CROPIX
RITAM SPORTA

PIŠE TVRTKO PULJIĆ Za Hrvatsku opet igraju svi, osim Ukića i Tomasa... Da je ovaj sastav igrao prve dvije utakmice, imali bismo najmanje jednu pobjedu

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 07. veljača 2018. 22:13

Ivica Skelin je za dvije predstojeće utakmice kvalifikacija za SP, domaćinstva Rumunjskoj i Nizozemskoj krajem veljače u Zadru, napravio jedino što je mogao: pozvao je u reprezentaciju sve koje je mogao. I time, posredno, objasnio koliko je pogriješio sastavljajući reprezentativni popis u studenom.

Uglavnom, za ovaj kvalifikacijski ciklus Skelin je zvao sve one igrače za koje je ranije objasnio da im se zbog godina zahvalio ili koji su sami dvojili trebaju li nastaviti u reprezentaciji. Da su pristali biti na popisu, jer Skelin je i njih kontaktirao, na ovoj bi se listi našli i Roko Ukić i Marko Tomas. Što znači, baš svi koji su mogli i koji svojim igračkim statusom, bez obzira na godine, još uvijek vrijede biti dijelom najbolje hrvatske vrste.

Ne postoje stari ili mladi, postoje samo više i manje dobri, a kvalitete, ne i godine, jedini su kriterij igranja za reprezentaciju. Posebno kad se lovi rezultat, a mi smo baš u toj stupici.

2016 Rio Olympics - Basketball - Preliminary - Men's Preliminary Round Group B Argentina v Croatia - Carioca Arena 1 - Rio de Janeiro, Brazil - 09/08/2016. Krunoslav Simon (CRO) of Croatia reacts. REUTERS/Jim Young FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Jim Young
Krunoslav Simon

Naime, da bismo i dalje imali šanse da se kvalificiramo za SP, valja nam dobiti Rumunjsku i Nizozemsku, potonju čak i s većom razlikom od sedam, s koliko smo izgubili u studenom. I stoga je ovdje čak 11 igrača koji nisu bili na prvotnom popisu od 24, iz ovih ili onih razloga; ili nisu pozvani, ili im se zahvalilo, ili nisu došli, ili su im klubovi priječili nastup. Valja napomenuti da bi ih bilo čak 13 da su pristali doći Roko Ukić i Marko Tomas.

I još nešto; od onih 12 igrača koji su igrali prve utakmice sada na popisu od 24 uopće nema Borisa Baraća, a ostalih je 11 tu. Od onih pak koji su bili na prvotnom popisu pa nisu izborili dres za prve dvije utakmice, ali sada su opet na popisu još su dvojica: Roko Badžim i Karlo Žganec. Ivica Skelin ovoga puta nije pozvao klince, nije pozvao, eto, ni Baraća, koji je zaigrao prve dvije utakmice. Potpuna mobilizacija.

Za dvije pobjede.

Doduše, bit će ovo i velik ispit za Skelina. Prvi je sastaviti 12 od ovih 24, prvo 16 za pripreme, a onda i podijeliti uloge u ovoj momčadi. Jer puno je tu onih koji bi trebali nositelji; svakako Kruno Simon ako se sredi situacija s Euroligom (a trebala bi), Marko Popović i Luka Žorić također. Luka Babić se oporavio, počeo igrati, a posljednji put kad je bio u reprezentaciji igrao je ozbiljne minute. I u četvrtfinalu Igara. Na popisu je i Hrvoje Perić.

Uglavnom, vanjska je linija deficitarna i svaka će klasa pomoći, no na dvije visoke pozicije bit će gužva. Velika gužva. Na poziciji krilnog centra sada su petorica: Hrvoje Perić, Damjan Rudež, Tomislav Zubčić, Karlo Žganec i, jedini koji je igrao prve dvije utakmice, Željko Šakić. Realno je da u sastavu budu - dvojica. Što se tiče klasičnih centara, tu imamo petoricu - Luka Žorić i Ivan Buva su novi, a bili su i na prve dvije utakmice Darko Planinić, Josip Sobin i Miro Bilan - a bit će među 12 najviše trojica.

Na lopti smo pak puno jači; tu su Kruno Simon, Marko Popović, Luka Babić, Rok Stipčević, pa dodajte još Filipa Krušlina, Frana Pilepića, još jednog playa (Mavra, Katić, Delaš), jedno krilo (Ramljak ili Božić) i to je solidna vanjska linija.

Da je ovaj sastav igrao na prve dvije utakmice, imali bismo najmanje jednu pobjedu. Možda i dvije. Ovako je Ivica Skelin položio prvi dio popravnog, a sada s dvjema pobjedama u Zadru, ali i dojmom koji Hrvatska ostavi u tim dvjema utakmicama, treba kupiti povjerenje da je kadar voditi reprezentaciju i dalje.

Naljeto, u lipnju, opet će se miješati karte. Tada će biti dostupni NBA igrači, barem oni koji ne budu potpisivali nove ugovore (Hezonja, možda i Bogdanović). I bit će to drugačija priča. Ako bezbolno prođemo veljaču, ako se dokopamo druge faze kvalifikacija i prenesemo poneku pobjedu, onda ćemo sve ono što se događalo u studenom pripisati - neiskustvu. Srećom, brzo smo progledali. I pritom ćemo zaboraviti da su nas uvjeravali da nema natrag, da nema vraćanja na staro. Ima. Kad voda dođe do grla.

POPIS IGRAČA (24):

Marko Popović

Rok Stipčević

Dominik Mavra

Ante Delaš

Toni Katić

Krunoslav Simon

Filip Krušlin

Fran Pilepić

Roko Badžim

Domagoj Bošnjak

Ivan Ramljak

Luka Božić

Luka Babić

Jakov Mustapić

Hrvoje Perić

Željko Šakić

Tomislav Zubčić

Damjan Rudež

Luka Žorić

Miro Bilan

Darko Planinić

Ivan Buva

Josip Sobin

Karlo Žganec

Linker
27. travanj 2024 06:32