Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
BRITAK NA JEZIKU

VLADARA HRVATSKE KOŠARKE PREKRILA PRAŠINA ZABORAVA Oglasio se nakon dugačke šutnje i raspalio: 'Ako Rađa bude rješavao probleme, onda ajme meni...'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 19. studeni 2016. 15:31

Mjesecima ga nije bilo u medijima. Jedva je pristao da i sad govori. Riječ je o Danku Radiću, višegodišnjem vladaru hrvatske košarke. Presudila je šibenska veza. I ne samo to. Vjerovao je da ima nešto kazati u vrijeme silnih kontroverzi hrvatske košarke. Kad Aco Petrović, Dankov “vječni neprijatelj”, misli da Radić i nije bio toliko loš ili kad Ivana Šukera, koji je čuvao leđa Danku, mjesecima ne zanima što je s bivšim predsjednikom/prijateljem. Čak ga ne pita ni za zdravlje.

A razgovor je tekao brzo. S jasnim i nerijetko odrješitim Radićevim odgovorima.

Što očekujete od Sabora hrvatske košarke?

- Ništa posebno. Usput se pitam imam li pravo o tome uopće govoriti koliko sam distanciran od svega, koliko su me izolirali.

Očito, niste oduševljeni činjenicom da je samo jedan kandidat za predsjednika...

- Nije to jako važno, jedan kandidat ili više njih. Gore su priče koje kruže o propisima vezanim za “zamjenske delegate”. Ako su one pravno utemeljene, onda je to blamaža. Potpuna nepripremljenost.

Zagreb, 280615.
Muzej Mimara.
Sabor HKS-a, izbor novog predsjednika Hrvatskog kosarkaskog saveza.
Na fotografiji: Danko Radic, Ivan Suker.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Ne treba ništa izmišljati

Kažu da je Savez u nemalim financijskim poteškoćama?

- Nisam upućen u detalje, ali me ne bi nimalo začudilo da je tako. S obzirom na to da znam tko o tome vodi brigu i na koji način, moglo je biti i gore! U dvanaest godina mog predsjednikovanja nikad na kraju godine nismo bili ni lipe u minusu. Plaće su se isplaćivale redovito.

Sjećam se jedne ćakule na Danima turizma u Cavtatu kad vas je u tom smislu hvalio Ivan Šuker. Čudio se napadima na vas uz tvrdnju, “Savez dobro funkcionira, financijski je stabilan, a sve selekcije pokrivene”?

- Zašto i on nije nastavio tako kad je bio izabran za predsjednika? Nije trebao izmišljati toplu vodu. Uostalom, ostala je većina ključnih sponzora.

Sa Šukerom ste niste rastali pod baš bajnim okolnostima.

- Sastali smo se u Vodicama samo sedam dana poslije Sabora na kojemu je on izabran za predsjednika. Vjerovao sam da će tražiti od mene pomoć, poneki savjet s obzirom na nemalo iskustvo. Dočekao sam samo njegove najave smjena, tajnika, instruktora i još nekih ljudi. Docirao mi je kao da je on, a ne ja, 40 i nešto godina u košarci. Kao da je popio pamet cijelog svijeta. Ne samo košarkašku.

Zagreb, 191214.
Hrvatski kosarkaski savez.
Danko Radic, predsjednik HKS-a.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Koji je to dobar potez?

Sad se povukao, dobrovoljno prepustio kadroviranje Dinu Rađi...

- Ako Rađa bude rješavao probleme kao u doba dok je bio prvi čovjek Gripa, onda ajme meni i cijeloj hrvatskoj košarci!

Ne možete kazati da se na Gripama u posljednje vrijeme ne događaju dobre stvari. Većina klubova kupuje Amerikance za razigravače, dok Splićani guraju darovitog Filipovića.

- Filipović je zaista zanimljiv mlad igrač, ali stoji i da su za male novce Splićani prodali još talentiranijeg Kotrulju!

Jesu li za forsiranje stranaca krivi jedino klubovi?

