David Richard-USA TODAY Sports / Reuters
IMA HRVATSKA JOŠ ADUTA

BOJAN BOGDANOVIĆ U VELIKOM RAZGOVORU ZA SN OBJASNIO ISPADANJE IZ DOIGRAVANJA I PORUČIO: Sixersi i Dario šarić osvojit će Istok i igrati veliko finale!

Na koncu svoje četvrte NBA sezone, naš reprezentativac o LeBronu Jamesu, ostanku u Pacersima i mogućnosti igranja za Hrvatsku
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 03. svibanj 2018. 23:40

Dok budete ovo čitali, Bojan Bogdanović već će debelo uključiti “off mode”. U New Yorku je, spakirao se u Indianapolisu, a do konca tjedna bit će već u Zagrebu.

Sezona koju je ostavio iza sebe bila je iscrpljujuća, ali i najbolja koju je odigrao u profesionalnoj karijeri. I nije stoga čudno da je negdje 24 sata nakon što je ona porazom od Cavsa u sedmoj utakmici prve runde play-offa na Istoku i definitivno završena, priznao da se osjeća “raspadnuto”.

Ne radi se tu samo o 87 odigranih NBA sezone ove sezone. Ova je sezona za 29-godišnjeg Mostarca počela početkom kolovoza, pri tome je odigrao pokuse uoči Eurobasketa, onda i sam Eurobasket, pa je još morao odigrati nekoliko predsezonskih utakmica u Pacersima, pa je kombinirano u posljednjih devet mjeseci Bogdanović odigrao stotinjak utakmica. U negdje 270 dana...

A ovih posljednjih sedam, serija protiv Cavsa, bile su i najteže za Bogdanovića - bile bi i bilo kojeg igrača na svijetu danas - jer je pazio, koliko je mogao, na fizički najdominantnijeg igrača koji se ikada pojavio u ovom sportu, pa i u nekim drugim sportovima. Stoga je konstatacija da se “raspada”, možda najbolja slika.

Malo falilo za čudo

I krenimo onda sa slikom play-off serije, poraza od Cavsa u sedmoj utakmici u nedjelju...

- Činjenica jest da smo imali Cavse u svakoj utakmici ove serije. U svakoj smo imali šansu za pobjedu. Doduše, iako je NBA sustav u doigravanju najpravedniji što se tiče toga tko prolazi dalje u izravnim obračunima - jer u seriji koja se igra do četiri pobjede, sve mora biti jasno - mislim da smo na koncu vrlo lako i mi mogli biti ti koji su prošli dalje. Čak smo ukupno, čini mi se, u ovoj seriji bili bolja momčad od Cavsa.

Što je onda presudilo?

- Presudio je LeBron James. Njegova neupitna kvaliteta, a uz to dolazi, naravno, i autoritet koji ima na parketu.

Ovo oko autoriteta tretirajte Bogdanovićevim diplomatskim odgovorom na status koji King ima kod sudaca. Čak i kad “flopa”, neke od snimki dvoboja s Bogdanovićem, koje se vrte po cijelom svijetu ovih dana, sve će objasniti. Iako ne pokazuje vulkan emocija na parketu, iako drži puno toga u sebi dok traje utakmice, na taj tretman Jamesa kod sudaca Bogdanović je ovaj put otvoreno negodovao...

- Riječ je o vjerojatno najboljem igraču svijeta, svakako najboljem uz Kevina Duranta i Jamesa Hardena. Takvi igrači, razumljivo je, imaju tretman kod sudaca. I još uvijek mi je teško, teško mi je govoriti o toj seriji, teško mi je govoriti jer iza nas je ostala sjajna sezona. I mogli smo napraviti čudo, mogli smo proći dalje, a nitko, baš nitko nam uoči sezone nije davao šanse da ćemo uopće biti u play-offu. Treba pričekati nekoliko dana kad se svi skupa malo ohladimo. Znam da će ova sezona biti ocijenjena uspješnom i svi će više-manje biti zadovoljni, ali meni to neće pomutiti sliku da smo ih imali, da smo mi mogli biti ti koji idu dalje.

U toj sedmoj utakmici Bogdanović, druga napadačka opcija Pacersa, ostao je na tri poena, uz šut 1-9. Za napad nije ostalo snage jer je visio, ležao na LeBronu Jamesu. Sve što je mogao unijeti na parket a tiče se čiste snage, Bogdanović je donio sa sobom...

- Mi smo Jamesa pokušavali zaustaviti čitavu seriju. Ali to je praktički nemoguće. On je toliko jak da bilo koji faul kad je u naletu na obruč, uopće ne osjeti. Mislim da se James, što se tiče fizičkih mogućnosti, može baviti bilo kojim sportom, čovjek je jednostavno prejak. OK, ima još takvih igrača, igrača koji imaju veliku snagu, ali ne posjeduju kompjutor u glavi kakav ima on. Na njemu je teško igrati obranu “jedan na jedan”, a kad se ga se pokuša udvojiti, on je odličan dodavač i tu treba uvijek paziti jer su posljedica toga otvoreni šutovi ostalih Cavsa. Teško je pronaći pravi način.

