Screenshot: FIBA
VELIČANSTVEN USPJEH

VELIKA VIJEST IZ SRBIJE! MLADI HRVATSKI KOŠARKAŠI IZBORILI VELIKO FINALE Sjajni klinci srušili favorita i ušli među dvije najbolje momčadi Europe!

Hrvatska reprezentacija košarkaša do 16 godina borit će se za zlatno odličje na Europskom prvenstvu u Novom Sadu, gdje su naši kadeti u petak u polufinalu pobijedili vršnjake iz Francuske sa 65-58 (16-12, 21-19, 17-12, 11-15). U velikom finalu će igrati protiv moćne Španjolske.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 17. kolovoz 2018. 21:54

Hrvatska će četvrti puta u povijesti igrati za zlato u konkurenciji igrača do 16 godina (tri ih je osvojila), prvi će to puta biti unazad sedam godina i one generacije koju je Mario Hezonja doveo do europskog zlata.

Hrvatska će i prvi puta u povijesti u ljeto 2018. imati dvije medalje na europskim prvenstvima mlađih kategorija. Nakon što su na EP U-20 u njemačkom Chemnitzu srebrni postali igrači koje vodio Damir Rajković, najmanje srebrni postat će i četiri godine mlađi klinci, koje je u Novi Sad doveo Mile Karakaš.

Francuzi su sjajno snimljeni, za što vrijedi odati priznanje stručnom stožeru. Ouedraogo i Diabate, ljudi koji stavili koliko treba Srbima i skočili koliko treba, također, ovdje su ostali ispod deset poena svaki, s po 11 skokova, doduše. Za to treba odati veliko priznanje i Roku Prkačinu i Mateju Bošnjaku, koji su tu odradili velik posao i nametnuli se, čak i fizički, atletski moćnom francuskom dvojcu. Štoviše, Hrvatska je strepjela od skoka Francuza, a na koncu su naši kadeti imali samo dva skoka manje od najbolje skakačke momčadi dosadašnjeg EP-a (44-46).

Hrvatska je imala kontrolu tijekom cijele utakmice, čak je u pojedinim trenucima bilo zapanjujuće gledati kako klinci od 16 godina, a nekima nije niti toliko, kontroliraju susret u kojem će svaki od njih prvi puta osvojiti neku veliku medalju.

Stvar je na našu stranu odveo Roko Prkačin, koji je opet odigrao veliku, svestranu utakmicu. Radio je Prkačin sve, zabio je najviše - 21, uhvatio je najviše skokova, čak 15, imao je najviše blokada - dvije, a samo je Filip Paponja podijelio više asistencija - šest, a Prkačin - četiri. Usput je, kad god je trebalo, prevodio loptu, postavljao napad.

Da bi se Hrvatska odvojila na više od deset poena, trebao nam je i Ivan Perasović, koji je povezao sedam poena u trećoj dionici i Hrvatska je imala i plus 13.

No, Francuzi su opasni, kad su shvatili da smo zaključali reket, izbacivali su lopte na vanjske pozicije, a kad je s klupe ušao Lesmond, stigli i na minus dva u posljednjoj četvrtini.

Tada su se ukazala preostala dva dijela strašnog hrvatskog pokera asova. Matej Bošnjak odigrao je sjajnu utakmicu, i on je bio na double-double učinku od 16 poena i 11 skokova, a ugurao je dvije lopte, skakao je i držao svojom snagom rezultat u pozitivi. Naravno, bio je tu i Boris Tišma, čija je trica za plus sedam u završnici trasirala pobjedu Hrvatske i izboreno finale.

Peti član petorke Filip Paponja ubacio je tek jedan poen (ostali ni jedan!), ali je skupio pet skokova i podijelio šest asista te u dobrom dijelu utakmicu imao mirnoću na lopti, a nekoliko pokušaja francuskog presinga riješio je poput rutinera.

Sve to odvelo je Hrvatsku do pobjede od 65:58, pobjede koja je našoj vrsti osigurala barem srebrnu medalju. Ali ne zanima to njih. Oni će večeras od 20.30 sati tražiti zlato.

Da bi se EP za igrače do 16 godina u Novom Sadu zaključio s Lijepom našom. Kao najava velikih stvari koje će ova generacija, jedna od najtalentiranijih u našoj povijesti, u uskom vrhu takvih zapravo, tek ostvariti u godinama koje dolaze. Samo nek' je zdravlja...

Hrvatski kadeti protiv španjolskih u finalu EP-a

Hrvatska reprezentacija košarkaša do 16 godina borit će se za zlatno odličje na Europskom prvenstvu u Novom Sadu protiv vršnjaka iz Španjolske, nakon što su naši kadeti u petak u polufinalu svladali Francuze sa 65-58 (16-12, 21-19, 17-12, 11-15), a Španjolci pobijedili reprezentaciju Turske sa 67-57 (12-11, 22-15, 16-11, 17-20).

Bit će to četvrto finale za Hrvatsku u ovom uzrastu, a u dosadašnja tri finalna nastupa hrvatski kadeti su sva tri puta osvajali zlatno odličje (1995. godine, 2010. i 2011.). Na posljednja dva EP-a reprezentacija do 16 godina naši su košarkaši gubili polufinala, a potom i utakmice za brončano odličje.

Španjolci su u četiri navrata osvajali naslov kadetskih prvaka Europe, a posljednji put im je to pošlo za rukom 2016. godine.

Finalni obračun Hrvatske i Španjolske u Novom Sadu na rasporedu u subotu, s početkom u 20.30 sati.

Linker
17. travanj 2024 08:12