USA TODAY Sports
PRVA BITKA ZA LOS ANGELES

MISIJA U KOJU KREĆE NOĆAS PROTIV CLIPPERSA IZAZOVNIJA JE OD SVIH DO SADA LeBron je mnoge uvjerio da je njegov povratak na tron pitanje formalnosti

Iza njega je 16 NBA sezona u kojima je odigrao - računajući doigravanje - preko 56 tisuća minuta.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 22. listopad 2019. 12:56

LeBron James je jedan od najvećih košarkaša svih vremena i pritom je potpuno nebitno je li jedan od dvojice, trojice ili petorice u povijesti. LeBron James je trostruki NBA prvak, četverostruki MVP sezone, četvrti strijelac svih vremena, ako govorimo o utakmicama u osnovnom dijelu sezone, a uvjerljivo prvi na toj ljestvici u doigravanju. Samo su Magic Johnson i John Stockton u playoffu upisali više asistencija, dok je tek pet najvećih centara (Russell, Chamberlain, Duncan, O’Neal, Abdul-Jabbar) ispred njega po broju skokova.

Takva karijera, kojoj se još ne nazire kraj, s obzirom na to da ulazi u svoju drugu sezonu s Lakersima i ukupno sedamnaestu, čini LeBrona Jamesa najvećim igračem svoje generacije, ali nikako do kraja zadovoljenim čovjekom...

Ovaj put tek treći

“Što je previše - previše je. Svi se poigravaju s tronom, a ja nisam za takve gluposti. Ether uskoro stiže.”

Ovaj tweet objavio je James početkom kolovoza, nakon što je David Griffin, bivši generalni manager u Clevelandu, a danas prvi operativac New Orleansa, u jednom intervjuu pričao o golemom stresu koji donosi suradnja s najboljim košarkašem današnjice. Na svoj kriptični način, referirajući se na “Igru prijestolja”, LeBron je najavio “osvetnički pohod” i pritom mnoge uvjerio da je njegov povratak na tron samo pitanje formalnosti, premda ga ESPN u svom tradicionalnom rangiranju NBA igrača prvi put nakon desetljeća nije stavio na prvo mjesto. Štoviše, tek je treći, iza Giannisa Antetokounmpa i Kawhija Leonarda, MVP-a prošle sezone, odnosno velikog finala.

Najviše kombiniranih minuta u sezoni i doigravanju
1. Kareem Abdul-Jabbar (20) 66.297
2. Karl Malone (19) 62.759
3. Kobe Bryant (20) 57.278
4. Dirk Nowitzki (21) 57.263
5. Tim Duncan (19) 56.738
6. LeBRON JAMES (16) 56.284
7. Jason Kidd (19) 56.199
8. Kevin Garnett (21) 55.701
9. Wilt Chamberlain (14) 55.418
10. John Stockton (19) 54.162
Napomena: U zagradama je broj odigranih sezona

Iako ta lista gubi kredibilitet kad vidite da je, recimo, Klay Thompson tek na 47. mjestu, Jamesova “trica” prilično je logična s obzirom na to da s Lakersima prošle sezone, unatoč fantastičnim brojkama (27,4 poena, 8,5 skokova i 8,3 asista po utakmici), nije izborio doigravanje te da će pretposljednjeg dana 2019. napuniti 35 godina. A iza njega je 16 NBA sezona u kojima je odigrao - računajući doigravanje - preko 56 tisuća minuta. Takva potrošnja nezapamćena je u povijesti NBA lige, odnosno više minuta u prosjeku igrao je samo Wilt Chamberlain, koji je pak odradio dvije sezone manje od Jamesa do sada.

Nesnosni pritisak

Misija u koju kreće noćas protiv Clippersa izazovnija je od svih do sada. Iako mu se u Los Angelesu priključio Anthony Davis, konačan cilj (naslov prvaka) koji je ostvario i u Miamiju (dvaput), i u Clevelandu, nikako neće biti lako dostižan. Pogotovo jer će u Lakersima, gdje se nikad nije priznavalo ništa ispod naslova prvaka, pritisak biti nesnosan. Bez obzira na to što nova momčad, na stranu James i Davis, ne izgleda kao da je na razini Clippersa, koji su dokazanom (prošle sezone izborili doigravanje) kosturu dodali tandem Kawhi Leonard - Paul George.

Međutim, koliko su Lakersi i Clippersi dobri, možemo samo nagađati. A isti slučaj će biti i nakon današnjeg okršaja u kojem, kao i sljedeća dva tjedna, neće igrati George, pa nećemo moći dobiti pravu sliku odnosa snaga.

S druge strane, LeBron James tek treba pronaći “kemiju” s novim suigračima jer su mu iz prošle sezone ostali tek Kyle Kuzma, JaVale McGee, Kentavious Caldwell-Pope, Rajon Rondo i Alex Caruso, pa je još uvijek prerano Lakerse uvrstiti u najuži krug favorita za naslov. Ma koliko Davis bio dobar, a James motiviran...

Linker
19. travanj 2024 18:24