Stojko Vranković
 Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
STOJKO VRANKOVIĆ ZA SN

PREDSJEDNIK HKS OTVORENO O OTKAZIMA REPREZENTACIJI I KONKRETNIM IMENIMA TKO JE HTIO, A TKO NIJE IGRATI ZA HRVATSKU 'Lažu, prave nas budalama!'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 08. prosinac 2017. 23:37

Iako nije govorio za javnost nakon prvih dviju kvalifikacijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo, Stojko Vranković otvorio je dušu. Predsjednik HKS-a bio je po svim pitanjima otvoreniji i od onoga čemu se novinar nadao.

Krenimo po redu. Zašto je posljednjih dana bio u medijskoj defenzivi?

- Bio sam u defenzivi jer sam se držao istih načela kao na svršetku Eurobasketa. Mislim da nije pametno davati izjave dok si vruć, dok nisi sve prespavao, razmislio o svemu...

Imamo li bolje?

I do kakvih je stajališta stigao u međuvremenu, ima već deset dana otkako je završila utakmica protiv Italije?

- Kao predsjednik HKS-a apsolutno sam svjestan i gdje smo i što smo. Do konca prvog kruga imamo za odigrati četiri utakmice, moramo ih dobiti, otići u drugi krug kvalifikacija i boriti se s onime što imamo. Da imamo nešto bolje, realno, nemamo.

Sveti Martin na Muri, 100717.
U toplicama Sveti Martin na Muri okupila se kosarkaska reprezentacija na pripremama pred turneju u Kini.
Na fotografiji: Stojko Vrankovic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Znači, u nastavak kvalifikacija, u utakmice u veljači, ući se s istim rosterom?

- Treba vidjeti što će biti s nekim igračima. Recimo, što će biti s Markotom, koji je sada u Cedeviti i bit će bliže. A mislim i da nije bilo dovoljno toga razjašnjeno oko prvotnog popisa. Neki su bili zauzeti, neki nisu htjeli niti doći.

Griješilo se 20 godina

Možemo li jednom za svagda i to čuti. Tko nije želio doći na prve dvije utakmice kvalifikacija?

- Možemo o svemu otvoreno. Nisu htjeli doći Ivan Buva i Fran Pilepić. Nismo stupili u kontakt s Leonom Radoševićem i Antom Tomićem, iako oni, zbog toga što su Euroligi, ne bi niti mogli igrati. Rok Stipčević bio je ozlijeđen, dok je Tomislav Zubčić lagao oko ugovora. Već uoči okupljanja imao potpisan ugovor s Telekom Bonnom i radio je budalu od svih nas. Povlači se i taj Justin Hamilton, a on nikada, koliko znam, nije ni želio igrati za Hrvatsku.

I kako promijeniti taj mentalitet otkaza, kako se tome oduprijeti?

- Volio bih da sam David Copperfield. Mogu se samo zapitati zašto je HKS jedini savez u Hrvatskoj kojemu se igrači uporno ne odazivaju.

Treba li taj mentalitet početi mijenjati od najmlađih selekcija, od kadeta?

- Apsolutno se slažem da te mlade selekcije i sve te generacije koje dolaze treba odgajati na pravi način, kroz selekcije, kroz pripreme.

Što povlači za sobom tezu da smo do sada, i to dvadesetak godina griješili?

- Vjerojatno jesmo.

Ako se u kadetskim reprezentacijama razgovara o tome koliko novca nosi koje mjesto na NBA draftu, onda tu nije pitanje samo o toj djeci, koja će kasnije postati igrači i otkazivati reprezentaciju, nego i o njihovim roditeljima.

- Pa i o njihovim klubovima, rekao bih.

Stojko Vranković ovih je dao razgovarao s Bojanom Bogdanovićem?

- Zajednički je zaključak da se moramo plasirati na SP. Imamo još četiri utakmice, prve dvije moramo dobiti, onda će se u lipnju okupiti naši NBA igrači, nadam se uz ona tri koji su bili na Eurobasketu, i preostala trojica, bit ćemo jači. Toliko da možemo dobiti i Italiju u Italiji.

Mora biti promjena

I to je bio sukus tog razgovora?

- I ovo sam rekao Bojanu: kao predsjednik mogu istrpjeti da Bogdanović ne dođe na doručak za vrijeme reprezentativnih priprema ili da se u sedam dana na pripremama povuče u sebe i ni s kim ne razgovara, jer to nije problem koji u konačnici šteti reprezentaciji, i to ne zato što je to Babo, koji je i meni drag, nego iz razloga što je on naš najbolji igrač. No, ne možemo, kao na posljednjem eurobasketu, imati 12 “mušica” u 12 glava igrača. Tu mora biti promjena, tu će doći do promjena i već je došlo do promjena.

