Rob Gray USA TODAY Sports
LASKAVA USPOREDBA

BOGDANOVIĆ I MITCHELL SU APSOLUTNI HIT U UTAHU U Salt Lake Cityju tvrde da imaju novi ubitačni napadački dvojac nakon Stocktona i Malonea

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. studeni 2019. 15:11

Utah je na diobi trećeg mjesta i da se nisu dogodili neki neočekivani porazi, poput onoga u Memphisu, Jazz bi bio još bolji. Pelicansima su Donovan Mitchell i Bojan Bogdanović isporučili kombiniranih 65 poena, od 128 koliko su ih zabili Jazzeri. Više od 50 posto, a to ovaj dvojac, praktički, redovito isporučuje, pa nije niti čudno da u Salt Lake Cityju tvrde da imaju nakon Davida Stocktona i Karla Malonea, novi ubitačni napadački dvojac.

Bojan Bogdanović igra sezonu kakvu je malo tko mogao predvidjeti nakon što je lanjsku, kao lider Indiane nakon ozljede Victora Oladipa zaključio na prosjecima od 18 poena, četiri skoka i dva asista. Trenutačno je najbolji hrvatski košarkaš na prosjeku od 20,7 poena, 4,2 skoka i 2,1 asista, što je poboljšanje u svakoj od ovih kategorija. Vrlo je blizu toga stigne u elitnu 90-50-40 kategoriju šutera, a to su oni koji ubacuju 90 posto slobodnih bacanja (sada je 88 posto), s tricama je OK (45 posto), a ukupan mu je šut 45 posto.

Bojan Bogdanović je trenutačno 26. strijelac NBA lige, 24. je izvođač slobodnih bacanja, 19. je po postotku šuta za tri poena, ali kad tu maknemo one koji zabijaju manje od dvije trice u prosjeku - i manje šutiraju - onda je Bogdanović po postotku sedmi. I 19. je u broju pogođenih trica do sada.

Veliki napredak

Ono što je vrlo važno je da je Bojan Bogdanović trenutačno na 15. mjestu u cijeloj ligi po doprinosu momčadi u svojoj minutaži, jer je u “plus-minus” kategoriji za plusu od 7,7, odnosno toliko je Utah u prednosti u odnosu na svoje protivnike kad je Bogdanović u igri. Vodeći u ovoj kategoriji jest Giannis Antetokounmpo s plus 9,9. A on je lanjski MVP.

Međutim, ako ćemo tražiti najveći napredak u ovoj sezoni, dio je to zasluge i stilu igre Jazza, onda je to u asistima. Bogdanović sjajno surađuje s visokom igračima Jazza, baca alley-oopove na Rudyja Goberta i igra puno s loptom. I komotno se u tome osjeća. Kad se sjetimo da su mu asisti nekada bili najveći napadački problem, gledati kako danas ima po pet asista u NBA najbolje će posvjedočiti koliki je tu napredak Mostarac napravio u svojoj NBA karijeri....

Linker
24. travanj 2024 03:06