FIBA
VELIK KORAK KA CILJU

HRVATSKA STIGLA DO TIJESNE I SUPER VAŽNE POBJEDE NA NAJTEŽEM GOSTOVANJU U KVALIFIKACIJAMA ZA EUROBASKET Mršićeva momčad slavila u Almereu

Hrvatska košarkaška reprezentacija ostvarila je i drugu pobjedu u kvalifikacijama za EuroBasket 2021. svladavši u ponedjeljak na gostovanju u Almereu reprezentaciju Nizozemske sa 69-59 (18-21, 20-14, 9-16, 22-8).
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. veljača 2020. 19:34

NIZOZEMSKA - HRVATSKA 59:69 (21:18, 14:20, 16:9, 8:22)

NIZOZEMSKA: Franke 11p, 3a, Van der Vuurst 10p, 3s, 4a, Van Zengeren, Alberts, Williams 5, De Jong 9p, 6s, 3ol, Kherrazi 2p, 11s, Van der Mars 5, R. Schaftenaar, O. Schaftenaar 3, Kok 4, Kloof 10p, 3s, 4a, 6il.

HRVATSKA: Perković, Perić 5s, Marčinković 8p, 4s, 4ol, Krušlin 2, Ukić 14p, 6a, Planinić 12p, 6s, Bilan, Drežnjak 13p, 4s, Mavra, Rogić 8p, 3s, 4ol, Šakić 8p, 3s, 4a, Marić 4p, 4s, 3a.

Nakon dva odigrana kola kvalifkacija za Eurobasket 2021., hrvatska reprezentacija ima čist skor, slavila je u obje utakmice, a ona sinoćnja pobjeda nad Nizozemskom jedna je od ukupno ljepših u posljednjim godinama. Jer stigla je na način na koji Hrvati obćčno ne pobjeđuju u košarci. Stigla je nakon što su nam Nizozemci u 29. minuti otišli na 49:42, nakon što je Nizozemdska zaključila treću dionicu s omjerom skokova od 27-20.

I onda se dogodilo, Hrvatska je odigrala obranu koja se hrvatskoj obično događa u protivničkoj režiji. Bili smo na liniji dodavanja, Pavle Marčinković je krao lopte, Roko Ukić je ganjao koliko je mogao, mali Mateo Drežnjak nije puštao, Darko Planinić se tukao u reketu. I skakao. Skok je bio učas na našoj strani, a i napad je bio smireniji kad je Roko Ukić pogodio svoju treću tricu i kad ju je iz kornera zatim stavio Mateo Drežnjak. I Darko Planinić je rasteretio napad, Pavle Marčinković je nastavio krasti lopte, Roko Rogić je odmijenio na koncu Roka Ukića koji je izdušio i onda, poput klasičnog rutinera na ulazu u posljednje dvije minute Rogić je stavio sa sirenom prodor za prednost Hrvatske od 64:59.

Hrvati su odigrali ovu utakmicu "s priborom do poda", bili su pametni kad je to trebalo, iskusni poput Željka Šakića koji je ishodio u završnici dva penala, drski poput mladosti Matea Drežnjaka. I da, taj skok, u poslejdnjoj četvrtini; imali smo sedam skokova više od domaćina.

Ali, ovo je bila utakmica u kojoj je pobjeda zaslužena obranom, prije svega obranom. Hrvati, stavit ćemo tto još jednom, do sada na ovaj način nisu, ili su rijetko kad pobjeđivali.

Znali smo da će ovo biti tvrda utakmica, znali smo da su Nizozemci puni samopouzdanja, nakon što su vratili iz Turske s pobjedom. Drežnjak je uvhatio od starta Kloofa, naš je napad je držao Roko Ukić koji je dva puta stavio za tri poena kad mu se obrana povlačila ispod picka. I držali smo egal.

Brzo je Veljko Mršić odustao od Mire Bilana, pa je ozbiljne minute dobio Marin Marić i u njima se dobro snašao mijenjajući Darka Planinića. Filipa Krušlina je mučilo koljeno na posljednjem treningu, pa je ušao tek u 12. minuti i nije mogao dati puni doprinos, nije se Mršić u drugom poluvremenu više odlučivao dati šansu niti Dominiku Mavri i Toniju Perkoviću.

Ali, izabrao je ratnike. One igrače koji su bili u stanju, pod dirigentskom palicom Roka Ukića i Roka Rogića mentalno slomiti Nizozemce.

OK, treća četvrtina nije bila za anale, ubacili smo u njoj samo devet poena, ali od ulaska u četvrtu četvrtinu pa do zadnje sirene bila je to Hrvatska koja je morala oduševiti.

Bila je to gotovo opipljiva strast na parketu. Izgaranje za svaku loptu, borba za svaki skok. Stotinjak Hrvata pritiglih u Almere sjedili su iza naše klupe, a Darko Planinić ih je podizao na noge. I oni su ludo slavili.

Da, može se navijati i za naše košarkaše. Da, oni to moraju zaslužiti. Ovi dečki jesu. I te kako.

Nakon uvodna dva kola imamo dvije pobjede i jednom smo nogom na Eurobasketu, Da budemo sasvim sigurni u posljednje četiri utakmice treba nam jedna pobjeda, ali način na koji je Hrvatska odigrale ove dvije utakmice, način na koji je slomila Švedsku u Zagrebu, a onda i Nizozemsku u gostima, daje nam za pravo da vjerujemo kako će tih pobjeda biti još dosta.