Zagreb, 141015.
Lipovecka 1.
U prostorijama HKS-a odrzano je predstavljanje novog strucnog savjeta.
Na fotografiji: Stojko Vrankovic i Aleksandar Petrovic.
Foto: Ivan Klindic / CROPIX
Ivan Klindic / CROPIX / CROPIX

To otvara i priču o povratku veterana u reprezentaciju?

- Ako je stav Saveza da se želimo plasirati na SP - a želimo - onda je na izborniku da još jednom pročešlja tko mu treba, a tko ne.

OK, ali kad je bila panel-diskusija o stanju u hrvatskoj košarci, vi ste zamjerili medijima da ne prozivaju igrače koji otkazuju. Zar ne bi Savez tu trebao direktno objašnjavati stvari, precizno, kao što ste sada vi to rekli? Ne bi li to bilo primjerenije jer mi ne znamo što se zbiva u vašim komunikacijama?

- Treba u budućnosti biti otvoren prema tome, kao što je to, recimo, bio Dino Rađa u svojem intervjuu.

Tamo je Rađa kazao da misli da nije tragedija ako se plasiramo na SP?

- Kao predsjednik HKS-a ne mogu se složiti s tom izjavom, razgovarao sam s Dinom o tome, objasnio mu u kakvu se situaciju možemo dovesti, da se tu radi i o igračima na koje se u budućnosti računa, da bi i za njih to bila loša poruka. No, reći ću i ovo, s većinom stvari u tom intervju slažem se s Rađom. Ali ne mogu se složiti s linčem koji se nad njima sada provodi.

Jedno je Dino Rađa kao igrač, ali zar tvrdite da je Dino Rađa sportski dužnosnik bez mrlje?

- Nitko nije bezgrešan, samo je pitanje je li pogreška učinjena namjerno ili se dogodila nenamjerno. Pustimo sada na stranu Dinu kao igrača, čak i kao sportskog dužnosnika, mogu posvjedočiti da je Dino karakteran čovjek, on će reći što misli i nema dlake na jeziku. A u svemu što radi, volontira i to je, reći ću i to, nezahvalna funkcija. Preuzimaš odgovornost, a pitanje je na koncu zašto? Da te netko blati?

Sve ovo je naša slika

OK, ali govoriti da nije tragedija ne otići na SP...

- Ako ćemo najcrnje gledati na situaciju u kojoj jesmo, onda je to realnost. Na koncu konaca, sve ovo je naša slika. Nemamo u ovim kvalifikacijama šest NBA igrača, zapravo, igrala su nam i na Eurobasketu samo tri. Tu su Simon i Rudež, kojih nema, Radošević i Tomić nisu se ni udostojili odgovoriti na poziv.

Tko je zvao njih dvojicu?

- Radošević je čak čestitao izborniku Skelinu nakon što je izabran, a do Tomića se nije niti uspjelo doći. I koga onda koristiti?

Vi dajete autonomiju izborniku, očito je. A izbornik, tako ide priča, ne želi pozvati jednog igrača s kojim je nekada bio u sukobu, mislimo tu na Hrvoja Perića...

- Vidite, ja na to ovako gledam: na toj je poziciji imao Željka Šakića, možda je mislio da mu ne treba Perić. I znate što, nama je 20 godina smetalo jednoumlje u ovom savezu. Po meni ovaj savez treba biti uspostavljen na način da se točno zna što tko radi i čija je što odgovornost, iako nas je ovdje više volontera nego profesionalaca.

Nema guranja pod tepih

Dobro, recimo jednom da se zna. Cilj Saveza je pod svaku cijenu stići na SP?

- Jest, tako je.

Pa i ako to znači povratak na veterane?

- Na izborniku jest da procijeni tko je od veterana dobar za kemiju unutar reprezentacije. Pri tome ne trebamo zaboraviti da tu kemiju nismo imali niti malo na Eurobasketu. Uostalom, sjetite se i što je Bojan Bogdanović kazao odmah po ispadanju od Rusa. On je rekao kako ova reprezentacija nema mu.., karaktera niti kvalitete, ako se dobro sjećam...

I bio je to Stojko Vranković. Prilično otvoren, složit ćete se. Za pozdraviti je da se napokon neke stvari više ne guraju pod tepih. To je, uostalom, Vranković i želio postići kad je preuzimao svoju funkciju...

Linker
27. travanj 2024 02:27