Damir Krajač / CROPIX
NE KRIJE SE ZADOVOLJSTVO

KOŠARKAŠI SPREMNI ZA VELIKO LJETO Veljko Mršić zadovoljan, rekao je od koga očekuje najviše: 'Na svoju igru dodao je šut, praktički je nezaustavljiv!'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 30. listopad 2019. 18:07

Veljko Mršić, izbornik hrvatske reprezentacije, posljednjih mjesec dana muku muči s leđima. Stisla su leđa, stradao je disk, a Mršić kaže da takve bolove nije nikada doživio, niti kad se ozljeđivao kao igrač

- Evo, jučer sam prvi put izašao.

Srećom, ide nabolje. No, izbornik je zato gledao sve što je mogao, prati sve statistike, komunicira. I odmah je dodao:

- Gledao sam Utah i Phoenix. Komunicirao sam s Babom.

Ovako će on ocijeniti igre Bojana Bogdanovića na startu NBA sezone.

- Izgleda i igra jako dobro. Doduše, moglo se to već nazrijeti i u predsezoni, jer i tu je bio jako dobar, ali ga nije služio šut. Sada su se na tu njegovu dobru igru poklopili i postoci šuta, a posebno mi se dopada način na koji igra obranu. Odlično se kreće, u sjajnoj je fizičkoj spremi, a odmah se u novom klubu i izborio za status. I sve to sjajno koristi. Napravio je velik napredak u finiširanju, jak je na prodorima, on više definitivno ne ovisi o tome hoće li te večeri pogoditi ili ne. Praktički je nezaustavljiv.

Dobro kretanje Šarića

Izborniku se dopalo i ono što je vidio od Darija Šarića.

- On je i u utakmici protiv Jazza igrao dosta dobro. Doduše, dogodio mu se problem s brzim penalima na početku utakmice, pa nije igrao do poluvremena, Ali, bio je jako dobar, čuvao je sve visoke pozicije, od krila do petica. I dobro se kretao, bio agresivan na skoku, bio je prisutan na strani pomoći, a kad su Sunsi napravili razliku, bilo je to i zbog njegovih tri vezana asista.

Marin Sušić / HKS

Šarić u Sunsima igra i pick and roll, što je dobra vijest.

- Jest, to je dobro, ali trebat će mu u toj kompoziciji momčadi vremena da se nametne. Dosta je tu igrača na lopti, tu su i Rubio, Booker, Oubre, sada, doduše nema Aytona, pa će tu skupiti dodatnih minuta. Ponekad će Dario otići i na 15, 20 poena, nekada će ostati niže, a ovisit će to puno o tome koliko će lopti ići na njega.

Gledao je Mršić i ostale, neke nije uspio.

- Zubac je standardni centar, on će imati utakmica na 20 poena. Dobro se kreće, radi dobre blokove, nakon kojih odlično rola. Živi od asista Leonarda, a u obrani mu je zadatak da zatvara reket. Ima malo problema u obrani od picka, ali i tu se snalazi sve bolje. Hezonja, pak, ima svoju ulogu u Portlandu, ima i dobru minutažu, također je tamo četvrta, peta opcija na koju ide lopta. Traži se od njega i dobra obrana, fizički je spreman. Što se tiče Žižića, Bendera i Šamanića, oni još nisu zaigrali. Šamanić će vjerojatno krenuti s G Leagueom, a vidjet ćemo što će biti s Benderom, koji je igrao dobro u predsezoni, ali tu je igrao samo na petici.

I Žižić je za sada ozlijeđen, pa se i to čeka. No, Mršić i iz Europe prima dobre vijesti.

- Simon igra sjajno, vidjeli smo kako je odigrao s Realom i izgleda jako dobro. Ma, moram tu jednu stvar primijetiti. Doista se ne sjećam kad su naši glavni igrači u sezonu ušli spremniji nego je to sada slučaj.

Gleda Rogića i Ukića

Ima Mršić još toga za izdvojiti.

Nakon četiri kola belgijskog prvenstva Marin Marić je prvi MVP poretku, bio je proteklom kolu i prvi strijelac i prvi skakač kola igrajući za svoj Aalst. Željko Šakić je najbolji igrač Lietkabelisa, a Mateo Drežnjak je neke utakmice za Široki odigrao fenomenalno.

Mršić pozorno prati i kako se u Nymburku snašao play Roko Rogić.

- Baš sam se čuo s njegovom trenerom i on je jako zadovoljan s Rogićem, s onime kako trenira i kakav mu je pristup. Kako je počela Liga prvaka, on im ulogu back-up playa, pa skupi desetak minuta, ali sve to ide na bolje. Nymburk je odlična momčad, tu ima pet, šest čeških reprezentativaca, recimo, riječ je o momčadi koja je uoči sezone dobila Krku trideset razlike, a ispred Rogića je i Amerikanac na njegovoj poziciji, ali u svakom slučaju Rogić će u ovoj sezoni napredovati kao igrač. I Roko Ukić igra odlično za Antibes, igra dosta, prvi je strijelac u toj momčadi...

Ukića Mršić vidi kao povratnika u nacionalni dres, očito je tome tako čim ga spominje...

- Imam ga u vidu, kao uostalom i sve ostale igrače koji mogu zaigrati u veljači na početku kvalifikacija za EP. Prioritet je otići na to natjecanje i morat ćemo igrati te kvalifikacije, u kojima ćemo biti bez NBA igrača, s onim najboljim što imamo.

No, sav taj NBA kontingent stiže nam za olimpijske kvalifikacije. Sve je izglednije da ćemo njih u lipnju igrati u Splitu.

- Vidjet ćemo, 15. studenoga past će odluka...

Veljko Mršić sve prati. I slaže vizije. A jutra poput onoga u utorak, kad iskoči Bogdanović ili netko drugi u ludoj NBA večeri i izborniku namame osmijeh na licu. Iako ga leđa i dalje bole...

Linker
23. travanj 2024 03:21