TURNIR U SLOVENIJI

MLAĐE KADETKINJE PRVI PUT NA VRHU EUROPE Hrvatska U-14 reprezentacija osvojila zlato

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 20. kolovoz 2019. 12:01

Ženski košarkaški turnir u Slovenj Gradecu zapravo je neformalno Europsko prvenstvo za U14 kategoriju, koje se i održava pod okriljem FIBA-e. A na tom turniru, koji se igra već 15 godina, Hrvatska nikada nije igrala u finalu, tek su jednom bile brončane. Do sada, dok nisu pod izbornikom paskom mladog trenera Trešnjevke 2009 Edija Račkog. Nastupilo je 10 ekipa, ove godine bez Francuske i Španjolske.

Naše su mlade kadetkinje u skupini zabilježile dvije pobjede i jedan poraz, pola koša od Ukrajine, koja je na kraju završila sedma. Na kraju je to bilo dovoljno za prvo mjesto, a onda u polufinalu pobijedile Poljsku te u neizvjesnom finalu i Mađarsku, sa 55:53. Slovenija je treća.

Potencijal za seniorke

Do pobjede je hrvatsku reprezentaciju predvodila Lana Bešlić sa 17 poena, 6 skokova i 3 asistencije, dok je Sara Menalo upisala double-double učinak od po 10 poena i skokova. Uz njih u reprezentaciji su još igrale: Jakšić 3, Brtan, Menalo 10, Jakelić, Majstorović 7, Smiljanić 9, Petrović, Puljak, Ćuklin, Škare 1 i Novak 8.

Edi Rački, njihov trener, po povratku u Zagreb ponosno je zborio:

- Čestitam curama, ovo je njihova pobjeda. Na pripremama su bile maksimalno fokusirane, odradile sve što smo tražili od njih na visokoj razini i to nam se, eto, vratilo kroz turnir. Početkom svibnja smo okupili 16 igračica četiri dana u Požegi, te neposredno pred turnir tjedan dana u Velikoj, kada smo radili i po 5 sati dnevno. Tamo nam je super, imamo sve što nam treba, dvoranu na raspolaganju, dobar smješta i hranu...

Znači li to da nam konačno stasava jedna dobra selekcija koja bi mogla u kasnijim generacijama, a pogotovo seniorskoj konkurenciji, biti stalni član europskih prvenstava?

- Mi se iskreno nadamo, djevojke su pokazala potencijal i talent, a sada je na svima nama da u klubu dobro radimo s njima i osposobimo ih za daljnja natjecanja. Jasno je da njih 12 neće sve igrati seniorsku košarku, ali nam cilj mora biti da odavde izvučemo što više potencijala za seniorke - ističe

trener Rački, ne zaboravljajući pohvaliti i svoj stožer, pomoćnog trenera Krunoslava Rimac iz Slavonskog Broda, fizioterapeutkinju Kristinu Zdjelar koja mu je i kolegica u klubu te iskusnu instruktoricu HKS-a Žanu Lelas.

Iz kojih su klubova djevojke u ovoj zlatnoj reprezentaciji?

- Iz Trešnjevke 2009, iz Akademije Žane Lelas iz Splita, iz Dubrovnika, Šibenika, Slavonskog Broda i Pule. Dakle, ipak se nešto radi po klubovima.

Četiri naslova za klub

Vi ste u Trešnjevci 2009 poznati po tome da dobro radite s mlađim uzrastima.

- Nama praktički juniorska ekipa igra među seniorkama. Ali, ove sezone smo osvojili domaće U13, U15, U17 i U19 prvenstvo, te regionalno za U15 i U17. To je stvarno najveći uspjeh u povijesti kluba.

Linker
25. travanj 2024 02:54