CROPIX
HRVATSKA OPET U OZBILJNOJ IGRI

VELIKI INTERVJU KRUNE SIMONA ZA SPORTSKE NOVOSTI 'Mi imamo sreću što su Bogdanović i Šarić takvi karakteri da će se uvijek pojaviti u reprezentaciji!'

Hrvatski reprezentativac počeo pripreme s Efesom, kasnit će na pripreme reprezentacije, a tvrdi da je Hrvatska vrlo jaka za dvije predstojeće kvalifikacijske utakmice
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. kolovoz 2018. 16:15

U lipnju je bio s reprezentacijom, no, naporna sezona u Efesu ostavila je traga i Kruno Simon je zatražio poštedu. Pobjede nad Italijom i Rumunjskom donijele su nam omjer 3-3, s kojim smo otišli u drugu rundu kvalifikacija i svakako prohodniji put prema SP-u.

Simon je sada na Anzulovićevu popisu, igrat će protiv Litve i Poljske, a zanimljivost ovog popisa jest i to što će Simon biti naš jedini euroligaški igrač na popisu, a ujedno i najstariji čovjek u reprezentaciji. Simonu su 33 godine.

S Efesom je već započeo pripreme za novu sezonu nakon što je, uz Bryanta Dunstona i Brocka Motuma, preživio čistku u svlačionici, kojom ravna Ergin Ataman. Nije tu bilo spora, Simon je ionako Atamanu donio Turski kup protekle sezone, a bio mu je jedan od najpouzdanijih ljudi. Onaj koji je uvijek u igri i bez kojega ne ide. Stoga je i logično da je tu i kad je Efes okrenuo novu stranicu, kad su dovedeni Shane Larkin, James Anderson, Rodrigue Beaubois, Adrien Moerman, Tibor Pleiss i Vaso Micić. Ukupno, dobro ste zbrajali, ako jeste, ima Efes devet stranaca. Naravno, tamo je još uvijek i pomoćni trener Tomica Mijatović...

2016 Rio Olympics - Basketball - Preliminary - Men's Preliminary Round Group B Argentina v Croatia - Carioca Arena 1 - Rio de Janeiro, Brazil - 09/08/2016. Krunoslav Simon (CRO) of Croatia reacts. REUTERS/Jim Young FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Jim Young
Krunoslav Simon

- Jest, momčad nam je praktički nova, ali u rad smo krenuli bez dosta igrača. Turci su već u reprezentaciji, Larkin tek treba doći. No, već na prvi pogled svima je jasno da je ovo puno, puno jača momčad nego minule sezone.

Efes podigao proračun

Tada se Efes koprcao na dnu Eurolige, sada bi to trebao biti čist prolaz u play-off, možda i ponešto više, možda i napad na Final Four?

- S obzirom na to da je Efes jedan od rijetkih klubova u Euroligi koji je odnosu na proteklu sezonu podigao proračun, naravno da nitko neće biti zadovoljan samo participacijom u Euroligi, nego će se tu pokušati nešto i napraviti, pri tome bi play-off trebao biti osnovni cilj. A kad si u play-offu...

... onda je sve moguće. S obzirom na pojačanja, očekuje li Simon da će mu se promijeniti status koji je dosad imao u momčadi?

- Ma, bit će minuta, toga se ne bojim. Imao sam veliku, čak bih rekao i preveliku minutažu prošle sezone, ali bilo nas je samo pet-šest koji smo mogli odigrati na visokoj razini, pa je i to bio razlog. Imamo dosta utakmica, bit će tu Euroliga, Turska liga, bit će to dovoljno iskušenja.

Kruno Simon
REUTERS/Jim Young / REUTERS

Trebao bih doći 6. rujna

I stigli smo do reprezentacije, Kruno Simon nalazi se na popisu Dražena Anzulovića. Kad stiže?

