Troy Taormina-USA TODAY Sports / USA TODAY Sports
STRAŠAN POSAO

BIT ĆE TO SEZONA IZ SNOVA! NBA DOBIO I ČETVRTI VELIKI TANDEM Dvojac ponovno zajedno nakon sedam godina, ali hoće li biti dinamični ili nemogući duo?

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 13. srpanj 2019. 14:48

Jedan je došao u ligu prije 11 godina, a drugi prije točno deset, zajedno su odigrali tri NBA sezone prije no što su 2012. izgubili veliko finale. Onda je drugi otišao, da bi u sljedećih sedam godina iskombinirali po jednu MVP nagradu, po dva naslova najboljih strijelaca lige i tri puta su bili najbolji asistenti. A sad će ponovo igrati zajedno jer Russella Westbrooka su nakon 11 godina u Oklahoma Cityju mijenjali u Houston, gdje će se spojiti s Jamesom Hardenom u novom velikom tandemu NBA lige.

Nakon što je LeBronu Jamesu u Lakerse stigao Anthony Davis, a Kevin Durant i Kyrie Irving te Kawhi Leonard i Paul George zajedno otišli u Brooklyn, odnosno među Clipperse, “dinamični duo” dobili su i Rocketsi, koji su za Westbrooka dali četiri godine starijeg i jednako skupog (38,5 milijuna dolara za sljedeću sezonu) Chrisa Paula te dva picka prve runde s kojima je OKC došao do ukupno 13 u sljedećih sedam draftova.

Najveći potrošači lopti

Pritom Paul vjerojatno neće dočekati početak sezone kao igrač Thundera, a novi mogući trade mogao bi ga odvesti u Miami.

I dok je Oklahoma City krenuo u potpunu rekonstrukciju nakon što je Paul George zatražio trade u Clipperse, Houston je na papiru napravio iskorak jer je Russell Westbrook danas ono što je Chris Paul bio nekad - MVP kandidat. Međutim, otvoreno je pitanje kako će negdašnji suigrači u ranim fazama karijera funkcionirati na terenu nakon što su se posljednjih godina nametnuli kao najveći potrošači u ligi.

Oklahoma City Thunder guard Russell Westbrook (L) smiles as he and former teammate and Houston Rockets guard James Harden (R) share talk after an NBA basketball game in Oklahoma City, Oklahoma November 28, 2012. REUTERS/Bill Waugh (UNITED STATES - Tags: SPORT BASKETBALL)
REUTERS/Bill Waugh / REUTERS

Od 2014. nijedan NBA igrač nije imao ni približno toliko šuteva iz igre kao Westbrook (8016) i Harden (7978) jer je, recimo, u istom razdoblju LeBron James po košu opalio 6714 puta, a Steph Curry 6586...

Budući da je istodobno riječ o igračima koji su učinkoviti isključivo s loptom u ruci, odnosno nijedan od njih dvojice ne može ili ne želi biti “spot-up” šuter, čovjek koji čeka loptu na krilu ili u kutu, trener Mike D’Antoni imat će vrlo zahtjevan zadatak, uklopiti Westbrooka u sustav temeljen na tricama, koje negdašnji MVP gađa samo nešto iznad 30 posto u karijeri, a unatrag dvije sezone i ispod te granice.

Na papiru je NBA liga dobila još jedan dinamični duo, a na parketu bi isti mogao ispasti - nemoguć.

------------------------------------------------------------

4 nova velika tandema NBA lige

LA LAKERS

LeBron James i Anthony Davis

LA CLIPPERS

Kawhi Leonard i Paul George

HOUSTON

James Harden i Russell Westbrook

BROOKLYN

Kevin Durant i Kyrie Irving

------------------------------------------------------------

Linker
20. travanj 2024 04:43