David Butler II-USA TODAY Sports / Reuters
PONOVO AUTSAJDERI

BOJAN BOGDANOVIĆ ZA SN PROGNOZIRAO SVE PAROVE NBA DOIGRAVANJA 'Želim potvrditi najbolju sezonu svoje karijere. Nama ne daju nam neke šanse...'

BOJAN BOGDANOVIĆ U svojoj petoj NBA sezoni najbolji hrvatski košarkaš ulazi u četvrto doigravanje, ali sada kao prvi igrač svoje momčadi, u nedjelju od 19 sati Pacersi igraju prvu utakmicu u Bostonu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. travanj 2019. 20:15

Na koncu ipak nije odigrao sve 82 utakmice u sezoni. Bojan Bogdanović nikada nije bio ljubitelj utakmica koje o ničemu ne odlučuju, a kad su Pacersi poraženi od Celticsa i time je postalo jasno da će kao peti u doigravanje, dvije posljednje utakmice u sezoni bile su baš takve. Nije odigrao samo posljednju u Atlanti, kao većina startera, svi zapravo, osim Darrena Collisona, koji je trebao uhvatiti ritam nakon ozljede.

I kad se podvuče crta, završio je svoju najbolju NBA sezonu. Na prosjeku je od 18 poena, četiri skoka i dva asista, nakon ozljede Victora Oladipa prometnuo se u prvog igrača momčadi i u tim cipelama će u nedjelju od 19 sati po hrvatskom vremenu otvoriti play-off seriju u Bostonu. Prvi put u takvoj ulozi, četvrti put u pet sezona u doigravanju.

- Uoči svake sezone si zadajem neke ciljeve, svake sezone nastojim popraviti nešto u svojoj igri, želim biti bolji. I da, ova je sezona bila, ukupno gledajući, bolja od one prethodne, mislim da je to tako ne samo što se tiče mojih brojeva, nego i ukupnog dojma, igara koje sam pružao. I da, mogu slobodno reći da sam u ovoj sezoni popravio svoju igru.

Pakao na kraju ožujka

Postao je bolji igrač. On to neće reći, ali to je fakat. Uostalom, ako je netko do sada sumnjao, ako je Bojan Bogdanović imao oko svojeg imena neke upitnike, u ovoj sezoni su svi oni nestali. On je postao igrač koji ima ozbiljan status u NBA ligi, nitko, baš nitko danas više ne osporava njegovu košarkašku dimenziju. Postao je cijenjeno mjesto u NBA ligi, a sve bi to, napokon, trebao pokazati i nadolazeći prijelazni rok, jer Bogdanović je slobodan igrač i nemojte uopće sumnjati, od 1. srpnja on će postati najbolje plaćeni hrvatski sportaš u povijesti.

Mar 24, 2019; Indianapolis, IN, USA; Indiana Pacers forward Bojan Bogdanovic (44) celebrates a made basket in the first half against the Denver Nuggets at Bankers Life Fieldhouse. Mandatory Credit: Trevor Ruszkowski-USA TODAY Sports - 12410008
USA TODAY Sports / Reuters

- Već sam lani pokazao da sam u stanju biti starter u ozbiljnoj play-off momčadi, jedan od boljih igrača. Uostalom, podsjetite se, mi smo lani u play-offu bili momčad koja je zamalo izbacila LeBrona Jamesa i Cavsa. Ova sezona bila je samo nadogradnja svega onoga što sam naznačio lani, ova sezona bila je samo potvrda.

Pacersi su, međutim, imali težak svršetak sezone, u drugoj polovici ožujka čekala ih je turneja na Zapadu, ušli su u seriju poraza, pa su s trećeg mjesta na Istoku splaznuli na peto. Nisu uspjeli sačuvati prednost domaćeg parketa za prvu rundu doigravanja. No, jesu li se sada skupili, pronašli neophodno samopouzdanje za početak doigravanja?

