CROPIX
'OČEKIVAO SAM OVAKO NEŠTO'

PORAZ BOLI, ALI HRVATSKI IZBORNIK MOŽDA OVO IPAK NIJE TREBAO REĆI PRED SVIMA 'Italija je daleko, daleko bolja momčad od naše'

Hrvatska košarkaška reprezentacija u susretu je 2. kola skupine D kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine pretrpjela drugi poraz, u KC 'Dražen Petrović' izgubila je od Italije sa 64-80 (23-15, 9-20, 15-25, 17-20).
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 26. studeni 2017. 23:51

Talijanski izbornik Romeo Sachetti veliki je fan Dražena Petrovića, saznali smo to kad je svojedobno u Zagreb doveo Dinamo Sassari, a u međuvremenu se nije ništa promijenilo.

- Prvih pet minuta smo djelovali impresionirano što igramo u Hrvatskoj i na parketu dvorane koja nosi Draženovo ime. Jasno mi je zašto, ali u košarci straha ne smije biti. I kad smo počelii igrati bez straha, okrenuli smo utakmicu, ukupno odigrali vrlo dobro.

Ivica Skelin pak nije imao baš nikakvog razloga za zadovoljstvo, odnosno smo barem tako mislili...

- Oni su individualno bolji od nas. Pokušali smo se braniti kao momčad i u tome imali uspjeha na početku, u prvoj četvrtini i na otvaranju druge. Onda su Talijani ubacili u višu brzinu, a kako su atletičniji od nas, izgledalo je kao da su na svaku loptu dolazili prije. Nemam puno toga zamjeriti momcima jer je Italija daleko, daleko bolja momčad.

Tijekom cijele konferencije za novinare je Skelin naglašavao tu razliku u kvaliteti, a u jednom trenutku je rekao i ovo:

- Nisu me Talijani iznenadili, očekivao sam ovako nešto.

Ako je izbornik očekivao poraz od 20 razlike, onda je u nedjelju oko pet tisća ljudi uzalod došlo u Draženov dom. Njima se pak ispričao Darko Planinić.

- Hvala navijačima što su nas došli podržati i nadam se da će doći i drugi put, da ih nismo do kraja razočarali.

Najbolji hrvatski igrač nije htio priznati isto što i izbornik.

- Ne znam jesu li talentiraniji od nas, ali činjenica je da igraju bolje, odnosno da su ovu utakmicu puno bolje odradili.

Nakon prvog kvalifikacijskog "prozora" Italija ima 2-0, Hrvatska je na 0-2, a perspektiva nije svjetla...

- Mislim da je bolje pitanje od toga treba li vratiti neke starije igrače, kojima sam se zahvalio, imamo li mi neke mlade koje možemo pozvati.

Imamo li onda mladih?

- Treba vidjeti, sve pročešljat, kontaktirati neke koji nisu bili na ovom popisu od 24.

Nešto konkretnije se od Skelina nije moglo dobiti, a ujedno je odbio bilo kakvu priču oko svoje odgovornosti za jedan od najtežih poraza Hrvatske na domaćem terenu još od osamostaljenja.

- Razlika u kvaliteti je tolika da ne mislim kako sam kao trener mogao napraviti bilo što da se ishod promijeni. Što se tiče prve utakmice, tu sam napravio neke pogreške, ali to je rizik ovog osla.

Rizik je bio i igrati većinu druge četvrtine u kojoj su Talijani preuzeli kontrolu rezultata bez Filipa Krušlina i Darka Planinića.

- Krušlin je ima dvije osobne pogreške i nisam htio riskirati treću. Na žalost, tu smo izgubili prednost.

Prevedeno, izbornik je preuzeo rizik koji se nije isplatio. Sachettiju je pak netko spomenuo "osvetu za Torino"...

- Ne bih to nazvao osvetom jer ste vi pobjedom u Torinu otišli na Olimpijske igre, a ova je nama tek jedan korak prema plasmanu na Svjetsko prvenstvo. Puno veća stvar je pobjeda kao takva jer ne znam koliko je puta Italija uopće pobijedila u Hrvatskoj.

Samo jednom, u prijateljskoj utakmici odigranoj u Puli 2000. godine.

Linker
20. travanj 2024 14:25