Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
NBA JE 'PROBLEM'

NOVI OTKAZ KOŠARKAŠKOJ REPREZENTACIJI Nakon Marija Hezonje i Ante Žižić rekao 'ne' Hrvatskoj!

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 08. lipanj 2017. 13:36

Dogovor je bio da Ante Žižić, koji je s Darušafakom završio sezonu, zajedno s bratom Andrijom, sportskim direktorom Cibone i osobom koja brine o karijeri mladog asa, kaže svoju ideju oko igranja za reprezentaciju ovog ljeta. Razgovor je obavljen ovog tjedna u Zagrebu i na njemu su Žižići zatražili tretman kakav su imali Ivica Zubac i Dragan Bender proteklog ljeta kad su se obojica trebala preseliti u SAD jer im je kretala NBA karijera u LA Lakersima, odnosno Phoenix Sunsima.

Za koji dan put SAD-a, put Bostona, jer Celticsi na njega imaju prava od prošlogodišnjeg drafta, krenut će i Ante Žižić. I zatražio je za sebe razumijevanje što se tiče reprezentacije kakvo su imali proteklo ljeto Zubac i Bender. Pri tome je obećao da će svaki sljedeći put biti na dispoziciji.

Čekaju se Bender i Zubac

Prevedeno, neće ga biti u reprezentaciji ovo ljeto, prevedeno na još razumljiviji jezik, jer sljedeće godine nema velikog natjecanja: Ante Žižić će prvi puta biti u prilici obući dres Hrvatske na velikom natjecanju biti 2019. godine, ako Hrvatska bude igrala na SP-u. S pune 22 godine.

S pune 22 godine, recimo i to, Dario Šarić proteklog je ljeta odigrao četvrto veliko natjecanje za Hrvatsku (Eurobasket 2013, SP 2014, Eurobasket 2015, kvalifikacije i Olimpijske igre 2016), a ukupno je to Šariću lani bilo peto ljeto koje je proveo u seniorskoj reprezentaciji!

Stojko Vranković, predsjednik HKS-a, na tjedan je dana otišao put SAD-a da bi obavio formalnosti oko trajnog preseljenja u Hrvatsku, a vezano uz Žižićev otkaz je kazao:

- Žao mi je, a iz iskustva jako dobro znam da za igrače nema veće pozornice od igranja za reprezentaciju na velikom natjecanju - kratak je bio Stojko.

Aco Petrović, izbornik reprezentacije, već je ranije dao naslutiti da bi moglo biti problema s otkazima u visokoj liniji, ali je u isto vrijeme dodao:

- Što se tiče visokih pozicija, tu se ne bojim jer tu ionako imamo dovoljno opcija.

Odnosno, otkaz Ante Žižića u visokoj liniji možda neće biti i jedini. Naime, Ivica Zubac još uvijek, iako je u LA, nije odgovorio je li pitao Lakerse može li igrati za reprezentaciju, što je više puta kazao da mora učiniti.

Tu je i Dragan Bender, koji je, doduše, Petroviću dao riječ kako će igrati ovo ljeto kad ga je ovaj posjetio u Phoenixu, no lanjski četvrti pick drafta od tada se nije oglasio. Treba pričekati.

Traže se tri ‘petice’

S druge strane, sasvim je jasno da Petrović sada nema Žižića, a na poziciji “petice” ostale su tu lanjske opcije Darko Planinić i Miro Bilan, tu je i povratnik i sve sigurnija opcija Luka Žorić, na popisu je i Ivan Buva, kao i Zubac. Ići će trojica od ove petorice.

Što se tiče pozicija krilnog centra, tu Petrović ima sigurnog Darija Šarića, a traži vjerojatno još samo jednog igrača (jer i Bojan Bogdanović može ići na tu poziciju). Na širem popisu su Dragan Bender, Željko Šakić, Damjan Rudež, Hrvoje Perić i Tomislav Zubčić.

Naravno, dodajmo tu i već najavljeni otkaz Marija Hezonje na vanjskim pozicijama. Hezonja, po posljednjim informacijama, možda ovo ljeto uopće neće dolaziti u Hrvatsku, iako je Petrović kazao da će još jednom njegov broj okrenuti u srpnju, prije negoli sastavi konačni izbor od 14 igrača, koji će se 27. srpnja pojaviti na pripremama za Eurobasket.

Linker
23. travanj 2024 12:41