Foto: Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX
MARKO TOMAS

NAJVEĆI PEHIST U POVIJESTI HRVATSKE KOŠARKAŠKE REPREZENTACIJE UOČI EUROBASKETA PORUČIO 'Favoriti? Bez puno oklijevanja rekao bih Španjolska i Srbija'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 28. kolovoz 2017. 21:28

Igrala se posljednja akcija u prvom poluvremenu ogleda Slovenije i Hrvatske. Sirena je odsvirala kraj poluvremena, a Marko Tomas, najveći pehist u povijesti naše reprezentacije, ostao je ležati na parketu držeći se za glavu. U isti tren okružili su ga suigrači, skočila je i cijela klupa, jer to je Tomas i kad on padne, uvijek može biti nezgodno.

Uostalom, Tomas je 2009. otpao uoči Eurobasketa u Poljskoj ozlijedivši se u jednom od posljednjih pokusa u Njemačkoj; 2011. mu je otišao mišić na drugoj utakmici Eurobasketa; 2013. godine ozlijedio se na završnim pripremama u Crikvenici, uoči odlaska u Celje na uvodnu skupinu; a 2015. se opet ozlijedio uoči samog natjecanja, Velimir Perasović ga je uvrstio u momčad misleći da će dočekati Tomasov oporavak, no nije ga dočekao.

I jasno vam je onda zašto je, kad je Tomas završio na parketu, nastala strka. Međutim, zadobio je udarac od Luke Dončića, trenutno bolan, ali nije to bilo ništa strašno.

Idem prema vrhuncu

Tomas je u stroju, štoviše, kako pripreme odmiču, izgleda sve bolje. I bit će on jako hrvatsko oružje. A sprema se odigrati svoj prvi cijeli Eurobasket nakon 2007. godine!

- Odigrali smo sa Slovenijom u četvrtak više natjecateljsku nego prijateljsku utakmicu. Bilo je u njoj dobrih stvari, ali i nešto loših, kao primjerice početak drugog poluvremena. U prvom smo dijelu izgledali jako dobro, no nakon odmora smo ušli dosta opušteno, pa su tu Slovenci, uz laganu pomoć sudaca ali i uz svoju agresivnost, koju ne treba zanemariti, preokrenuli. OK, bio je to još jedan pokus u nizu, ništa se tu strašno nije dogodilo, a po mojem sudu, mi možemo biti zadovoljni obavljenim pripremama.

Marko Tomas igrao je u četvrtak ozbiljnu utakmicu, na njegovoj se igri jasno očitovao napredak u odnosu na prve pokuse.

- Logično je to. Kako pripreme odmiču dalje, moja je sprema sve bolja. Nadam se da će vrhunac biti kada bude najviše i potrebno. Blizu smo kraja priprema, još nije gotovo, važno je da sam zdrav, važno je da sam ušao u kontinuitet treninga, a sve je to bilo ono što sam i želio.

I da zdrav dočeka Istanbul, kad se počne igrati od osmine finala nadalje. Gdje bi Marko Tomas mogao biti silno važan.

- Naravno, to je tako. Iako, ne smijemo podcijeniti tu uvodnu skupinu, moramo tu biti sigurni, graditi samopouzdanje kroz pobjede. I doći do Istanbula, gdje će nas čekati presudne utakmice. A u njima ćemo trebati imati što je više moguće raspoloživih igrača.

Roko će biti OK

Karijera Marka Tomasa cijelo je vrijeme vezana uz Roka Ukića. Ako ga itko poznaje u ovoj reprezentaciji, onda je to Tomas. Ukić je u petak odigrao zatvorenu utakmicu protiv Slovenije, bio je na parketu 24 minuta, no koliko će mu trebati da dođe u igračku formu?

- Što se tiče kondicije, u to ne treba sumnjati, Roko će biti OK. Uostalom, on je na prvi dan priprema došao najspremniji od svih, obavio je puno treninga. E, sad, što se tiče košarke, tu može biti nekih problema, ali nadam se da će to u prvih nekoliko utakmica doći na svoje, da će on dobiti taj neophodni ritam, jer nama Roko, jednostavno, neizmjerno treba. I trebamo pravog Ukića. Opet, ima u njemu dovoljno iskustva i on će se brzo snaći.

Kad je dolazio u reprezentaciju ovo ljeto, imao je jedan film u glavi; što je od toga ostalo nakon što su pripreme gotovo odrađene?

- Kod nas su karte podijeljene, točno se zna tko što radi i tko kakve uloge ima. Za neki bolji rezultat, opet, neće biti dovoljno da samo naša dva najbolja igrača, Bogdanović i Šarić, sve odlučuju sami jer je košarka preozbiljan sport, pretežak sport da bi se uspjelo na takav način. Mi ćemo ostali pokušati biti na maksimalnoj razini da sve to sve skupa izgleda OK. Ne mogu reći kao dosad - naravno, ako to prolazi, dapače; onda je sve OK, igrat ćemo na taj način - ali sigurno je da će trebati pomoć sa strane.

Sretni bez ozljeda

Koliko Tomas prati ostale utakmice, ostale pokuse koji se ovaj vikend završavaju diljem Europe?

- Sve to varira od trenera do trenera. Ne opterećujemo se tim utakmicama, iako do uha uvijek dođe neki rezultat, ali mi smo usredotočeni samo na sebe i želimo biti što je moguće bolji kad počne Eurobasket.

Još jednom svjedočimo velikom broju otkaza po reprezentacijama, ne samo uoči priprema već su se oni počeli događati, iz ovih ili onih razloga, i tijekom priprema. Stvara je li to dodatan pritisak na Hrvatsku, gurali li je u neki drugi položaj?

- Ima puno kvalitetnih reprezentacija i nijedna od njih ne ovisi samo o jednom igraču, tako da, koliko se god sa strane činilo velikim hendikepom kada neka reprezentacija ostane bez zvučnog imena, mislim da svaka od njih ima još dovoljno aduta da to pokrije. I nama su se godinama događale ozljede tijekom priprema, nedolasci, pa nam nitko to nije uzimao u obzir. Mi smo sretni jer nemamo ozljeda te gledamo samo sebe, drugima se ne opterećujemo. Puno je kvalitetnih reprezentacija tu i očekujem da će i ovaj put biti dosta iznenađenja, a mi moramo misliti samo o sebi.

Tko su, po Tomasovu mišljenju, favoriti? Hrvatsku tu nećemo spominjati...

- Bez puno oklijevanja rekao bih Španjolska i Srbija.

Bez obzira na sve izostanke?

- Bez obzira. Naravno, Llullova ili Teodosićeva ozljeda jesu hendikepi, ali su to preozbiljne i predobre reprezentacije, prekvalitetni igrači da bi ih to previše poremetilo.

Nervoza je u zraku

U ovih nekoliko dana do odlaska na veliko natjecanje igrači žive u stresu. Pripreme su pri kraju, nervoza je velika. Kako se pronalazi neka niša za opuštanje?

- Individualno je to kod svakoga. Pokušavamo se opustiti koliko je moguće. Sada dolazi period smanjenja intenziteta treninga, a to znači i da će biti više vremena da budemo zajedno, odemo skupa na neki ručak, večeru... Jasno, lagana je nervoza u zraku jer znamo što očekujemo; ne bih tu govorio nužno o imperativu rezultata, ali svatko od nas ima svoj neki imperativ i želi u što boljem stanju dočekati EP. Imamo odlične uvjete, ništa nam ne nedostaje, a mogu reći, iz svojeg kuta, da je ovih gotovo mjesec dana priprema i prebrzo prošlo.

Linker
26. travanj 2024 07:13