USA TODAY Sports / Reuters
SAMO ZA SN

BOJAN BOGDANOVIĆ O SRAZU S JEDNIM OD NAJBOLJIH NA SVIJETU 'Na terenu nemam respekta prema nikome, pa tako ni LeBronu! Ima li trash-talka? Pa...'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. travanj 2018. 23:29

Ona noć s petka na subotu, noć u kojoj je obranio LeBrona Jamesa, ali i pogodio sedam od devet ispucanih trica, noć u kojoj je potpisao, zapečatio prvu pobjedu u play-offu NBA lige (a bila je to i druga pobjeda Pacersa u seriji), donijela je Bojanu Bogdanoviću sasvim novi status.

Vjerojatno njegovi suigrači nisu bili šokirani, uostalom, Thad Young kasnije će reći: “Znam ga još iz Netsa, bili smo ondje zajedno, i Bojan je dobar igrač, jako dobar igrač, on je ‘hladni Hrvat’”, a nismo bili šokirani ni mi koji smo znali da on može. I zabiti i obraniti.

Sve u jednoj-dvije lopte

Ali te je noći toga postao svjestan cijeli svijet. NBA svijet. Uključujući onoga kojega je Bojan čuvao - LeBrona Jamesa. Najbolji danas. Kralj James.

Pacersi su ona krasna priča o Pepeljugi, momčad na koju se nitko ne bi okladio na početku sezone, momčad koja je trebala - takve su bile prognoze - tankirati i uzeti što je moguće bolji pick na draftu. Oni nisu mislili tako i, što je najbolje, peti su zaključili sezonu na Istoku, a na 2-2 su s Cavsima, koji su uoči play-offa, bez obzira na sumnjivu sezonu, bili favorit Istoka. I još su.

Serija je trenutačno na 2-2 jer je Indiana u noći s nedjelje na ponedjeljak u Indianapolisu odigrala najslabiju utakmicu u play-offu. Doduše, i ta je bila u jednu-dvije lopte. Ali bila je to prva od sve četiri u kojima Pacersi nisu bili bolja momčad na parketu.

Bojan Bogdanović javio se u ponedjeljak navečer po hrvatskom vremenu i podijelio s nama svoje dojmove o dosadašnjem dijelu serije. I onome što nas još čeka u najmanje dvije, a možda i sve tri utakmice prve runde doigravanja u seriji Cavsa i Pacersa, seriji koja će petu utakmicu imati u Clevelandu u noći sa srijede na četvrtak.

Opet nam ne vjeruju

- Blizu smo, to je glavni dojam koji imamo nakon što smo odigrali ove četiri utakmice. Uostalom, osim prve u seriji, sve ostale utakmice odlučivale su se u zadnjoj minuti. I mislim da nas to sve skupa čeka do kraja.

Puno je analitičara sklono ustvrditi da su u ovoj seriji Pacersi bolja momčad, ali Cleveland ima LeBrona.

- Što se nas tiče, mi od početka sezone vjerujemo u to što smo u stanju napraviti. Bilo je tako od prvog dana, kada nitko nije vjerovao u nas. Ali to je naša sudbina. Sada smo recimo izgubili četvrtu utakmicu kod kuće i svi su nas već otpisali.

Kako su vas otpisali?

- Pa, kao, Cavsi su vratili break, pa je pitanje samo kako će se ova serija završiti, hoće li je Cavsi dobiti s 4-2 ili s 4-3. Tako svi misle. Opet nam ne vjeruju.

Ali to je situacija kakve Pacersi vole. Tako su se ponašali cijele sezone, uvjeravali su cijelu NBA ligu da se isplati kladiti protiv njih. Ali kad bi se pogledale samo prve tri utakmice, Pacersi su bili bolji u devet od 12 odigranih četvrtina.

- Nama je velik problem ulazak u utakmicu, prvo poluvrijeme, kad Cavsi odu na dvoznamenkastu razliku pa to onda moramo stizati. To moramo popraviti za ono što slijedi, moramo bolje otvarati utakmice, držati se blizu od samog starta.

Vratili se pa srljali

I morali smo se dotaknuti one utakmice, treće u seriji, u kojoj je Bogdanović stavio 30, ali i obranio LeBrona. Je li to najbolja utakmica koju je ikada odigrao?

- Svakako jest jedna od najboljih. Ili, vjerojatno, najbolja u karijeri jer smo na koncu slavili. Ne radi se tu samo o napadačkom učinku već i o obrani, pa i o tome na kome sam tu obranu morao igrati.

