Vlado Kos / CROPIX
GJDE JE ZAPELO?

VRANKOVIĆ PROKOMENTIRAO STATUS NBA ZVIJEZDE 'Čudno! Još ovog ljeta nije se javljao na pozive, a preko mame je poručio da neće doći u reprezentaciju'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 16. rujan 2018. 12:04

Iza njega je bila teška noć, nije Stojko Vranković u našoj reprezentaciji koja je u subotu popodne doletjela u Gdanjsk, bio jedini s tim problemima. Iza je ostao težak poraz od Litve, ne toliko težak kao onaj od Rumunjske ili Nizozemske, jer je Litva, makar i oslabljena, kvalitetna momčad. Problem je bio što smo mi bili s četiri NBA igrača, problem je bio što smo se doveli u situaciju u kojoj nam je svaka utakmica kvalifikacija ključna za SP. Počevši od ponedjeljka. A to će biti zadnja s pomoći NBA igrača.

- Moram prvo reći kako se s tehničke strane u Osijeku napravilo sve što se moglo i odmah bih se želio zahvaliti Gradu Osijeku, županiji, ali i svim navijačima, jer smo uživali vrhunsko gostoprimstvo i imali sjajan ugođaj u dvorani.

Izostala je, međutim, pobjeda. A to je ono što smo tražili od utakmice u petak.

- Neću ulaziti u neke dublje analize našeg poraza, jer nas u ponedjeljak čeka važna utakmica. Mogu samo dati kratak komentar onoga što sam vidio.

Duga i teška zima

Evo, izvolite...

- Ne mogu shvatiti da su nam se Litavci nametnuli agresivnošću i to našem terenu, u situaciji kad smo mi na skoru 3-3, a oni imaju 6-0. I uz onakav ugođaj na tribinama. Mi smo, po mojem sudu trebali biti ti koji su se morali nametnuti u toj utakmici. Sada, kažem, mogu se raditi tu i dublje analize, ali u ovom trenutku su ponedjeljak i utakmica s Poljacima najvažnija stvar,

Da je u petak, a nije, pala Litva, bila bi to puna šaka brade, ali i nade, a ovako...

- Šteta, jedino to mogu reći. Italija je dobila u petak Poljsku, Mađarska slavila u Nizozemskoj, pa kad bi se na tu pobjedu nadodala ova nad Poljskom, puno bismo problema riješili. Sada nam dolazi, činjenica je to, duga i teška zima.

Prije nje valjat će po pobjedu u ponedjeljak u svakom računu odlaska na SP. S četiri pobjede od pet utakmica smo sigurni, po nekoj računici dosta bi mogle biti i tri, pod uvjetom da imamo 2-0 s, recimo Poljskom, pa da u nekom krugu s Mađarima i Poljacima budemo ispred. No, u studenom (Mađarska kod kuće, Litva vani) te u veljači (Poljska kod kuće, Mađarska u gostima), igrat ćemo bez NBA igrača, vjerojatno i bez Krune Simona.

Osijek, 140918.
Kosarka. 
Dvorana Gradski vrt. 
Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko kosarkasko prvenstvo u Kini izmedju Hrvatske i Litve. 
Na fotografiji:  Krunoslav Simon. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
CROPIX

Nedostaju dva vanjska

Naslonjeno na veliki problem u organizaciji igre, vidljivi u petak, opet se aktualiziralo pitanje dovođenja stranca. Vranković je tu jasan.

- Imali smo do sada dva stranca, pa se s njim nismo usrećili i ja bih s time završio tu priču. Mislim da je cijela ta storija oko stranaca nepotrebno trošenje vremena, ali i novca. Znam, može se postaviti pitanje, ali što ako je tu prilika za dovesti pravog stranca, sjajnog igrača, ali ja pitam kako ćemo takvog dovesti.

Odudara li to razmišljanje od vaše teze da treba sve učiniti da bismo se plasirali na SP. Vjerojatno bi nam svaki novi Amerikanac na playu dao kvalitetu više...

- Ne odudara. Mi smo u situaciji kakvoj jesmo. Od početka govorimo o tome da želimo razvijati domaće igrače, to uostalom kao Savez radimo i s mlađim selekcijama, i kroz njih stvaramo potencijalne reprezentativce. U našim mlađim selekcijama ima potencijala, evo, tu je s nama Mate Kalajžić, imamo i Uljarevića, zatim tu je i Šarić, pa Paponja iz U-16 vrste. Treba nam samo malo strpljenja.

Je li izvedivo s kadrom naše reprezentacije, bez NBA igrača i Krune Simona, dospjeti na SP, dobiti sve što se mora dobiti u studenom i veljači?

