Clint Capela
 REUTERS
PRETKVALIFIKACIJE ZA EP 2021.

NBA ZVIJEZDA S RIJEČANINOM U STOŽERU ŽELI ISPISATI POVIJEST Polovičan učinak hrvatskih izbornika na startu

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 04. kolovoz 2019. 11:45

Krenuo je treći krug pretkvalifikacija za Eurobasket 2021. iz kojeg pobjednci skupina ulaze u kvalifikacije, koje počinju u veljači sljedeće godine. Uglavnom, 1. kolo donijelo je polovičan uspjeh naših izbornika s obzirom da je Slovačka pod vodstvom Žana Tabaka izborila tešku domaću pobjedu protiv Cipra, dok je Kosovo s Damirom Mulaomerovićem na klupi poraženo na gostovanju u Luksemburgu.

Do pobjede na domaćem terenu je stigla i Švicarska, reprezentacija u kojoj kao pomoćni trener radi Riječanin Andrej Štimac, negdašnji igrač Kvarnera, Cibone, Zagreba, Zadra, Geneve Lionsa, Lugano Tigersa... Za reprezentaciju Švicarske je pak u ovim pretkvalifikacijama prvi put nakon 2014. zaigrao i centar Houstona Clint Capela (25), starter jedne od najboljih NBA momčadi proteklih godina. A u subotu je Capela u pobjedu protiv Portuala ugradio 16 poena i 11 skokova...

- Vrlo sam uzbuđen jer je prošlo puno vremena otkad sam igrao za reprezentaciju, a s obzirom na to da igramo i utakmice na domaćem terenu, osjećaj je sjajan.

Capela je rođen u Ženevi, roditelji su mu iz Angole i Konga, sa 15 se preselio u Francusku i učio košarku na čuvenom pariškom sportskom institutu (INSEP), da bi preko Chalona došao do NBA lige kao 25. pick drafta 2014. godine. Od tada je samo rastao, te se sada u reprezentaciju vratio kao NBA zvijezda.

- Naš je cilj plasirati se na Eurobasket - objavio je Capela visoke ambicije reprezentacije za koju neće moći igrati u eventualnom prvom ciklusu u veljači.

Švicarska je na Eurobasketu nastupila 5 puta, na onom inauguralnom 1935. kao domaćin i ponovno po istom kriteriju 1946, na prvom EP nakon II. svjetskog rata, te tri puta zaredom u prvoj polovici pedesetih godina prošlog stoljeća. Posljednji put 1955.

3. KRUG PRETKVALIFIKACIJA ZA EUROBASKET 2021.

1. KOLO, SKUPINA E: Albanija - Bjelorusija 51:73, Danska slobodna; SKUPINA F: Slovačka - Cipar 67:60, Rumunjska slobodna; SKUPINA G: Luksemburg - Kosovo 88:80, Velika Britanija slobodna; SKUPINA H: Švicarska - Portugal 77:72, Island slobodan.

Linker
20. travanj 2024 08:53