Foto: Matija Djanesic / CROPIX
AKO JE MOGUĆE, IZBJEĆI KOMBINACIJE

UTAKMICE ODLUKE ZA HRVATSKU KOŠARKAŠKU REPREZENTACIJU Dvije gostujuće pobjede Anzulovićevu momčad sigurno vode dalje...

KVALIFIKACIJE ZA SP 2019. Hrvatska košarkaška reprezentacija s novim izbornikom na klupi u četvrtak (Italija) i nedjelju (Rumunjska) igra posljednje dvije utakmice prvog kruga
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 27. lipanj 2018. 16:13

Od četvrtka do ponedjeljka rasplest će se prvi krug kvalifikacija za SP u Kini, a utakmice se igraju diljem svijeta. FIBA je osmislila, podsjetimo, ove kvalifikacije ne bi li podigla zanimanje za reprezentativne oglede i tijekom sezone. Međutim, znamo i to, zbog kalendara natjecanja, zbog toga što će se čak osam od ukupno 12 utakmica prvog i drugog kruga kvalifikacija igrati bez mogućnosti da za reprezentacije igraju NBA igrači, pa čak i oni euroligaški (takav je bio slučaj s ciklusima u studenom i veljači), ovaj je sustav izazvao puno kritika.

Nema dvojbe da je Hrvatska, kojoj su svi nositelji igre u NBA ili Euroligi, reprezentacija koja je i najviše oštećena, ali to je stara, već ispričana priča.

Čekamo i pomoć Kosova

Prilagoditi se trenutku i sustavu natjecanja jedino je što možemo ako želimo kupiti nadu. I to u fazama. Prva je faza ona koja slijedi sada, nakon četiri kola prvoga kruga Hrvatska ima samo jednu pobjedu, pa bi bilo nužno svladati Italiju u Trstu, onda i Rumunjsku u Cluju. S te dvije pobjede sigurno bismo bili u drugom krugu, među tri najbolja iz skupine D, a kako se prenose svi bodovi u križanju sa skupinom C, onda bi Hrvatska prenijela u drugi krug kvalifikacija omjer 3-3.

Opatija, 220618.
Dvorana Marino Cvetkovic.
Prijateljska utakmica uoci kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo izmedju Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Na fotografiji: Drazen Anzulovic, trener.
Foto: Matija Djanesic / CROPIX
Foto: Matija Djanesic / CROPIX

Hrvatskoj se, međutim, može dogoditi i da joj jedna pobjeda iz sljedeće dvije utakmice ne bude dovoljna. Recimo, ako svladamo Italiju u Trstu pa izgubimo od Rumunjske, a Nizozemska dobije Rumunjsku na svom parketu u četvrtak, mi smo posljednji, ispali smo. Isto tako, ako izgubimo od Italije i svladamo Rumunjsku, a Nizozemska dobije u posljednjem kolu Italiju kod kuće, opet smo ispali. Ako, pak, izgubimo od Italije, Nizozemska dobije Rumunjsku, a mi svladamo Rumunjsku sa samo jednim poenom razlike - i tu smo ispali.

Prevedeno, da ne uletimo u bilo kakve kombinacije, treba dobiti obje.

Sa 3-3 bismo u novoj skupini imali realne izglede za probiti se među tri najbolja na koncu veljače i otići na SP Kinu.

Ti bi izgledi bili i veći ako Kosovo u skupini C napravi malo iznenađenje i pomogne nam. Naime, u toj skupini C Litva je nedodirljiva, već sada ima sve četiri pobjede, a s obzirom na sastav (igraju Sabonis i Valančiunas), realno je očekivati da će Litavci odnijeti pobjede i na gostovanjima koja slijede, u četvrtak u Poljskoj i u nedjelju u Mađarskoj. Poljska i Mađarska su sada na skoru 2-2, pa je vrlo izvjesno da u najboljem slučaju mogu imati 3-3, kao i Hrvatska ako dobije obje utakmice do konca tjedna.

Mađari bez Hange

No, Mađarska i Poljska gostuju u Prištini, pa kad bi Kosovo skinulo jednog od njih, najbolje obje reprezentacije (Mađari igraju bez najboljeg igrača Adama Hange), onda bi drugi i treći u skupini C odnio u drugi krug skor 2-4.

Prevedeno, u tom raspletu, Hrvatska bi s dvije pobjede do konca tjedna otišla u drugi krug kao treća reprezentacija te zajedničke novonastale skupine iza Litve i Italije. A tri idu na SP nakon još šest utakmica drugog kruga.

Treba još dodati da bez odlaska na SP, nema ni nade u odlazak na OI u Tokio. Stoga, za Hrvatsku je svaka utakmica kvalifikacijska.

I krenimo redom, od Italije, od Trsta, od četvrtka u 20.45 sati...

OPCIJE ZA PROLAZ

Pobjeda i pobjeda

Sa slavljima u Trstu i Cluju sigurno prolazimo dalje bez obzira kako se ostale utakmice rasplele.

Pobjeda i poraz

Možemo proći dalje i uz poraz u Cluju, ali uz uvjet da Nizozemska u četvrtak izgubi od Rumunjske na svom parketu

Poraz i pobjeda

Neuspjeh u Trstu, pa slavlje u Cluju može biti dovoljno samo ako Nizozemska u posljednjem kolu izgubi od Italije

Linker
25. travanj 2024 06:23