Imali ih na konopcima

Koliko vas je u toj sedmoj utakmici iznenadila opcija Cavsa s Tristanom Thompsonom, čovjekom koji je u prvih šest utakmica serije imao mrvice od minutaže, u petorci?

- Nije nas to iznenadilo. Mi smo se uoči svake utakmice spremali na sva oružja Cavsa, pa smo tako i očekivali Thompsona.

Kakav je osjećaj bio iznutra igrati utakmice - a to se Bogdanoviću dogodilo prvi put u karijeri - koje su najveće utakmice tog trenutka na svijetu? Ništa u svijetu košarke nije bilo toliko važno posljednjeg tjedna osim završetka serije Cavsa i Pacersa, mogućnosti da James prvi puta ispadne u prvoj rundi play-offa u karijeri?

- Play-off je takav, svaka utakmica doigravanja prenosi se u SAD-u na nacionalnim tv-mrežama, a i svaka je serija jednako važna. Ovo je bilo na nešto većoj razini jer je unutra bio LeBron James i problem mu je stvarala momčad na koju nitko nije računao. Mi nismo ni trebali biti u play-offu po procjenama svih, ali smo došli do pozicije da imamo Cavse na konopcima, da smo s njima u jednoj lopti u dugoj seriji. I svi ostali su zapravo kroz ovu seriju shvatili koliko smo mi dobri. Mi smo to već znali.

Aktivacija ugovora

Hoće li Cavsi osvojiti Istok, igrati veliko NBA finale?

- Ne vjerujem, iako se s LeBronom nikad ne zna. Međutim, naša je obrana zaslužna za to da se u ovoj seriji nitko drugi od Cavsa nije razigrao, vjerojatno im naša obrana nije odgovarala. Kako će biti protiv Toronta, tek treba vidjeti, oni igraju s dva visoka u postavi. Ali, kažem, LeBrona nikada ne treba otpisivati.

Koliko daleko mogu doći Dario Šarić i Sixersi?

- Po meni, oni su, a tu bih dodao i Toronto, koji je bio, uostalom, i prvi uoči play-offa na Istoka, momčadi koje igraju najbolju košarku. Po meni su Sixersi glavni kandidati da osvoje Istok, da zaigraju veliko finale.

Kazao je to Bojan Bogdanović prije negoli su okrnjeni Celticsi očitali lekciju Sixersima u prvoj utakmici polufinale serije Istoka. Ali bit će to duga serija. Kao što će još proći dosta dugo vremena dok ne saznamo hoće li Pacersi aktivirati i drugu sezonu ugovora s Bogdanovićem. Iako, posljednjih su se dana pojavile mnoge analize, one spekuliraju o tome ostaju li u Pacersima Young, Joseph, Stephenson, a Bogdanovića nitko ne spominje pa bi se moglo jasno zaključiti kako je njegov ostanak u Indianapolisa gotova stvar?

- Evo, pakiram se jer odlazim za New York na nekoliko dana uoči povratka u Hrvatsku pa baš krećem na nešto što se zove “Exit Meeting” u klubu, oproštajni sastanak, ali tu neće biti velike priče. I, bojim se, odgovor ću saznati tek krajem lipnja. Koliko god netko bio siguran u svoju budućnost, treba znati da je ovo NBA i kako se stvari mijenjaju. Treba pričekati draft, a on je tek 21. lipnja, vidjeti tko će sve biti free-agent, tada će klubovi odlučivati...

Ruke su svima vezane

Dobro, odlazi li Bojan sad put kluba da bi se oprostio s jednom posebnom svlačionicom zauvijek ili tek do sredine rujna kad će ponovno naći na kampu?

- Ma, ovo je NBA. Specifično je to, nije kao u Europi. Ovdje su svi izvan parketa prijatelji, ono kad se negdje slučajno sretnemo, popričamo, dobri smo. Ne samo sa svojima iz kluba, tako je i s bilo kim iz drugih klubova, Phile, Cavsa...

Čak i LeBronom Jamesom?

- Sve su to normalni dečki, svi smo dio istoga posla.

Dobro, za kraj, ni Bogdanović ne zna hoće li moći zaigrati za Hrvatsku 28. lipnja kontra Italije (ako ga Indiana do tada potvrdi, ili bude najavljena potvrda, onda će to biti tako, u suprotnom ne, jer će morati na liječnički pregled u SAD-u da bi mu novi klupski ugovor, koji se potpisuje od 1. srpnja, postao važeći), niti išta mogu znati u Savezu.

- To je trenutačno tako...

Ruke su svima vezane. Barem do 21. lipnja i drafta. Ili dok Kevin Pritchard ne potvrdi da je Bogdanović i dalje Pacers.

1.228 poena postigao je u ovoj sezoni, najviše u NBA karijeri

2 trice ubacivao je u prosjeku ove sezone u 87 utakmica

16 puta ove sezone zabio je 20 ili više poena

Linker
20. travanj 2024 00:46