REUTERS
SVJETSKI PRVACI NAKON 13 GODINA

LEKCIJA KOJU ĆE ARGENTINCI ZAPAMTITI I POKUŠATI ISKORISTITI KAO MOTIV 'Nismo bili najtalentiraniji, ni najviši, ali imali smo najveće srce'

Prije 13 godina u Saitama Areni današnji je predsjednik španjolskog saveza Jorge Garbajosa stavio 20, Juan Carlos Navarro također, dok je Marc Gasol na kraju turnira tijekom kojeg je igrao malo ili ništa (u polufinalu protiv Argentine nije dobio ni minute) u finalu startao na poziciji koju je punio MVP tog Svjetskog prvenstva, njegov brat Pau Gasol. I na kraju svega su se Španjolci preko Grka okrunili prvim naslovom, došli do prve svjetske medalje uopće. Sljedeću su čekali do nedjelje.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 16. rujan 2019. 13:00

Opet zlatnu. Ovaj put preko Argentinaca, koji su razbijeni kao onomad Grci. Sergio Scariolo ugasio je čaroliju imenjaka mu Hernandeza, Luis Scola je prvi put na Svjetskom prvenstvu izgledao u skladu s godinama (39), Facundo Campazzo nije letio terenom kao do sada u Kini, a službeni MVP Ricky Rubio i onaj koji je također to mogao biti - Marc Gasol, dominirali su protiv momčadi koja je u protekla dva tjedna šokirala svijet...

- Ispisali smo povijest i bili spremni za to. Odigrali smo sjajan turnir. Treba odati priznanje Argentini jer smo se morali boriti za ovu pobjedu. Nevjerojatno je kako smo bili momčad od početka Svjetskog prvenstva. Nismo bili najtalentiraniji i najviši, ali imali smo najveće srce. Vidjelo se to kroz cijeli turnir. Ne mogu biti ponosniji na stožer i suigrače jer će nas ovo spojiti za cijeli život, što je veće od bilo koje pobjede.

Ricky Rubio na konferenciju za novinare došao je kao MVP Svjetskog prvenstva, a koliko to vrijedi, pokazuje popis osvajača te nagrade od 1986. godine: Dražen Petrović, Toni Kukoč, Shaquille O’Neal, Dejan Bodiroga, Dirk Nowitzki, Pau Gasol, Kevin Durant, Kyrie Irving i sada Rubio. Impresivno je preblaga riječ, ali Ricky nije htio pričati o sebi. Osim kad su ga podsjetili da je do svjetskog zlata stigao u istoj dvorani u kojoj je 2008. osvojio olimpijsko srebro kao debitant u reprezentaciji.

- Želim uživati u ovom trenutku koji će me pratiti zauvijek. Da, sve je počelo ovdje 2008. Ne završava, ali ponovo sam u istoj dvorani doživio nešto nezaboravno.

Izgubio sam majku, ali njezin duh još živi kroz mene

Onda se okrenuo svojoj životnoj inspiraciji...

- Prije tri i pol godine izgubio sam mamu, koja je uvijek bila uz mene, svaki dan me gurala da budem najbolji što mogu. Znam da me nitko nije volio više od nje i njezin duh još živi kroz mene.

Izbornik Scariolo sjedio je do Rubija i gledao ga s neskrivenim divljenjem.

- Nakon ovako emotivnog govora bilo bi mi najbolje zašutjeti, bolje riječi od Rickyja ne mogu pronaći. No mogu zahvaliti svojim igračima, koji su od prvog do posljednjeg dana bili fantastični. Prije turnira nismo uvrštavani među glavne favorite, ali igrači su naporno i pošteno radili da bi ih košarka nagradila. Dobili su najveću moguću, ujedno i zasluženu, nagradu.

Španjolci su ovaj put bili ono što proteklih godina nisu trebali biti da bi s gomilom talenta otišli do kraja. Bili su - skromni. Pa se tako MVP pred cijelim svijetom na kraju naklonio treneru, što nije čest slučaj.

- Poznajemo se jako dugo, zajedno smo od 2009. i kao playu mi je to jako važno jer znam što želi od mene na terenu. S druge strane, stvari koje radi u obrani su nevjerojatne, dovoljno je pogledati kako smo branili Srbiju, Australiju i sada Argentinu. Ponekad treneri ne dobivaju dovoljno zasluga zbog svega što pokažu igrači, ali, na kraju, ovo je momčadski sport u kojem za samo šest tjedana moraš posložiti sve na pravi način. Nije lako uvjeriti sve da budu "na istom zadatku" jer svatko od nas ima ego i zbog toga našem treneru i njegovu stožeru treba odati veliko priznanje. Ne bismo ovdje bili bez njih.

Talijanski stručnjak, ovogodišnji NBA prvak s Raptorsima (od 2018. pomoćnik u Torontu), nije imao izbora...

- Imaš moje obećanje da ćeš ponovo biti starter!

Ako je bilo tko mislio da će se Scariolo odreći svog startnog playa već punih 10 godina, s izuzetkom razdoblja od 2012. do 2015. između njegova dva mandata na klupi reprezentacije Španjolske...

- Rekao sam mu to još 2009. nakon što smo osvojili naslov prvaka Europe.

Sljedeće godine ćemo uzeti još jednu medalju

Deset godina kasnije stiglo je i svjetsko zlato koje pak Argentina čeka još od inauguralnog Svjetskog prvenstva 1950. godine.

- Moramo zapamtiti što smo napravili na ovom turniru jer smo došli u Kinu svijet upoznati s našom igrom, pokazati tko je Argentina. Nitko nije stavio novac na nas, a mi smo došli do srebra. Napravili smo nekoliko koraka naprijed i vratit ćemo se sljedeće godine, uzeti još jednu medalju. Budite sigurni u to.

Nicolas Laprovittola poslao je upozorenje. Argentinci, unatoč čudesnom pohodu na prvo finale, još od 2002. nisu do kraja sretni.

- Igrali smo dobro, pokazali cijelom svijetu koliko dobro možemo igrati. Iako ne vjerujem da će se u mom životu bilo što promijeniti jer se stvari teško mijenjaju kad ti je 55 godina, no nakon ovakvog turnira će se to dogoditi za igrače. Uzmite samo primjer Gabriela Decka, kojeg su rijetki poznavali prije ovog Svjetskog prvenstva. Bez obzira na to što igra za Real Madrid, do kojeg mogu doći samo vrhunski igrači.

Izborniku Hernandezu ni težak poraz u finalu nije mogao skinuti širok osmijeh s lica.

- Kako su nas Španjolci zaustavili? Vrlo jednostavno. Osim što su Gasol, Rubio, Llull i Rudy Fernandez među najboljim obrambenim igračima na svijetu, Španjolska igra vrhunsku momčadsku obranu. Ne zato što su veći od nas, bili su to i Srbi i Francuzi, prije toga Rusija, Nigerija, čak i Koreja, nego zbog toga što su zaustavili našu tranziciju. Ukratko, ovaj put su bili bolja momčad od nas - zaključio je Sergio Hernandez.

Linker
20. travanj 2024 11:21