Screenshot / YouTube
VELIČANSTVEN USPJEH

MLADA HRVATSKA KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJA OSVOJILA JE EUROPSKO ZLATO U LUDOJ ZAVRŠNICI Prkačin je junak, zabio za pobjedu 2.8 sekundi prije kraja

Mlada hrvatska U16 košarkaška reprezentacija osvojila je zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u Novom Sadu. U finalu su Karakaševi izabranici pobijedili favoriziranu Španjolsku 71:70 (19-14, 18-15, 18-23, 16-18) košem Roka Prkačina 2.8 sekundi prije kraja susreta.
Piše: HinaObjavljeno: 18. kolovoz 2018. 22:19

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 16 godina po četvrti put u povijesti tako je osvojila naslov europskog prvaka u ovoj dobnoj kategoriji.

Junakom neizvjesne završnice, u kojoj su izabranici Milana Karakaša nadoknadili pet koševa zaostatka, pokazao se Roko Prkačin koji je postigao posljednja četiri koša, ulazom i zakucavanjem za 69-67 na 21 sekundi prije kraja, te polaganjem za konačnih 71-70 tri sekunde prije kraja, nakon što je Španjolce u vodstvo tricom doveo Hector Alderete.

Španjolci su imali posljednji napad za pobjedu, ali je šut za dvicu promašio Kennedy Clement.

Screenshot / YouTube

Hrvatska je reprezentacija na poluvremenu imala osam koševa prednosti, ponajviše zahvaljujući vrlo raspoloženom Borisu Tišmi, koji je sa 24 koša bio najefikasniji igrač naše reprezentacije, a 17 ih je postigao u prve dvije četvrtine.

Španjolci su u drugom dijelu preokrenuli rezultat zahvaljujući prevlasti koju su imali u skoku i često iz drugih napada dolazili do koševa. Do najveće prednosti od šest poena (63-57) Španjolska je došla na četiri i pol minute prije kraja tricom Alderetea koji je sa 17 koševa bio najefikasniji igrač novih europskih doprvaka.

Screenshot / YouTube

No, naši su pronašli način da izbrišu taj zaostatak, zahvaljujući sjajnom Prkačinu koji je u posljednje četiri minute postigao sedam od svojih 18 koševa. No, i ostali su dali svoj doprinos. Filip Paponja jednom od svoje tri trice, a Ivan Perasović pogođenim slobodnim bacanjima za izjednačenje na 67-67 kad je ostalo 54 sekunde do kraja.

Screenshot / YouTube

Završna statistika je pokazala 24 koša najboljeg strijelca finala Borisa Tišme. Roko Prkačin je ubacio 18 poena uz 10 skokova. Filip Paponja je postigao devet koševa gađajući trice 3/5, a podijelio je i tri asistencije te oteo tri lopte. Po osam koševa postigli su Matej Bošnjak i Ivan Perasović.

Screenshot / YouTube

Hrvatska je nakon 1995. godine, te uzastopnih naslova 2010. i 2011., po četvrti put u isto toliko finalnih nastupa osvojila zlatnu medalju.

Linker
18. travanj 2024 12:43