- I uoči sezone, kad smo analizirali raspored, a tada smo imali na okupu cijelu momčad, s Oladipom, znali smo da nas čeka pakao na kraju ožujka. Imali smo cijelu seriju utakmica na Zapadu, kod play-off momčadi i znali smo da nam neće biti lako. I na sve to su se nalijepile ozljede, što nam je svakako odmoglo. Svakako nas je poremetila ozljeda Oladipa, o tome ne treba niti govoriti, ali ima tu još nešto što nam nije išlo u prilog. Mi, zapravo, ne računajući Oladipa niti jednu utakmicu praktički nismo odigrali kompletni. Te ostale ozljede su nas poremetile. Ono što je dobro, ovih nekoliko dana do početka doigravanja napokon smo svi tu, svi treniramo, kompletni smo. I samopouzdanja definitivno imamo.

Mar 19, 2019; Los Angeles, CA, USA; LA Clippers center Ivica Zubac (40) is defended by Indiana Pacers forward Bojan Bogdanovic (44) in the first half at the Staples Center. Mandatory Credit: Richard Mackson-USA TODAY Sports - 12380266
Richard Mackson-USA TODAY Sports / Reuters

Ponovo autsajderi

Ono što trenutačno nema protivnik Pacersa na startu doigravanja. Bostonu se, naime, ozlijedio i neće ga biti u momčadi barem mjesec dana, Marcus Smart. Smart je najbolji defanzivac Celticsa, čovjek koji je u posljednjim međusobnim utakmicama bio onaj koji je čuvao Bojana Bogdanovića. Što ta ozljeda mijenja uoči početka serije?

- Pa, mislim da ne mijenja ništa posebno. Uostalom, Celticsi su teško pronalazili kroz sezone hijerarhiju u svojoj igri, jer imaju na raspolaganju puno igrača, širinu. Kod takvih momčadi može se dogoditi da s jednom ozljedom, pa i zbog činjenici da svi u doigravanju skraćuju rotaciju, mogu zaigrati i bolje. Smart je definitivno jedan od najboljih defanzivaca, čvrst, nezgodan, prolazi kroz blokove, pa je teško visokim igračima na njemu napraviti blok, no u drugu ruku može se nekome drugome otvoriti...

Boston je u sezoni tri puta svladao Indianu, ali prve tri utakmice, od kojih je jedna otišla na stranu Pacersa, bili su u jednu loptu. No, u posljednjoj utakmici Celticsi su bili uvjerljivi. Što to znači u raspoloženju uoči početka doigravanja?

Screenshot

- Od te četiri odigrane utakmice u sezoni, mi smo u prve tri imali šut za pobjedu. Mislim da smo time pokazali da smo u stanju nositi se s njima. Iako, što se nas tiče, opet je to isto. Svi govore kako su Celticsi veliki favorit, ne samo protiv nas, nego i za osvajanje Istoka, a nas nitko ne spominje, ne daju nam neke šanse...

Glatko i bez Oladipa

A to je klasična pozicija koju Pacersi, pokazali su to nebrojeno puta u protekle dvije sezone, naprosto obožavaju.

- Tako je. Uostalom, sjetite se situacije kad se Oladipo ozlijedio. Pa cijela liga, analitičari i tko sve ne otvoreno je govorio o tome hoćemo li se uopće plasirati u doigravanje bez našeg jedinog All-Stara. Pa smo to glatko uspjeli, a sve to i dalje govori o tome koliko nas se cijeni. No, mi uvijek pronađemo način da ih svaki put sve demantiramo.

Bojan Bogdanović vs. Celticsi. Od nedjelje navečer u 19 sati. Nadamo se da će se moći vidjeti i u Hrvatskoj. SportKlub ima prava. Da je u tom terminu Nikola Jokić, sasvim sigurno bi prenosili. Ovako, sve je neizvjesno. Ako nemate NBA pass...

PAROVI NBA DOIGRAVANJA I BOGDANOVIĆEVA PROGNOZA

GOLDEN STATE (1) - LA CLIPPERS (8)

“Mislim da ćemo tu gledati lagani prolaz Warriorsa, jer nije za očekivati da im Clippersi mogu zaprijetiti. Mislim da je Golden State klasa iznad. U ovom paru svakako, a vjerojatno i ukupno.”

HOUSTON (4) - UTAH (5)

“Ovo će biti luda serija. Utah je lani izbacio OKC prilično lako, imaju dobar domaćinski teren, dobro igraju, jedna su od najboljih obrambenih momčadi lige. I ovo će biti duga i teška serija, ali ipak mislim da će to Houston na kraju proći...

