REUTERS/Kim Kyung-Hoon
ZANIMLJIVA REAKCIJA

'MI SMO SVI SKUPINA JE**NIH GUBITNIKA' Đorđević otkrio što mu je rekao izbornik američke reprezentacije nakon poraza

UTAKMICE ZA POREDAK U subotu će za peto mjesto igrati Srbija, koja je Greggu Popovichu i njegovoj reprezentaciji nanijela novi poraz, te Češka
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. rujan 2019. 20:34

Bila je to čudna utakmica. Trebalo je biti finale, takve su bile prognoze, a ispalo je da se igra za poredak. I čudno je bilo na parketu. Recimo, Srbi su sve otvorili sa 32:7 nakon deset minuta. Od ta 32 poena, bilo je jedno zakucavanje Milutinova, četiri trice Bogdanovića, dvije Micića, po jedna Jovića i Bjelice, a svih šest poena s crte Lučić je stavio nakon dva faula pri šutu za tri poena.

Gregg Popovich na listu ozlijeđenih dodao je uz Jaysona Tatuma i Marcusa Smarta, u jednom je trenutku igrao i zonu 2-3, valjda prvi put, igrao i s dva centra, nakon što je gotovo cijelo drugo poluvrijeme protiv Francuza igrao s pet vanjskih. Pokušavao je razbuditi svoje igrače i nekako su se do minus četiri (40:44) Ameri dovukli na velikom odmoru. Bili su jednom i na minus dva (59:61) u 26. minuti, ali su Srbi sve riješili spuštajući loptu u reket i došli do pobjede od 94:89.

Raspad Amerikanaca

Amerikanci će tako u borbu za sedmo mjesto, što je njihov najgori plasman u povijesti, jer je to do sada bio onaj domaći SP u Indianapolisu u kojemu su bili šesti. Inače, od kada na velikim natjecanjima igraju NBA igrači, ovo je deveti poraz SAD-a. Drugi ovdje (bio je Aco Petrović u pravu), a zanimljivo će biti za konstatirati da je veze s osam od tih devet poraza imao - Gregg Popovich. Naime, on je 2002. (tri poraza) i 2004. (tri poraza) bio pomoćni trener reprezentacije, a sada je glavni trener.

- Impresioniran sam Srbijom i njezinim karakterom. Srbija je iskusna, Saša Đorđević je napravio s ovom momčadi dobar posao jer oni nisu samo talentirani, oni igraju fantastičnu košarku. U svakom posjedu traže igrača koji je slobodan - rekao je Popovich nakon utakmice.

Društvene mreže počele su se sprdati s ovom momčadi, objavljuju se slike klauna kako odlaze na vlak, a čini se da je poraz od Francuske izbacio i ono malo samopouzdanja što je ostalo u ovim igračima, pa su se kontra Srbije - raspali.

- Mi smo imali dobru, ponosnu reakciju. Napokon smo spavali u istim krevetima nekoliko noći, pa je i to pomoglo. Organizacija ovoga SP-a, stalna putovanja i manjak treninga nisu nam išli u prilog, ali to nije do nas. Momci su protiv SAD-a izašli na parket kako bi dokazali da smo imali težak poraz, ali da imamo kvalitetu.

Tako će Saša Đorđević, izbornik Srbije, koji nije zaboravio istaknuti novu briljantnu utakmicu Bogdana Bogdanovića, za sada prvog strijelca SP-a sa 152 poena.

- On raste nevjerojatnom brzinom. On voli košarku, baš je voli, za njega to nije ništa materijalno. No, često se događa na ovakvim turnirima da imate najboljeg strijelca, ali nemate medalju, jer je za takav pothvat potrebno više oružja.

Dobili smo šamar

I za kraj, otkrio je što mu je rekao Gregg Popovich nakon utakmice.

- Kazao mi je da smo svi mi gomila jebenih gubitnika. Baš jesmo...

Vaso Micić, koji je ostao u reprezentaciju usprkos smrti majke, je dodao:

- Izgubili smo težak meč s Argentinom i krivo nam je, ali iz tog poraza smo naučili. SAD je ušao nemotivirano u utakmicu, bili su indisponirani zbog svojeg poraza u četvrtfinalu, očekivali su finale s nama...

Nemanja Bjelica je dodao:

- Ništa mi nismo ovdje napravili loše, ajde da smo se zezali, da smo izlazili, divljali. Ne, mi smo bili normalni, ali dogode se neki porazi i oni bole. Dobili smo šamar od Argentine, a za jedno pet do deset godina postat ćemo svjesni što smo mogli ovdje napraviti.

Srbija je bila u čudnom stanju. Ameri su ih dva zadnja susreta, finalima SP-a 2014. i Igara 2016. dobili s kombiniranih 67 poena razlike. Sada su oni pobijedili, ali nitko nije bio do kraja sretan. Bila je ovo - revijalna utakmica...

U drugoj utakmici za poredak Češka je svladala Poljsku sa 94:84. U subotu će u Pekingu Srbi i Česi igrati za peto, a Amerikanci i Poljaci za sedmo mjesto. Mogu li Ameri i to izgubiti?

RAZIGRAVANJE OD 5. DO 8. MJESTA

SAD - Srbija 89-94

Poljska - Češka 94-84

ČETVRTFINALE

Srijeda - 11. rujna

SAD - Francuska 79-89

Australija - Češka 82-70

Utorak - 10. rujna

Srbija - Argentina 87-97

Španjolska - Poljska 90-78

POLUFINALE - 13. rujna:

Argentina - Francuska

Španjolska - Australija

ZA 5. MJESTO - 14. rujna

Srbija - Češka

ZA 7. MJESTO - 14. rujna

SAD - Poljska

ZA 3. MJESTO - 15. rujna

FINALE - 15. rujna

Linker
24. travanj 2024 04:08