Screenshot: Youtube
IMA I EUROPLJANA

NA DRUGOM KRAJU SVIJETA IGRA SE JEDINA OZBILJNA KOŠARKAŠKA LIGA U SVIJETU Glavna zvijezda je nekadašnji treći pick NBA drafta, ima samo pet klubova...

TAJVAN Na otoku 130 kilometara udaljenom od Kine igra se trenutačno jedina ozbiljna košarkaška liga u svijetu
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 07. travanj 2020. 17:32

Ništa u modernoj povijesti nije uzdrmalo sport kao pandemija virusom Covid-19. Pogođeni su apsolutno svi, no posebice teško je dvoranskim sportovima. Oni će se vjerojatno i teže vratiti u normalu jer, prije svega, radi se o sportu u zatvorenom prostoru.

Ipak, unatoč tome, u svijetu se još igraju dvije košarkaške lige. No, puno ozbiljnija liga od tadžikistanske, koja se u normalnim okolnostima nikada ne bi nigdje ni spomenula, ona je koja se igra u Kineskom Tajpehu ili Tajvanu, ovisno o tome koji termin koristimo za ovaj otok 160 kilometara od Kine, koji ima neku vrstu neovisnosti koja je prekomplicirana da se objasni u jednoj rečenici.

Bilo kako bilo, osim činjenice da se tamo igra košarka, jednako je nevjerojatna činjenica da je na ovom otoku, koji je tako blizu izvornom žarištu koronavirusa, dosad bilo samo 363 slučaja te “samo” pet mrtvih. A i svi ti slučajevi uglavnom su “uvezeni”.

Liga nije za odbaciti

I dok je svijet praktično stao, na Tajvanu se igra liga SBL (Super Basketball League) koja je formirana 2003. godine. Treba reći da se u ovoj sezoni natječe samo pet klubova, ali će biti odigrana 32 kola u regularnoj sezoni. Puno američkih igrača zarađuje svoj dolar na Tajvanu, među njima i neki bivši NBA igrači. Svakako najpoznatiji je O. J. Mayo, nekadašnji 3. pick NBA drafta iz 2008., koji nastupa za Fubon Braves, prvake iz 2019. Jedan od igrača s najviše iskustva je Charles Garcia, koji je bio prvak s Fubonom, ali je sada prešao u Pauian Archiland.

- Na Tajvanu sam već tri godine i mogu reći da je razina košarke odlična. Strani igrači sigurno doprinose kvaliteti, ali ni lokalni nisu za odbacivanje. U ligi je puno igrača iz kineske CBA lige, kao i bivših NBA igrača - kaže Garcia, s kojim je razgovarao ugledni španjolski novinar Chema de Lucas.

U Pauianu je zamijenio nekadašnjeg igrača Crvene zvezde Qunicyja Millera, a tamo ga je i zatekla pandemija koronavirusa.

- Kada sam prvi put čuo za koronavirus, bilo je tek nekoliko slučajeva, no s vremenom su se počeli zatvarati restorani i dućani. Moj klub je igrao azijsku ligu, ali zbog virusa je liga otkazana. Ostao sam na Tajvanu i pridružio se Pauianu, da ostanem do kraja sezone. Otkako sam došao, imamo pet pobjeda u nizu - dodao je Garcia.

Novinar Chema de Lucas je na Tajvanu pronašao i dva Europljana - litavskog beka Edvinasa Seskusa i ukrajinskog centra Igora Zajceva, koji je na Tajvan otišao iz poljske lige.

- Na Tajvanu sam već drugu sezonu. U mojoj prvoj sezoni bilo je sedam klubova i razina lige je bila veća, s puno više dobrih igrača. Sada je kvaliteta opala, ali igra se jako brzo jer puno ekipa ima opasnih tricaša - ističe Zajcev.

Ukrajinac je pokušao i objasniti kako Tajvan uspijeva obuzdati epidemiju virusom i držati život koliko toliko u normali.

- Tajvan je prilično dobro zaštićen, kontrole dolazaka u zemlju su striktne, a osobna higijena kod stanovništva je na visokoj razini. Gdje god uđeš, mjere ti temperaturu i dezinficiraju ruke, a i medicina je na visokoj razini. U gradovima se živi normalno, jedino što su ljudi posvuda s maskama. Utakmice se igraju bez publike, ali samo se i igraju u glavnom gradu Taipeiju - dodaje centar Taiwan Beera, trenutačnog lidera lige.

Utakmice se igraju u istoj dvorani, a televizija ih prenosi sve. Nema publike, a na svakoj klupi su maske i tekućine za dezinfekciju. Tajvanska liga može biti i slika onoga kakav nas sport očekuje jednom kada ovo stane.

Linker
16. travanj 2024 23:53