CROPIX
VELIKI INTERVJU ZA SN

TUĐI ČOVIK NIKAD NEĆE ZNATI.. Dino Rađa dignuo glas: Stranac u hrvatskoj reprezentaciji? Ja sam apsolutno protiv! To je falsificiranje, prostituiranje

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 27. listopad 2016. 22:02

Košarka je, kao što znamo, opet postala zanimljiva priča zahvaljujući i angažmanu “svetog trojstva” hrvatske košarke, veće tri legende na raspolaganju od Dina Rađe, Stojka Vrankovića i Tonija Kukoča (redoslijed je slučajan) nemamo, a oni su se prije otprilike godinu i nešto dana zajednički našli u Stručnom savjetu Hrvatskog košarkaškog saveza.

Bilo je to nakon sramotne eliminacije od Češke u osmini finala Europskog prvenstva, kao da je vrag tada odnio šalu i kao da su svi shvatili da je vrijeme košarku dati u ruke košarkaša, onih koji su nam uostalom uvijek navlačili osmijeh na lice i podarili veselja na sportskim terenima kao rijetko tko.

Reprezentacija je bez izbornika jer je Aleksandar Petrović angažiran samo za prošlo ljeto, samo za akciju pokušaja prolaska na Olimpijske igre kad već nije prošla prvotna ideja da se angažira stručnjak koji će voditi momčad sve do Tokija 2020. godine. U međuvremenu je Hrvatski košarkaški savez ostao bez predsjednika Ivana Šukera, on je morao otići sa funkcije, iako mu nije bilo drago. Čim su se pojavile naznake da će Šuker abdicirati i da će se tražiti novi predsjednik, na površinu je isplivalo ime Stojka Vrankovića. On je to i sam nedavno potvrdio, zanima ga biti predsjednik i želi biti predsjednik.

Dino Rađa u velikom razgovoru za Sportske novosti poručuje:

- I ja želim da Stojko bude predsjednik, jedino njega vidim na toj funkciji. Stojko ima karizmu, to ćemo se složiti. Stojko ima i znanje za ono što je važno, a za ono što ne zna imat će suradnike. Mislim da bi morao bez problema biti izabran. Hoće li imati protukandidata, ne znam, to me ne zanima. Zna se tko je Stojko. Mogu reći da bi bilo suludo ne nastaviti u ovom smjeru koji smo trasirali u Stručnom savjetu. Nas trojica možemo pomoći hrvatskoj košarci i mi to želimo. Jedini naš interes je raditi za hrvatsku košarku. Nekoliko puta sam rekao i nije mi problem ponoviti, zanima nas isključivo košarka i oko toga nema kompromisa.

Zagreb, 141015.
Lipovecka 1.
U prostorijama HKS-a odrzano je predstavljanje novog strucnog savjeta.
Na fotografiji: Dino Radja i Stojko Vrankovic.
Foto: Ivan Klindic / CROPIX
Ivan Klindic / CROPIX / CROPIX

Kad se to ponovi lakše je shvatiti zašto Stojku i Dini nije dobro sjela autokandidatura Ace Petrovića za izborničku funkciju.

- Aco je bio idealan izbornik za ljetošnju akciju, postavili smo ga jer smo znali što od njega možemo dobiti. O ovome što je bilo poslije ne mislim pričati preko medija, Aci ću to reći u četiri oka. Kad ćemo imati izbornika? Trenutačno nemam ingerenciju o tome razmišljati, pustimo da sve ide svojim redom, a prvo je predsjednik saveza. Ako bude Stojko, on će birati suradnike i nije sporno da ću ja nastaviti raditi s njim.

Progovorio je Rađa i o parketu, a tamo je jedan igrač pokazao da može preuzeti ulogu vođe.

"Bojan je za mene otkriće, objasnit ću zašto. Puno toga su mi o njemu napričali, te priče nemaju nikakvu podlogu. On je mene oduševio, to je čovjek na kojega se možeš osloniti u svakom trenutku i čovjek koji te neće izdati. U redu, najviše se govori o njegovim koševima, ali mene je njegova obrana najviše iznenadila. On je odličan obrambeni igrač, daje se do kraja i zato je postao vođa. I to pravi vođa, baš onakav kakav nam je trebao.

Svi imaju igrače u NBA

Šest Hrvata u NBA ligi (sedam ako računamo Justina Hamiltona) sigurno će povećati zanimanje i osigurati prostor našim igračima u medijima. S druge strane već se ukazuje ne moguće probleme s prolaskom, na primjer, kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine. Na njima neće moći sudjelovati NBA igrači kao do sada jer će se igrati tijekom sezone.

- Pa što onda? Svi imaju igrače u NBA ligi, nije to naša povlastica. Dakle, kako nama tako i drugima. To ne treba apostrofirati, pravila su svima ista. To je isto kao kad slušam opravdanja tipa, “bila nam je tvrda podloga, lopta je bila skliska” kao da onome drugome nije takva. S ovim igračima koji će biti u Europi moramo se kvalificirati. Bit će kiksova, neočekivanih poraza, ali ne vidim tu poseban problem.

Duje KLaric/Hanza Media
Duje KLaric/Hanza Media

Možemo se “pojačati” strancem, dobacujemo ironično jer već znamo odgovor.

- Ja sam apsolutno protiv toga, ali moj glas u Stručnom savjetu samo je jedan. Stranac u reprezentaciji je za mene falsificiranje, kupovina igrača kao takva me ne zanima. Ako su već klubovi prostituirani, ne mora takva biti reprezentacija. Pa nas su, uostalom, ovo ljeto odbila obojica s hrvatskim putovnicama, Draper i Lafayette. Draže mi je vidjeti Filipovića na parketu u dresu Hrvatske nego Drapera. Ako netko ima zaleđe kao Hamilton, nemam ništa protiv. Filipović će igrati sa srcem, s emocijom i odmah je drukčije. To što se većina ne ustručava uzeti stranca, mene ne zanima, ima onih koji ne uzimaju.

A kakav je ritam u NBA?

Da bi takvih problema imali što manje, da bi se s vremenom podigla ukupna razina hrvatske košarke vraćeno je prvenstvo Hrvatske kroz cijelu sezonu. To je bila odluka Stručnog savjeta i može se reći da će Rađa tu odluku braniti dok je živ.

- Ako nećemo forsirati i gurati našu ligu, onda se najbolje ostaviti svega. Liga mora opstati i svi je moraju igrati.

CIJELI INTERVJU MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
18. travanj 2024 16:12