani smo na Litvu, ali iz razgovora među suigračima postoji priča i o Poljskoj. I tu smo svjesni da će nas čekati težak posao. Poljska računa da bi baš preko Hrvatske mogla na SP, tu vidi svoju šansu. I za sada je, na papiru, i ima. Moramo biti svjesni opasnosti te utakmice, ali prvo je Litva, tu igramo kod kuće, tu treba uhvatiti zalet i za Gdanjsk.

Pazin, 260616.
Hrvatska i Ceska odigrale su zadnju pripremnu utakmicu prije odlaska na kvalifikacije za Olimpijske igre.
Na fotografiji: Krunoslav Simon.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX

U kakvoj je uopće formi Kruno Simon?

- Ovo je neka specifična situacija jer sam praktički izravno s atletske staze stigao u dvoranu. Bio sam s Efesom deset dana u Bormiju, na planini, pa mi je sve malo čudno, iako sam odigrao i za Efes četiri pokusne utakmice do sada. No, do petka će sve biti kako treba.

I za kraj, danas je Simon najstariji čovjek u reprezentativnoj svlačionici. Kakav je osjećaj opet biti tu?

- Uvijek to lijepo, radujemo se svi okupljanjima, to je dio nas. Samo, sada ove dvije utakmice treba zaokružiti na pravi način, dobiti ih obje pa će sve to biti OK.

I kapetan je novi?

- Nakon što je dugo godina Roko Ukić bio kapetan, sada je to Babo. Logičan slijed...

Logičan slijed bio bi da ne promašimo SP. Posljednji put nam se to dogodilo kad Kruno Simon još nije bio reprezentativac. Na SP-u u Japanu 2006. nas nije bilo. A ako nisi na SP, tako je to danas, nema te na OI. I zato je važno dobiti Litvu i Poljsku. Nema nam druge...

Simon u reprezentaciji

104 nastupa (debitirao 26. VII. 2011. u prijateljskoj utakmici protiv

Bugarske u Osijeku)

897 poena (najviše - 23 zabio protiv Ukrajine

u četvrtfinalu Eurobasketa 2013)

6 velikih natjecanja

(EP 2011, EP 2013, SP 2014, EP 2015,OI 2016, EP 2017)

Linker
24. travanj 2024 03:34