FIBA
KLASA NA NAŠOJ STRANI, ALI...

UPOZNAJTE PRVOG SUPARNIKA HRVATSKE REPREZENTACIJE U KVALIFIKACIJAMA ZA EURO Play ponikao u Barceloni ključ je Švedske koja igra na španjolski pogon

Tko su Šveđani protiv kojih će Hrvatska danas (18.00) otvoriti kvalifikacije za Eurobasket 2021?
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. veljača 2020. 12:13

Da je FIBA osmislila drugačiji kalendar natjecanja, da se ova utakmica igra u ljeto, ili barem da je FIBA u stanju privoljeti euroligaške klubove da reprezentacijama ustupe svoje igrače za kvalifikacije, Švedska bi bila sasvim drugačija.

U odnosu na Hrvatsku koja se iz euroligaškog bazena može poslužiti samo Krunom Simonom (a i njega, eto, nema), dok se Ante Tomić oprostio, a na Leona Radoševića se ne računa, Švedska ima tri aktivna i vrlo neugodna igrača u Euroligi. Prije svih tu je povratnik iz NBA lige, Jonas Jerebko iz Himkija, zatim šuter Marcus Eriksson iz Albe, ali i Jeffery Taylor iz Real Madrida. No, njih neće biti u Zagrebu.

Španjolac Hugo Lopez koji je preuzeo klupu reprezentacije Švedske od Vedrana Bosnića, današnjeg izbornika BiH, sastavio je reprezentaciju čijih je pola igrača imalo ili ima veze sa Španjolskom. Tako da će stil igre Šveđana biti brz, s puno otvorenih pozicija za šut.

Ima i upitnika

Švedskom igrom kormilari Ludvig Hakason, play poljske Zielone Gore (koju vodi Žan Tabak), momak ponikao u Barceloni. On je motor ove momčadi i vjerojatno će hrvatska obrana biti fokusirana na njega. U petorci će naše reprezentacije, stoga, po svemu sudeći biti Mateo Drežnjak, kojega Mršić želi profilirati u ključnog defenzivca Hrvatske, a to je jedna od stvari koja nam je ionako nedostajala u nekoj zatvorenoj viziji reprezentacije.

Hakason na playu ima čak dvije ozbiljne rotacije. Prva je Tobias Borg iz Betisa, odličan šuter na povratni pas, a druga je mladi Jan Patrik Panzer, koji je igrač Real Madrid na posudbi u Monacu.

Na šuterskim pozicijama je tu iskusni 28-godišnji Charles Barton iz Mechelena. No, Lopez bi mogao mečirati našoj višoj vanjskoj postavi s Johanom Lofbergom iz španjolske Palme (druga liga) te Christopherom Czerapowiczom iz Obradoira. Obojica imaju šuterski rang, a s klupe će tu ulaziti i Erik Rush, koji je bio u Brindisiju, sada je u Forliju. Šveđani, kad je on u igri, vole da Rush igra leđima okrenut prema košu, pa na to treba pripaziti.

Viktor Gaddefors, suigrač Roka Ukića iz Antibesa, opcija je s klupe za obje krilne pozicije, dok na centarskim kubure s ozljedama. Naime, Nicholas Spires je prva opcija za peticu, on je dobar šuter, napada licem prema košu, nema neku leđnu tehniku, ali fantastično rola. I igra u Obradoiru. Bio je ozlijeđen, ali večeras bi trebao igrati. Neće igrati, pak, Simon Birgander iz Joventuta, jer je ozlijeđen, a i najbolji defenzivac na visokim pozicijama Denzel Anderson iz Lulee također je pod upitnikom. Igrat će svakako William Magarity, lanjski igrač Zadra, koji igra sasvim pristojnu sezonu u Manrese, a to je, znamo, krilni centar visokog ranga šuta za tri poena. Ne zna se kakva je situacija s kršnim Carlom Engströmom, koji je nedavno počeo igrati u Švedskoj.

Dobro se poznaju

Švedska ima kontinuitet igranja kvalifikacija, ovi se momci dobro poznaju, a španjolska trenerska ruka od ove vrste može napraviti zanimljivog suparnika. I nemojte zaboraviti, Švedska ne ulazi u ove kvalifikacije bez ambicija.

Iako im sastav skupine sugerira kako bi se za treću, posljednju poziciju koja vodi na Eurobasket mogli potući s Nizozemskom, znaju Šveđani da su Hrvati bili ranjivi na kvalifikacijama za SP, pa bi već večeras, eventualnom pobjedom u Zagrebu mogli širom otvoriti vrata europske smotre. I zato odigrati opušteno.

Kad igrate protiv šuterske momčadi koja je opuštena, a Šveđani će takvi biti, onda to priziva na oprez.

Klasa je na našoj strani. I fizička moć u reketu. Čak i trkačka snaga. Ali, sve to treba potvrditi na parketu večeras od 18 sati.

Linker
20. travanj 2024 14:12