Uostalom, u sjajnoj ozračju sada Hravstka čeka olimpijske kvalifikacije u lipnju u Splitu. Mršić je dobio sve što je želio, dobio je neke nove igrače (Drežnjak, Rogić, Marić...), dobio je konture momčadi na koji će nalijepiti NBA igrače u lipnju. A i oni su gledali. Uvjeren sam, i oni su uživali. Vidjeti Hrvatsku koja ovoliko izgara uistinu je nešto posebno.

Baš se tako pobjeđuju velike utakmice. U gostima. I baš se tako stvara navijački zanos. U Splitu će gorjeti, vidjet ćete, a ako obrana bude ovakva, uz napadačku čaroliju Bogdanovića i prijatelja, Tokio nije daleko...

Roko Ukić sa 14 koševa i šest asistencija, Mateo Drežnjak sa 13 poena i Darko Planinić sa 12 koševa i šest skokova bili su najistaknutiji pojedinci u hrvatskoj reprezentaciji. Po osam koševa postigli su Roko Rogić, Željko Šakić i Pavle Marčinković.

Yannick Franke sa 11 koševa te Charlon Kloof i Keye van der Vuurst de Vries sa po 10 poena bili su najefikasniji u domaćoj reprezentaciji.

Sljedeće utakmice u kvalifikacijama za EuroBasket 2021. hrvatski košarkaši će imati za devet mjeseci, kad će 26. studenoga biti domaćini reprezentaciji Turske, a tri dana poslije gostovati u Švedskoj.

NIZOZEMSKA - HRVATSKA 59:69

NIZOZEMSKA: Charlon Kloof, Yannick Franke, Worthy de Jong, MOhamed Kherrazi, Jito Kok

HRVATSKA: Roko Ukić, Filip Krušlin, Mateo Drežnjak, Željko Šakić, Miro Bilan

--------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

10' - Hrvatska je pobijedila Nizozemsku 69:59. Ujedno je to i najveća prednost Hrvatske na utakmici.

10' - Marić poentira za plus 7 Hrvatske pola minute prije kraja.

9' - Koš Rogića.

8' - Šakić zabija oba slobodna bacanja.

7' - Planinić zabija na asist Ukića za plus 3.

6' - Nova trica Ukića za njegovih 14 koševa ukupno.

4' - Dva slobodna bacanja promašio je Drežnjak.

4' - Osma trica Hrvatske, zabio je Drežnjak za izjednačenje. Potom je Planinić zabio za vodstvo.

3' - Dvije tehničke za Hrvatsku u kratkom periodu, prvo Marčinkoviću, pa Mršiću.

2' - Trica Ukića za minus 1 Hrvatske.

TREĆA ČETVRTINA

10' - Hrvatska u zadnju dionicu igre ulazi sa zaostatkom 51:47. U trećoj dionici igre Hrvatska je zabila svega 9 poena.

9' - Marčinković zabija tricu uz dosta sreće, a onda je zabio i Planinić.

8' - Nakon trice Frankea Nizozemska odlazi na plus 6 minutu i pol prije kraja trećine Hrvatska je u ovoj dionici zabila svega 4 poena.

6' - Prvi poeni za Hrvatsku u trećoj dionici, poentirao je Drežnjak, uslijedila je krađa i zakucavanje Marčinkovića.

5' - 8:0 za Nizozemce u nastavku nakon trice De Jonga.

3' - Hrvatska je bez koša u dvije i pol minute treće dionice igre. Šakić je promašio dvije trice u kratkom periodu, a Kok je položio za 5:0 seriju Nizozemaca i vodstvo.

1' - Teška trica Kloofa za novo izjednačenje.

DRUGA ČETVRTINA

10' - Hrvatska na poluvrijeme odlazi s prednošću, 38:35. Najefikasniji igrač Hrvatske na poluvremenu je Ukić sa 8 poena.

10' - Trica na tricu, prvo Rogić, pa Kloof i Ukić.

9' - De Jong zabija 4 koša zaredom za novo izjednačenje.

8' - Krušlin s dva slobodna bacanja vraća prednost Hrvatskoj, a onda Ukić zabija tricu.

7' - Kontra Hrvatske i zakucavanje Drežnjaka.

6' - Trica Krušlina za vodstvo Hrvatske ostala je na obruču. Marić promašuje oba slobodna bacanja.

5' - Novi poeni Drežnjaka i Hrvatska stiže na minus 1. Hrvatska je nakon timeouta napravila seriju 6:0 i Nizozemska zove minutu odmora.

4' - Lijepa akcija Hrvatske i koš Drežnjaka za minus 3 Hrvatske.

3' - Hrvatska je bez koša iz igre u prve dvije i pol minute druge četvrtine. Nakon trice Schaftenaara Nizozemska odlazi na plus 7, ali uzvraća Marić dvicom.

1' - Franke zabija za Nizozemce i plus 4 domaćina.

PRVA ČETVRTINA

10' - Završila je prva četvrtina. Nizozemska vodi 21:18. Planinić i Šakić bili su najefikasniji kod Hrvatske u prvih deset minuta, obojica sa po šest poena.

10' - Nova trica Van der Vuursta, njegova druga na susretu.

9' - Novo izjednačenje nakon koša Nizozemaca pod pod obručima, zabio je De Jong.

7' - Planinić opet zabija za plus 5. Najveća je to prednost za Hrvatsku, ali Nizozemci uzvraćaju tricom.

6' - Planinić je poentirao pod košem.

4' - Nova trica Šakića za plus 3 Hrvatske.

3' - Šakić zabija tricu za poravnanje.

1' - Počela je utakmica. Šakić je promašio težak šut za dva poena i prvi napad Hrvatske. Ukić je zabio prve poene za Hrvatsku. Nizozemska uzvraća preko Koka.

Linker
17. travanj 2024 15:00