Foto: Jure Miskovic / CROPIX
JAKA IMENA

KOŠARKAŠKA ELITA DOLAZI U HRVATSKU Peti po redu Zadar Basketball Tournament: 'Ovo je definitivno najjače izdanje, dolazi i kineski Liaoning'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. rujan 2018. 22:56

Petu godinu zaredom neke od najboljih europskih košarkaških momčadi dolaze u Hrvatsku. Točnije, na Zadar Basketball Tournament, koji i ove godine drži reputaciju jednog od najjačih europskih turnira. U dvorani legendarnog Krešimira Ćosića od 20. do 23. rujna igrat će Bayern München, CSKA Moskva, Fenerbahçe, Maccabi Tel Aviv, Olimpia Milano te kineski Liaoning Flying Leopards. Organizatorica turnira Zdenka Zrilić priznaje kako joj je prvo izdanje turnira ipak bilo najlakše za organizaciju.

- Ni sami nismo znali u što se upuštamo. Sjećam se jedne anegdote - došli smo na Pleso u Zagreb po momčad Fenerbahçea i u trenutku kada su košarkaši krenuli izlaziti i hodati prema busu, upitala sam kolegu - "I što sad?". Ali dobro sve je prošlo u redu na prvom izdanju, svake godine smo sami sebi letvicu dizali i htjeli izvući maksimum iz turnira. Definitivno je ovo najjače izdanje Zadar basketball tournamenta, dolaze jake momčadi, a novost je dolazak Liaoninga iz kineske CBA lige. Velika čast i zadovoljstvo što su uopće prihvatili doći u Zadar s obzirom na to da se u isto vrijeme trebao igrati i azijski kup koji FIBA organizira. Eto, FIBA nam je izašla u susret i pomaknula svoje datume da bi Liaoning došao.

Ipak, u Zadru neće biti domaće momčadi. Hoće li KK Zadar nedostajati?

- Zadar će definitivno nedostajati. Spletom raznih okolnosti, i tim Superkupom ABA lige koji nismo uspjeli pomaknuti. Zadar je obvezan sudjelovati, jer se smatra jednim od suvlasnika ABA lige, pa mora biti prisutan na svim natjecanjima koje ABA liga organizira u sezoni ili mimo toga. Moram reći da je i KK Zadar pokušao apsolutno sve, no nije išlo. Žao mi je što su se poklopili termini, rekla nam je Zdenka, pa dodala:

- Mi želimo i planiramo jednu dublju suradnju s kineskim tržištem, možemo mnogo naučiti od njih, ali i oni od nas. Tu ne mislim samo na tvrtku Sport Event i turnir, već na cijelu košarkašku scenu. Imamo kvalitetne ljude, vrhunske trenere, velike znalce i bivše igrače koji se mogu uključiti u projekt koji mi uskoro planiramo započeti. Nadam se da će se organizacija toga obznaniti na ovogodišnjem turniru.

Ne možemo izvući neku informaciju, barem okvirno o čemu se točno radi?

- Haha, za sada ne, ne volim davati izjave za koje nisam apsolutno sigurna da će se ostvariti. Moram reći da uz kinesku momčad dolazi i cijela delegacija kineske lige, doći će i kineski veleposlanik. Sport je najbolji način na koji se mogu spojiti dvije zemlje i produbiti daljnja poslovna suradnja, ne samo u sportu.

Zadarski turnir je prešao okvire sporta, u koliko zemalja će ići prijenos utakmica?

- Uzmemo li u obzir da će prijenosi turnira ili reprizirane utakmice biti u Kini, a u Kini 400 milijuna ljudi u izravnom prijenosu prati samo jednu utakmicu CBA lige, mislim da je to velika stvar za cijelu našu državu, kako za sport tako i turizam. Zadar je mali dio te priče, to je moj grad kojeg obožavam. Cijelo vrijeme komuniciram da se radi o 12 zemalja koje će imati prijenos, no mislim da će ove godine biti i više, pokrivena je cijela regija, zatim i Italija, Njemačka, Rusija, Turska i recimo Grčka koja je otkupila TV prava za svih devet utakmica, a nema svoju momčad na turniru. Izravni prijenos će ići i u Izrael, pa čak i u Veliku Britaniju.

Puno se posljednjih godina pričalo o organizaciji Final Foura Eurolige, je li taj projekt još uvijek u vašim planovima?

- Svakodnevno razmišljam o organiziranju Final Foura Eurolige, mislim da bi to bio šlag na tortu. Predstavnici ULEB-a stižu na turnir u Zadar, kada ćemo treći put sjesti i malo ozbiljnije porazgovarati o projektu. Treba iščitati pravilnike ULEB-a što je sve potrebno za organizaciju tako velikog natjecanja. U slučaju da se to dogodi, a ja se nadam da hoće - 2022. godine, ako ne već 2021. Mjesto radnje cijele priče bi bio Zagreb kao glavni grad.

Linker
20. travanj 2024 02:13