Trevor Ruszkowski-USA TODAY Sports / Reuters
PIŠE TOMA DRAGIČEVIĆ

NAJBOLJA SEZONA U KARIJERI SJAJNOG HRVATA Bogdanović je za Pacerse bio jackpot: Može biti ponosan na ono što je ostvario u posljednjih šest mjeseci!

Nakon što preboli poraz Indiane od Clevelanda u sedmoj utakmici prvog kruga doigravanja, Bojan Bogdanović može biti ponosan na ono što je pokazao u posljednjih šest i pol mjeseci
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 01. svibanj 2018. 15:45

Trener Indiane Nate McMillan bio je do kraja iskren...

- Ne, nisam znao što sve može kad smo ga prošlo ljeto potpisali, ali istini na volju, nije ni Bogey znao tko sam ja.

Bogey je Bojan Bogdanović, koji je u nedjelju zaključio najbolju sezonu karijere, u kojoj je svima dokazao da je legitimni NBA starter nakon što je u drugom dijelu prošle sezone i doigravanju ime izgradio kao čovjek za poene s klupe.

- Wizardsi su procijenili da ne igram dobru obranu i znao sam da za veliku minutažu moram biti bolji na tom kraju terena - objasnio je Bojan ono što svima zapinje za oko.

Naime, iza Bogdanovića je serija u kojoj je cijeli svijet gledao kako brani ili pokušava braniti LeBrona Jamesa...

- Za najboljeg na svijetu nema obrane. Jedino što možeš je stajati ispod njega i natjerati ga na teške šutove.

Upravo to je hrvatski reprezentativac dobro radio u u pojedinim utakmicama prvog kruga doigravanja, ali i tijekom cijele sezone, u kojoj ga je pod svoje uzeo Dan Burke, “obrambeni guru” stožera Pacersa, koji je prije početka sezone obavio zanimljiv razgovor sa šefom.

BURKE: Bogey je dovoljno visok, ali može li čuvati “duža” krila, koja je držao Paul George?

McMILLAN: To je sve što imamo, znaš? To imamo.

I bilo je dovoljno jer je Bogdanović u Indianapolis došao spreman raditi na svojoj obrani.

- Proveli smo puno vremena gledajući snimke - kaže Burke.

- Raspitivao se i o najsitnijim detaljima, od početka je želio biti veliki dio onoga što radimo u obrani.

Burke je stara škola

U posljednjih osam mjeseci Bogdanović je izgradio sjajan odnos s trenerom, koji ga je učinio kompletnijim košarkašem. Na određeni način to se može usporediti s onim što je u Ciboni napravio Velimir Perasović, pod kojim je Bojan počeo na seniorskoj razini iskazivati talent koji je veliki Real Madrid uočio još kad mu je bilo 15.

- Stalno me potiče. Burke je stara škola, podsjeća na europske trenere, a takav pristup mi se sviđa. Brojnim trenerima, pogotovo američkima, sve je dobro. Što god napraviš, samo kažu: “Dobro je, sljedeći put ćeš to napraviti bolje”. Ali DB je izravan, počne vikati, psovati i govori: “To nije dobro, odmah moraš biti bolji!”

Očito je da Bogdanoviću odgovara čvrsta ruka jer sve ono što su Burke i on razgovarali tijekom sezone, iz dana u dan se vidjelo na terenu, gdje je najbolji šuter Pacersa na drugom kraju uglavnom čuvao najbolje napadače protivnika. I tu u sezoni u kojoj je Indiana bila jedno od najugodnijih iznenađenja lige te odvela trostruke uzastopne prvake Istoka do sedme utakmice.

- Dosta igrača ne treba povjerenje da bi postali dobri defenzivci, ali za mene je velika stvar što stožer vjeruje u mene i zadužuje me da čuvam najbolje igrače. Tu priliku nikad nisam dobio dok sam bio u Wizardsima.

Prije toga je, pak, u Netsima igrao za momčad bez ambicija pa su ga rijetki u NBA ligi uopće primjećivali. Uostalom, zato je Indiana ljetos uopće dobila priliku potpisati ga na ugovor 1+1 te za 10,5 milijuna godišnje dobiti - jackpot. Prije svega jer ga za isti iznos mogu zadržati i sljedeće sezone, što će gotovo sigurno i napraviti, velikim dijelom i zbog sjajne kemije s prvim igračem momčadi.

- Dok ove sezone nismo zaigrali zajedno, o Bojanu sam znao samo da je dobar šuter - kaže Victor Oladipo.

- Ali ono što je on napravio za nas u obrani je nevjerojatno. Cijelu godinu čuvao je najbolja krila svijeta, a mi pritom od njega tražimo jako puno i u napadu.

Može biti još bolji

Najbolje je zapravo Bogdanovićevu “metamorfozu” objasnio Thad Young, koji mu je suigrač bio i u Netsima...

- Radi se o tome tko je oko njega. U Brooklynu nije imao suigrače koji mogu igrati jednako dobro na oba kraja terena. Naša je obrana posložena tako da Bogey maksimalno oteža posao igračima ispred sebe, dok mu mi ostali moramo čuvati leđa. Mislim da mu puno pomaže što zna da ćemo to i napraviti.

Bojanu Bogdanoviću u Indianapolisu su se definitivno “poklopili planeti”, savršeno se uklopio u momčad koja voli trčati i koja puno preuzima u obrani, a sljedeće sezone bi s dodatnom dozom samopouzdanja, koje mu je nesumnjivo ubrizgala ova sezona, mogao biti još i bolji...

Linker
25. travanj 2024 13:34