CROPIX
SJAJNA SEZONA

MULAOMEROVIĆ TITULOM ZAKLJUČIO SEZONU, DOBIO PRIZNAJE FIBA EUROKUPA, A BIO JE I KANDIDAT ZA HRVATSKU KLUPU 'Razgovori sa mnom bili su informativni'

DAMIR MULAOMEROVIĆ Hrvatski trener u petak je s Prištinom postao prvak Kosova, proglašen je i trenerom godine FIBA Eurokupa u izboru navijača, a bio je i među kandidatima za hrvatsku klupu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. svibanj 2019. 10:52

Ponekad treba malo zagrepsti ispod površine. Postoji mantra da u Hrvatskoj nema dobrih trenera, a činjenice mogu otkriti nešto sasvim drugo.

Uostalom, trenutačno se hrvatski treneri bore za sedam naslova prvaka u različitim europskim ligama: Velimir Perasović u Španjolskoj, na klupi Baskonije, Jurica Golemac to čini s Primorskom u Sloveniji, Igor Miličić u Poljskoj na klupi Anwilla, Dario Giergia u Belgiji s Oostendeom, Ivica Skelin u Nizozemskoj na klupi Den Boscha, Tihomir Bujan i Aramis Naglić igraju jedan protiv drugoga u finalu slovačkog prvenstva, a u polufinalu u BiH su Hrvoje Vlašić na klupi Zrinjskog i Danijel Jusup na klupi Širokog. Naravno, tu je i doigravanje u Hrvatskoj, i tu će jedan od naših trenera ponijeti naslov.

Vatrena atmosfera

No, jedan je već prvak. Damir Mulaomerović na sjajan je način zaokružio sezonu na klupi Prištine s kojom je u petak postao prvak, nakon što je u četvrtoj utakmici finala svladao Rahoveci 104:75 u gostima. Priština i Mulaomerović su tako upisali niz od 34-1 u kosovskom prvenstvu, a jedini domaći poraz dogodio se u finalu, no i to je bilo daleko od neizvjesnog jer je finalna serija zaključena 3-1.

U međuvremenu, nakon što je Mulaomerović potpisao povijesnu sezonu Prištine u FIBA Eurokupu, nakon što je prvi put klub s Kosova zaigrao u nekoj skupini europskih kupova, a onda i dospio do osmine finale, FIBA Eurokup je proglasila Mulaomerovića trenerom godine. Glasovanje je provedeno među navijačima, a Mulaomerović je dobio najviše glasova.

Ronald Gorsic / CROPIX

Javio nam se promukao, vjerojatno se slavio naslov, a on je prenio svoje dojmove.

- Imali smo meč-loptu, vodili 2-1 u seriji i bilo je vruća, vatrena atmosfera. Zasluženo smo prvaci. Rahoveci je dobra momčad, iznenadila je ulaskom u finale i imaju četiri dobra Amerikanca. I tko god misli da je liga u Kosovu laka, to baš i nije tako, svaka momčad ima četiri Amerikanaca, pune su dvorane, igra se dobra košarka.

Ipak, Priština je korak ispred svih. Uostalom, taj skor od 34-1 to najbolje objašnjava.

- Jest, bili smo dominantni, nismo padali ni u trenutku kad smo mijenjali roster, prilagođavali se. I mi imamo četiri Amerikanca, koji su dobri igrači, ne možemo reći vrhunski, ali s njima smo pogodili. Tu je i naš kapetan Dardan Berisha, imali smo tijekom cijele sezone dobar ugođaj. Na kraju smo bili i malo umorni, ipak je ova sezona bila duga, u njoj smo napravili povijesni iskorak, stigli do 16 najboljih u FIBA Eurokupu, izgubili od Varesea, pokazali se...

I nema tajne, svi bi u Prištini odmah potpisali da Mulaomerović ostane na klupi i sljedeće sezone.

- Postoji velika želja, osjećam je svaki dan, vidjelo se to i nakon što smo osvojili naslov. Uostalom, želio bih zahvaliti i navijačima koji su glasali za mene u tom izboru za trenera godine u FIBA Eurokupu. Ono što mogu sada reći jest da postoji realna opcija da ostanem ovdje i sljedeće sezone. Postoji šansa da zaigramo i Ligu prvaka na jesen, postoje te kombinacije oko ABA lige ili ABA 2 lige, a ako klub ode na tu razinu više, bit će to i meni izazov. U svakom slučaju, iza mene ostaje sjajna sezona i ni u jednom trenutku se nisam pokajao što sam preuzeo Prištinu. Već sam rekao da je meni uvijek bolje raditi, nego ne raditi i ovdje sam doživio samo pozitivne stvari, kako kroz svoj odnos u klubu tako i u kosovskom Savezu gdje sam izbornik. Radim u klubu koji je ozbiljan, koji vode ozbiljni ljudi, ovo je vrlo ambiciozna sredina.

Imamo dobar ždrijeb

Uostalom, Damir Mulaomerović je i izbornik Kosova, on će u kolovozu pokušati stići do kvalifikacija za Eurobasket.

- Imat ćemo novog Amerikanca, to je playmaker Divine Myles koji je ove sezone igrao kod mene, igrat će i svi najbolji kosovski igrači od Berishe i Kastratija nadalje, a jedan je igrač iz finske lige. Igramo u skupini s Velikom Britanijom i Luksemburgom, samo prvi odlazi u kvalifikacije, a mi imamo dobar ždrijeb. Prvu igramo u gostima kod Luksemburga, onda imamo dvije domaće utakmice, pa će puno toga biti jasnije nakon te tri utakmice. Neće biti lako, ovisit će puno o fizičkoj spremi igrača u kolovozu, ali i o tome u kakvom ćemo sastavu biti jer Kosovo nema luksuz da ima 30 igrača, ovdje je sve u 12 ili 15 igrača i kad nema dva, tri, kad se jedan ne odazove, to se i te kako osjeti.

Međutim, Damir Mulaomerović bio je i u kombinacijama za preuzimanje klupe hrvatske reprezentacije.

- Razgovaralo se sa mnom, no ja bih rekao da su ti razgovori bili više informativni, barem sam ih ja tako doživio jer oni nikada nisu stigli do neke ozbiljnije sfere. Slaven Rimac je bio, zbog toga u kojem se trenutku sada nalazi njegova karijera, vjerojatno prvi izbor, no pala je odluka na Veljka Mršića koji će moći raditi u profesionalnom angažmanu, a tu će imati vremena posjetiti sve kandidate, sve pripremiti i maksimalno se posvetiti izborničkoj funkciji. Drago mi je zbog Veljka i želim mu svaku sreću. Razgovarali smo, on ima dobru viziju što napraviti s reprezentacijom, veliki je radnik i čestitam mu na izboru.

Linker
18. travanj 2024 05:01