Ivan Klindic / CROPIX / CROPIX
IDEJA O ACINOM OSTANKU

VRANKOVIĆU SE NE SVIĐA SOLIRANJE ACE PETROVIĆA 'Držim se onoga što je dogovoreno ranije, nisam ni za kakvu samovolju'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 05. rujan 2016. 20:30

Iako je još po svršetku olimpijskog turnira ponovio ono o čemu je pričao čitavo ljeto, kako je posao izbornika za njega završen s krajem Igara u Riju, Aco Petrović je u intervjuu za SN objavljenom u subotu promijenio mišljenje i istaknuo svoju kandidaturu i za čovjeka koji treba povesti Hrvatsku na Eurobasket 2017. godine.

A reakcije na sam intervju, odnosno na neke Acine opaske, poput “ovo je moja autokandidatura, pa neka mi kažu da nisam taj”, valjalo je provjeriti među onima koji će o tome odlučivati. Recimo, među članovima Stručnog savjeta.


Ne prihvaća ‘soliranje’

Predsjednik Dino Rađa nije u Hrvatskoj, vraća se početkom tjedna iz SAD-a, ali on je ionako odmah nakon Igara jasno kazao što misli o Petrovićevu ostanku na klupi Hrvatske, kad je za SN izjavio kako je dogovor bio - a Petrović je i sam o tome govorio - da je “Aco izbornik samo do okončanja Igara”. Rađa je tada usput dometnuo “ima ionako Petrović dosta posla u Ciboni”.


No javio se u subotu drugi ključni član tog tijela, Stojko Vranković. Čovjek koji je sjedio na klupi u Torinu i koji, iako je to javnost očekivala, nije bio u Riju. I čovjek koji je ostvario čvrste, reklo bi se neraskidive odnose s reprezentativcima, pročitao je Petrovićev intervju. I kad smo ga zamolili za komentar, ovako je kazao:

- Držim se onoga što je dogovoreno ranije. Mislim da je tako jedino ispravno funkcionirati i jedino tako možemo funkcionirati. Nisam ni za kakvu samovolju - kazao je legendarni hrvatski kapetan.

A to soliranje moglo se iščitati iz Petrovićeva intervjua.

- Meni je zasmetala izjava, ne sviđa mi se izjava o autokandidaturi, kao i dodatak “pa neka mi kažu ako nisam taj”. Ma znate, ponovit ću ono što sam rekao i kad smo ulazili u Stručni savjet, prije gotovo godinu dana. Ako se svi zajedno ne budemo držali za isti štap, onda sve skupa nema smisla. I govorim tu sada za sebe, ja u tome onda više neću sudjelovati.

Damir Krajac / CROPIX

Sjesti i razgovarati

Je li razgovarao Vranković s igračima?

- Jesam s Bogdanovićem, vidio sam se u Zadru na dočeku olimpijaca i sa Stipčevićem.

I što sada?

- Po mome sudu treba što prije sazvati Stručni savjet, Dino je imao obiteljske obaveze i vraća se početkom tjedna u Hrvatsku. Treba sjesti, razgovarati. I nastaviti ono što smo dogovorili, jer ne radi se tu samo o reprezentaciji, radi se o cijelom projektu hrvatske košarke.

I projektu “Tokio”.

- Kad smo se skupili, govorili smo o Tokiju, a u međuvremenu se dogodila sjajna stvar i u Torinu i u Riju. I zbog toga možemo biti samo jači, još jači nego smo to planirali za četiri godine. Neke su se stvari posložile, treba ih zadržati. I slijediti planove.


Stojko Vranković će u Hrvatskoj ostati do kraja rujna. Nešto ranije, u spomenutom intervjuu za SN odmah nakon Rija Dino Rađa je kazao kako ćemo imati ime novog izbornika baš do kraja rujna.

Zagreb, 060915.
Arena Zagreb, Laniste.
Utakmica 2. kola C skupine Eurobasketa 2015 izmedju Grcke i Hrvatske.
Na fotografiji: Stojko Vrankovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Stojko Vranković

Aco Petrović je, eto, iako to članovi Stručnog savjeta možda nisu očekivali, istaknuo svoju novu kandidaturu. Ovaj autor nije međutim stekao dojam da ih je taj Petrovićev luping šokirao niti da će mijenjati svoje planove...


Uostalom, do pred odlazak u Rio, Petrović je bio i član Stručnog savjeta, pa je na to mjesto dao ostavku. Još uvijek je dio Upravnog odbora HKS-a, iako govori da je u tom tijelu “sustavno preglasavan”.

Aco Petrović je opet uzburkao košarkašku javnost, o tome nema zbora. Je li time prikupio nove šanse za ostanak na klupi Hrvatske, teško je pak zaključiti. Kraj rujna ionako nije daleko...

Linker
25. travanj 2024 16:30