PORTLAND (3) - OKLAHOMA CITY (6)

“Portland će ispasti u prvom krugu, a nakon lanjskog razočaranja mislim da će OKC sada sve naplatiti. Nekako su uspjeli u svojem dijelu ždrijeba izbjeći Golden State i Houston. Ako OKC prođe, mislim da će igrati i finale Zapada. Doduše, neće sve ići glatko...”

DENVER (2) - SAN ANTONIO (7)

“Svi su gađali Denver u doigravanju, iako je Denver dobra domaćinska momčad. Međutim, uz Gregga Popovicha na klupi i njegovo iskustvo, mislim da će Spursi ići dalje...”

MILWAUKEE (1) - DETROIT (8)

“Bucksi imaju raznih oružja, mogu igrati i s visokom i s niskom petorkom. Mislim da će Bucksi ovo lagano proći.”

BOSTON (4) - INDIANA (5)

“Boston je blagi favorit, ali ono što apsolutno znam jest da ćemo mi odigrati svaku, baš svaku utakmicu dok traje ova serija na nož. Možda Bostonu ta prednost domaćeg terena daje neku manju privilegiranu poziciju, ali naš je cilj opet iznenaditi i potvrditi dobru sezonu.”

PHILADELPHIA (3) - BROOKLYN (6)

“Embiid je, naravno, prevaga, iako se nešto govori da bi mogao propustiti prve dvije utakmice, ali Sixersi su puni All-Star igrača i lako će proći ovu seriju, iako Brooklyn ima svojih kvaliteta.”

TORONTO (2) - ORLANDO (7)

“Teško da tu Orlando ima neku ozbiljniju šansu, jer Toronto igra jako dobro i bilo bi iznenađenje da ova serija ode do sedme utakmice.”

Ne znam tko je MVP sezone, ali Jordan je sigurno najveći

Udruženje NBA igrača, kako bi preduhitrilo odluke same NBA lige, obavilo je svoj izbor najboljih igrača sezone. Stoga je bilo zanimljivo čuti razmišljanja Bojana Bogdanovića o tome tko su to bili najbolji ljudi protekle sezone, ali i ne samo to.

Pa krenimo redom. Tko je po Bojanu MVP sezone?

- Pa, tu je možda najveća dvojba. Giannis Antetokounmpo je najbolji igrač Bucksa, a oni, pak, imaju najbolji skor lige. S druge strane James Harden je odigrao sjajnu sezonu, s time da je dosta utakmica Houston bio bez pomoći Paula ili Gordona, i uspjeli su završiti četvrti na Zapadu, tako da ne znam...

Kod rookieja sezone nije dvojio...

- Ma tu nema nikakve priče, Luka Dončić je apsolutni rookie godine...

Tko je najbolji obrambeni igrač.

- Mislim da je to naš Myles Turner. On je najbolji bloker lige, a mi smo jedna od najboljih obrambenih momčadi lige. Teško da će ga izabrati za najboljeg defanzivca i službeno, ali za mene on to jest. Uostalom, zna se koliko smo imali ozljeda, a on je bio jedan od najboljih, mi smo jedna od najboljih defanzivnih momčadi lige, tako da...

Tko je po Bojanu Bogdanoviću igrač koji je najviše napredovao ove sezone.

- Pascal Siakam iz Toronta, on se iz praktički nepoznatog igrača u ovoj sezoni prometnuo do gotovo All Star igrača. Jedan je od najvažnijih faktora u igrama Toronta, a oni su jako dobri, odličan je obrambeni igrač.

Tko je najpotcjenjeniji igrač NBA ligi?

- Po meni, a mislim da bi se jako puno NBA igrača s time složilo, to je Jrue Holiday iz Pelicansa. Osim onoga što je u stanju napraviti u napadu, riječ je o jednom od najboljih obrambenih igrača u ligi i jedan je od onih igrača kojega bi svaka momčad u ligi poželjela imati u svojim redovima.

Tko je najprecjenjeniji igrač lige?

- Ta kategorija je osobni dojam svakog, pa mislim da to i nije nešto što je jako važno. Svatko tu ima neke svoje kriterije.

I za kraj, najbolji igrač svih vremena?

- Ma tu nema dvojbe, to je sigurno Michael Jordan.

Linker
21. travanj 2024 15:12