A igrao ju je na čovjeku kojega je nemoguće zaustaviti. Ponekad. U svim tim sudarima, u tipu košarke koji nude ovi ogledi, u nadjačavanju mišića, Bogdanović se sasvim solidno drži. Kaže li mu štogod LeBron tijekom tih duela, ima li tu “trash-talka”, podbadanja i provociranja?

- Ma nema gotovo uopće, on više komunicira sa sucima, time se uglavnom bavi.

Apr 22, 2018; Indianapolis, IN, USA; Cleveland Cavaliers forward LeBron James (23) shoots the ball while Indiana Pacers forward Bojan Bogdanovic (44) defends in the second half of game four in the first round of the 2018 NBA Playoffs at Bankers Life Fieldhouse. Mandatory Credit: Trevor Ruszkowski-USA TODAY Sports - 10802012
Trevor Ruszkowski-USA TODAY Sports / Reuters

Respekt, ima li ga uopće s Bojanove strane prema LeBronu Jamesu?

- Ni prema kome nemam respekta na terenu. Izvan terena je drukčije, poštujem svakoga, posebno one iza kojih su čudesne karijere, ali na parketu se to sve zaboravi, tu respekta nema.

Nakon poraza u četvrtoj utakmici, najslabijoj za Pacerse u seriji, trener Nate McMillan govorio je da su se u završnici ispaljivali neki herojski šutovi i da Pacersi tako ne mogu pobjeđivati. Vjerojatno je trener o tome štogod rekao i igračima u svlačionici?

- Jest, nismo odigrali najbolje tu završnicu. Vratili smo se iz velikog minusa pa preuzeli kontrolu nad utakmicom, imali sve u svojim rukama i onda počeli srljati. A to je baš atipično za nas.

I što će presuditi u ovoj seriji, LeBron James ili Pacersi?

- Naša je snaga to što igramo momčadsku košarku. Cavsi pak imaju tu prednost da je u njihovim redovima jedan od najboljih košarkaša na svijetu, pa je i logično da dosta igraju na njega. Ali mi se uzdamo u svoje oružje. U momčad.

Koliko se u ovakvoj seriji, u kojoj o pobjedama odlučuje jedna lopta, stvari mijenjaju iz utakmicu u utakmicu, koliko se mijenja taktika? I kako to izgleda na parketu?

Sve se analizira

- Nakon svake utakmice imamo doista puno analiza, ne propušta se nijedan detalj koji se pojavio. Gledaju se snimke, procjenjuje se kako će se protivnik postaviti u sljedećem susretu. I mijenja se puno toga od utakmice do utakmice.

Kao što je nakon 30 Bojanovih poena Cleveland za četvrtu utakmicu promijenio obranu na njemu. Stalno je uza se imao čuvara, nitko nije pomišljao pomagati s Bogdanovića, pa je on morao tražiti prodor, tu remetiti balans obrane protivnika i izbacivati lopte na otvorene šutove svojim suigračima jer su Cavsi morali zatvarati te prodore, pa je netko bio sam.

- Jest, drukčije su Cavsi pomagali u odnosu na treću utakmicu. I između utakmica, što možda nije vidljivo prosječnom gledatelju, taktičke se stvari doista mijenjaju. Imali smo dosta otvorenih šutova u toj četvrtoj utakmici, imali bismo debelo preko 30 asista da smo i stavljali...

Momčadska obrana

I što nas čeka u petoj utakmici? Mnogi tvrde da je to ključna utakmica serije. Za one koji žele gledati, ona počinje u jedan sat u noći između srijede i četvrtka.

- Svaka je utakmica u play-offu ključna. Mi znamo da smo u stanju odigrati dobro u gostima, uostalom, imamo ove sezone preko 50 posto pobjeda u gostima, a i pobjeđivali smo već u Clevelandu. Ne vidim razlog zašto se ne bismo nadali da je to opet moguće.

I za kraj, kako se on osobno osjeća kad cijeli svijet priča o njegovoj obrani na LeBronu? A još je nekidan jedan domaći “doktor” u nekoj opskurnoj analizi zaključio da je Bogdanovićeva obrana “kriminal u rangu privatizacije”.

- Naša je obrana momčadska, od toga sve kreće. A što se tiče komentara, na njih se ne obazirem. Za komentare me nikada nije bilo briga.

On i Pacersi i dalje vjeruju. Nikada nisu prestali vjerovati, ma tko bio na drugoj strani. Čak i LeBron James i Cavsi.

Linker
24. travanj 2024 22:18