- Efes će mi dopustiti da dođem u reprezentaciju, ali to neće biti moguće od 29. kolovoza, od prvog dana okupljanja naše vrste. Evo, čuo sam da je neki njihov plan da odradim prvi dio priprema u Bormiju, u koji baš sad odlazimo, pa negdje od 6. rujna budem s reprezentacijom. Meni je cilj doći što je prije moguće jer i u reprezentaciji je skroz nova momčad pa bih trebao odigrati barem jednu pokusnu utakmicu od te dvije sa Slovencima, prije nego odigramo s Litvom u Osijeku.

Inače, u istom je problemu Vaso Micić, srpski reprezentativac, Saša Đorđević već je kazao da ga ne očekuje na pripremama prije 5. rujna.

- Da, to je tu negdje.

OK, Simon će kasniti, ali će svakako biti dio reprezentacije na utakmicama protiv Litve i Poljske.

Usput, naš popis izgleda moćno s četiri NBA igrača, s iskustvom Simona i Perića. I to sve u vrijeme kad većina reprezentacija muku muči s otkazima NBA igrača. Recimo, Srbi su već pomalo digli ruke od Nikole Jokića...

- Mi imamo sreću što su Bogdanović i Šarić takvi karakteri da će se uvijek pojaviti u reprezentaciji. Puno NBA igrača, koji su u njihovu statusu, nemaju takvu ambiciju. I jasno je, kad govorimo o Hrvatskoj, svaka postava u kojoj su njih dvojica drukčija je priča u odnosu na sve ostalo. Naravno, tu je još Zubac, koji je već u lipnju pokazao koliko nam može koristiti, a ja se veselim što će za reprezentaciju debitirati i Ante Žižić. Kad smo u takvom sastavu, i to potpisujem, ja se ne bojim nikoga.

Cilj je srediti Litvu u Osijeku i Poljsku u Gdanjsku da bismo za ono razdoblje kad neće biti NBA igrača, a možda ni Simona jer je u Euroligi, ostavili opciju da nam u četiri preostale utakmice za plasman na SP trebaju dvije pobjede.

- S one dvije pobjede u lipnju sačuvali smo šansu i sada smo opet u ozbiljnoj igri. Ako dođemo do ove dvije pobjede u rujnu, opet smo ozbiljno unutra i stoga je važno da se sada napravi vrhunski ugođaj, jer ako bude tako, sve će i na parketu biti lakše. Nisu protivnici laki, Litva nam dolazi u Osijek, idemo Poljacima, morat ćemo se dobro uigrati, ali ne sumnjam da ćemo biti najbolji kad to bude najvažnije. Na tom parketu u te dvije utakmice.

Litva je - Litva

Nakon što nam je Litva godinama bila “crna mačka” i nismo znali kako do pobjeda nad njom, od 2015. naovamo svaki puta kad smo se sudarili s Litavcima, a bilo je to četiri puta, mi smo izlazili kao pobjednici. Dobivali smo neke utakmice i s velikom razlikom bez obzira na to što bili pokusi, ali igrale su se u Litvi, pred punim tribinama...

- Ne znam što bih rekao, nekako nam taj njihov stil u posljednje vrijeme odgovara. Pokazalo se tako i na Igrama u Riju kad je to bila ključna utakmica za plasman u četvrtfinale. No, svaka je utakmicama različita i bilo bi pogrešno na osnovu toga podcjenjivati Litvu, jer to Litva. Treba se samo sjetiti koliko je ona medalja osvojila, da je dolazila do medalja i kad joj je malo tko davao šanse i stoga je treba maksimalno respektirati. Igrat ćemo u Osijeku, nadam se punim tribinama, jer će nam trebati i pritisak publike, da bismo barem bili na 50:50 posto šansi.

S Litvom u Osijek će stići i Simonov dobar prijatelj Mantas Kalnietis. Ne zna se još hoće li biti NBA igrača Sabonisa i Valančiunasa, ali što kaže Mantas?

- Čuli smo se kad je potpisao za ASVEL, ali sada, kako se bude približavala utakmica, bit ćemo češće u kontaktu...

Linker
20. travanj 2024 05:15