CROPIX
RAZGOVOR ZA SN

DINO RAĐA O ŠARIĆU, BABI, O LUDILU U BOSTONU... 'Vidio sam to iz prve ruke, Dariju se jednostavno morala vratiti količina rada koju je uložio!'

DINO RAĐA Bivši igrač Celticsa jako dobro zna u kakvom ozračju Dario Šarić sa Sixersima igra polufinale Istoka u NBA ligi
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 06. svibanj 2018. 12:35

Kad je nedavno u prostorijama Hrvatskog košarkaškog saveza predstavljen novi izbornik Dražen Anzulović, predsjednik Stručnog savjeta Dino Rađa na konferenciju za novinare došao je u majici s logom Celticsa, svog jedinog NBA kluba, čiji je dres sredinom devedesetih nosio četiri godine.

Ništa neobično za Rađu, koji otvoreno navija za sve profesionalne momčadi iz Bostona pa je tako poznata i njegova fascinacija NFL dinastijom Patriotsa.

Babo u pravom sustavu

Međutim, ovo je doba godine kad fokus prelazi na NBA, pogotovo što su se u doigravanju ovaj put našla i tri hrvatska igrača, čije utakmice Rađa prati kao predsjednik Stručnog savjeta, ali i zato što su Celticsi u njega ušli kao drugi nositelji Istoka. Iako se Gordon Hayward ozlijedio u prvoj utakmici sezone, a Kyrie Irving nekoliko tjedana prije kraja osnovnog dijela. I obojica za Boston neće zaigrati do jeseni...

- Pratim doigravanje, naravno - kaže Rađa, koji se za početak osvrnuo na predstave Bojana Bogdanovića i Darija Šarića.

- Ako razgovaramo o Dariju, ovo što pokazuje u doigravanju samo je nastavak svega dobrog što je odigrao ove sezone. I uopće nisam sumnjao da će biti tako jer količina rada koju je Šarić uložio, a vidio sam to iz prve ruke kroz reprezentaciju, morala mu se vratiti. Babo se, pak, definitivno jako dobro uklopio u momčad Indiane, koja je došla korak do eliminacije Clevelanda. Uz malo više sreće su mogli i Pacersi biti u polufinalu Istoka.

Bogdanović je u seriji s Cavaliersima cijelom svijetu pokazao i nešto novo u svojoj igri, obranu na najvišoj mogućoj razini. Kako je Dino vidio ono što je radio u obrani na LeBronu Jamesu?

- Ni u jednom trenutku nisam se začudio jer znam koliko je on moćan. Vidio sam dovoljno Bojanovih treninga da bi mi bilo jasno da on može igrati dobru obranu, a sada je to došlo do izražaja jer je ušao u pravi sustav.

Kad smo već kod sustava, vratimo se mi na njegov Boston, odnosno, seriju s Philadelphijom, koja se nastavlja u noći s četvrtka na petak...

Vidi se ruka trenera

- U igri Bostona se vidi ruka trenera. Brad Stevens jedan je od najboljih, ako ne već sada najbolji trener NBA lige, postavio je sustav u kojem nije bitno tko igra, već se uvijek zna tko što treba raditi na parketu. Tako u svakoj utakmici iskoči netko drugi, ali nekako mislim da će se dugoročno osjetiti manjak igrača. Doduše, mislio sam da neće proći ni Milwaukee pa su to napravili u sedam utakmica. Celticsima skidam kapu što su prošli prvi krug, ali u ovoj seriji do izražaja bi mogla doći veća širina Sixersa.

S druge strane Celticsi imaju prednost domaćeg terena, o kojoj je i prije početka serije govorio Šarićev turski suigrač Ersan Ilyasova. Ozračje u bostonskom Gardenu zaista je posebno, pogotovo kad se igra s takvim povijesnim rivalom kao što je Philadelphia, s kojom su u osamdesetima vodili epske dvoboje u doigravanju.

- To vam je potpuno ludilo - kaže Dino Rađa, koji je osjetio doigravanje s Celticsima.

- Ozračje se ne može usporediti s onim u osnovnom dijelu sezone, navijači su stvarno glasni.

Vjerojatno i zato Boston ima do sada 5-0 kod kuće s Bucksima i Sixersima.

- Istina je da ti ozračje u dvorani kao domaćinu daje neku dodatnu energiju, ali pravim igračima uglavnom je svejedno, oni se energijom s tribina mogu hraniti i u gostima. Meni je, recimo, uvijek bilo posebno motivirajuće igrati na strani.

LeBron će opet u finale

Nije to Zadar, Beograd, Atena...

- Ma, navijači u NBA ligi ti ne mogu odvratiti pažnju, dok u Solunu uvijek moraš biti na oprezu jer te gađaju i pljuju. Uopće nije usporedivo jer nema baš nikakve šanse da se dogode neke stvari koje su gotovo normalne u europskim dvoranama, pogotovo u najvećim derbijima.

A kako Dino vidi rasplet ovogodišnjeg NBA doigravanja?

- Za mene je i dalje Cleveland korak ispred ostalih na Istoku i mislim da će LeBron James opet u finale. Što se tiče Zapada, tamo će biti zanimljivo gledati kad se potuku Golden State i Houston, s tim da malu prednost dajem Warriorsima.

Linker
20. travanj 2024 13:47