- Ne kažem da će biti lako, bit će to teška borba, ali šansa postoji. Realno, i sada nam nedostaju dva igrača iz vanjske linije s kojima bismo bili i u ovim rujanskim utakmicama bolji, mislim tu na ozlijeđenog Filipa Krušlina i na Luku Babića.

Što će u ovih 48 sati čelništvo Saveza poduzeti da se igračima probudi samopouzdanje nakon poraza od Litve, kako ih skupiti za Poljsku? Ergo Arena bit će krcata, Poljska je na 3-4, kao i mi, i njoj je ova utakmica posljednji vlak za SP...

Mir do ponedjeljka

- Tu smo i da razgovaramo. I hoćemo, svi smo svjesni situacije, pričat ćemo s igračima. Nema nikakvih jamstva, koliko god mi bili jaki da ćemo do pobjede. Za takvo što se treba to potvrditi na parketu. I da, mi smo računali na pobjedu nad Litvom, oslabljenom Litvom, u to nema spora.

Ali nije se dogodilo. Stojka je taj poraz i osobno pogodio.

- Svaki poraz teško padne, posebno kad znamo što nas čeka u studenom i veljači.

Osijek, 140918. 
Kosarka. 
Dvorana Gradski vrt. 
Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko kosarkasko prvenstvo u Kini izmedju Hrvatske i Litve. 
Na fotografiji: Dino Radja i Strojko Vrankovic.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
CROPIX

Dobro, Velimir Perasović, jedan od kandidata za izbornika ovog proljeća kazao je kako treba sve napraviti da odemo na SP, pa ako to znači i uzeti stranca, onda i to. Perasović je član Stručnog savjeta, trener je, bio je izbornik, zna čovjek o čemu govori.

- I mi znamo da treba sve napraviti da se plasiramo na SP. Ali kad smo kod Perasovića, on je imao priliku voditi ovu reprezentaciju, lako je sada pričati...

Imao ju je i Jasmin Repeša, pregovaralo se tu o novcima, da bi na koncu Jasmin Repeša preuzeo klupu BiH, kako je objavljeno, besplatno, barem za ove dvije utakmice. Je li time razočarao Stojka Vrankovića?

- Ne razmišljam o tome. I Repeša je imao priliku biti izbornikom.

I za kraj, nismo mogli pobjeći od zabrinjavajuće izvedbe naše reprezentacije u petak. Stojko je ponovio...

- Želimo imati mir do ponedjeljka, a nakon toga će biti vrijeme za dublje analize. Ako uspijemo svladati Poljsku, opet smo među živima, a koliko ćemo biti na životu, to tek treba vidjeti. Znam samo da igračima koji će istrčati u studenom i veljači i igrati za reprezentaciju treba dati maksimalnu podršku.

Znamo samo da u tim utakmicama, kako je objasnio predsjednik HKS-a Hrvatska neće biti jača za nekog stranca. Sve ostalo, pa i povratak u reprezentaciju nekih igrača je u domeni izbornika...

Više bi nam značilo da Hezonja nije navijač, nego igrač ove reprezentacije

U međuvremenu, dok je reprezentacija putovala od Osijeka prema Gdanjsku, Stojko Vranković pročitao je komentar Marija Hezonje na Facebooku. I nije mu baš sve bilo jasno.

- U najmanju ruku to je čudan komentar jer se sve napravilo na vrijeme u komunikaciji s Hezonjom. Još ovog proljeća ja sam razgovarao s njegovim agentom, on je tada bio i nešto ozlijeđen, nije još potpisao ugovor, tada je bilo za shvatiti da ne dođe na utakmice protiv Italije i Rumunjske. No, meni je tada njegov agent kazao da će Mario biti dostupan za reprezentaciju kad potpiše ugovor, a sada se pojavljuju neke priče koje ne razumijem, o putovnicama, koječemu. Ovo ljeto Hezonja se izborniku Anzuloviću nije javljao na pozive, da bi na koncu poručio preko svoje mame da neće doći u reprezentaciju. Ta je informacija stigla u Savez. Osobno sam, ponavljam, razgovarao s njegovim agentom i s njegovim ocem, kontaktirali smo i Knickse, njegovo ime bilo je na popisu naših šest NBA igrača na koje računamo, sve je napravljeno na vrijeme...

I još nešto...

- Hezonja je na koncu u toj objavi napisao da je najveći navijač naše reprezentacije. I na tome mu hvala, ali više bi nam značilo da on nije navijač, nego igrač ove reprezentacije.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 09:46