- Uvjeren sam da se u konstruktivnom razgovoru s čelnim ljudima klubova uvijek može naći mjera između stranaca i domaćih mladaca. Dakako, u korist hrvatske košarke. Siguran sam da su razvoju mladih igrača i te kako koristile propozicije o zaštićenom godištu, koje su prisiljavale trenere Prve lige da u svakom trenutku u petorci bude jedan mladi, darovit igrač.

Mislite da je pogreška što je to ukinuto?

- A koji je dobar potez povučen, otkako sam otišao?! ABA liga je idealna za napredak ekstra-talenata, a Prva hrvatska liga za minutažu onih koji tek dolaze. Pogrešno je i pomicanje dobne granice juniora sa 18 na 19 godina.

A jurnjava najboljih klubova na tri usporedne fronte?

- Nemojte mi to ni spominjati. U praksi se tom odlukom krše temeljne propozicije FIBA-e, pa i našeg saveza da u nekom natjecanju moraš nastupiti u najjačem sastavu. Osim toga, zašto nogomet, napadan najčešće od onih koji nemaju veze sa sportom, ima Prvu ligu s deset, a mi košarkaši sa 14 klubova?

Zagreb, 141015.
Lipovecka 1.
U prostorijama HKS-a odrzano je predstavljanje novog strucnog savjeta.
Na fotografiji: Dino Radja i Stojko Vrankovic.
Foto: Ivan Klindic / CROPIX
Ivan Klindic / CROPIX / CROPIX

Želja za promjenama

Zašto su vaši nasljednici posegnuli za drastičnim promjenama?

- Bez posebne mudrosti. Nosila ih je samo želja za promjenom, temeljenom na tezi “sve prije njih nije ništa valjalo”.

Prije kvalifikacijskog turnira u Torinu mnogi su prijatelji košarke bili neugodno iznenađeni otkazima zbog NBA kampova, umora nekih igrača...

- To se prije toga rijetko događalo. Uvijek smo na vrijeme sjeli i razgovarali s igračima. Takve su pojave bile iznimka.

Iznimka je i Cedevita, koja igra Eurokup?

- To je problematika, u kojoj HKS da i Bog otac dođe na njegovo čelo, ne može ništa. Malo se tko može umiješati u bespoštedni rat FIBA-e i Eurolige.

Na čelo Saveza neće doći “Bog otac”, već vjerojatno Stojko Vranković, hrvatska košarkaška legenda...

- Mislim da iz svoje pozicije nemam pravo analizirati taj prijedlog. No, iz zrakoplova je vidljiva neprincipijelnost dijela novinara, koji o istoj temi pišu na različite načine. Tonina Piculu razapeli su kad je kazao da će, ako bude izabran za predsjednika SDP-a, prva dva-tri mjeseca “pospremati poslove u Bruxellesu”. Sad svi šute na prijedlog da će Vranković voditi Savez iz perspektive Floride. Znam da nije ista djelatnost, politika i košarka, ali isti smo narod. S navadom da budemo neprincipijelni.

Duje KLaric/Hanza Media
Duje KLaric/Hanza Media

Zdravlje nije za novine

Niste htjeli posebno o Stojku jer ste, vjerujem, dobri s drniškim Zadraninom. S Aleksandrom Petrovićem jamačno niste u ljubavi, gonili ste jedan drugoga i preko suda, no, svejedno pitamo što mislite o njemu kao izborniku?

- Sve najbolje. On je najbolje rješenje za reprezentaciju. Uostalom, zašto bih ja osporavao mišljenje najboljih igrača Bojana Bogdanovića i Darija Šarića?

Rađa bi radije stranca, Talijana Trinchierija, ali ne bi strane igrače?

- O Rađi sam dovoljno kazao.

I za kraj pitanje, koje smo trebali postaviti kao prvo. Kako vaše zdravlje?

- Hvala na pitanju, ali smatram da moji zdravstveni nalazi nisu tema za novine - završio je Radić.

Linker
26. travanj 2024 20:18