Kim Klement-USA TODAY Sports / Reuters
TVRTKO PULJIĆ IZ LAS VEGASA

EUROLIGAŠKA LEGENDA, A DANAŠNJI ČLAN ORLANDA DIVI SE HRVATSKOM SUPERSTARU 'Bojan je fenomenalan, on raste iz godinu u godinu'

MIKE BATISTE Nekadašnja euroligaška legenda, trostruki osvajač Eurolige s Panathinaikosom, danas je u stožeru Orlando Magica, a divi se našem superstaru
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. srpanj 2019. 20:07

Bio je uz teren, vikao je, hvalio i kudio. Danas je u sasvim drukčijoj ulozi od one koju je imao dok je igrao. Riječ je o centru, legendi Eurolige, čovjeku koji je tri puta u Panathinaikosu osvojio naslov prvaka Europe, koji je učio košarku od Željka Obradovića i danas gradi trenersku karijeru u NBA.

- Igrao sam koliko je trebalo i onda sam odlučio ostati uz igru u koju sam se zaljubio kao dijete. Ovo znam raditi najbolje u životu, uvijek sam držao oči otvorene i nastojao sam svaki dan, i dok sam bio igrač, biti bolji.

Kako je uopće počeo s trenerskim poslom?

- Završio sam karijeru 2014. godine, a onda me David Griffin pozvao da vodim razvojnu momčad Cavsa. I bila je to dobra prilika da upoznam onaj drugi dio ovog posla, onaj o kojemu ne razmišljaš kao igrač. Shvatio sam koliko je tu detalja o kojima trener treba razmišljati, jer kad ste igrač, o tome ne razmišljate, mislite samo na sebe. I ja volim sve vezano uz košarku, nije mi problem gledati satima video. Ovo jest stresan posao, ali koji to nije? Ovo je sjajno. Kad završe karijeru, neki dečki ostanu izvan košarke, a ja mislim da sam blagoslovljen time što se njome bavim i dalje.

HKS

NBA kopira Europu

U Panathinaikosu je bio deset godina.

- Devet uzastopno, pa sam bio godinu u Fenerbahčeu pa se vratio u Panathinaikos.

I kakve uspomene nosi iz vremena velike dinastije Panathinaikosa, vremena kad je taj atenski klub vodio Željko Obradović?

- Bili smo devet godina zajedno. I naučio sam mnogo. Mi danas u NBA radimo puno stvari koje se rade i u Europi, puno je tu pick and rolla, puno spacinga.

Koliko je Obradović velik trener?

- Po mom sudu on je najveći trener svih vremena. Znam da su tu, u NBA ligi, ljudi poput Phila Jacksona, Gregga Popovicha, Brada Stevensa ili Doca Riversa, ali zašto je on za mene najveći? Odgovor je i u činjenici da smo proveli devet sezona zajedno. Željko je uvijek znao motivirati igrače, natjerati nas da radimo i kad smo bili silno umorni, ne samo mene, nego i Diamantidisa, Spanoulisa, Jasikevičiusa i gurali smo jedni druge naprijed. Znamo što je Obradović napravio u Europi i on je sasvim sigurno trener za NBA. Nadam se da ćemo se jednog dana vidjeti ovdje, ako ne, vladat će i dalje u Europi.

Apr 21, 2019; Indianapolis, IN, USA; Boston Celtics guard Kyrie Irving (11) controls the ball as Indiana Pacers forward Bojan Bogdanovic (44) defends during the first quarter of game four of the first round of the 2019 NBA Playoffs at Bankers Life Fieldhouse. Mandatory Credit: Brian Spurlock-USA TODAY Sports - 12567713
Reuters
Bojan Bogdanović i Kyrie Irving su slobodni igrači

Hrvatska će imati u novoj sezoni sedam NBA igrača. Što Batiste misli o njima?

- Reći ću vam ovo. Europski igrači nemaju toliko vještina kao igrači ovdje, jer tu ima više fizičkog potencijala i talenta. Međutim, europski igrači startaju vrlo mladi u profi-karijere. I puno prije igrača ovdje nauče što to znači pobijediti utakmicu, kako je čitati, i oni su uglavnom spremni za NBA odmah nakon drafta. Uostalom, vidjeli ste kakvu je sezonu imao Luka Dončić, iz Europe nam dolazi i MVP Giannis Antetokounmpo, najbolji defenzivac dolazi iz Europe, a igrač koji je najviše napredovao dolazi iz Kameruna, Pascal Siakam. Godinu za godinom stvari se brzo mijenjaju. A kad smo kod Hrvata, tu je, naravno, Bojan Bogdanović, upravo je potpisao za Utah. Riječ je o fenomenalnom igraču, njegova igra napreduje iz godinu u godinu, a posebno strastveno igra za reprezentaciju zbog sve konkurentnijih Europljana u NBA ligi i toga što oni igraju mahom za reprezentacije, a tu se stavlja sve na liniju. Košarka je postala globalni sport, kad krene SP, svi će to gledati.

Mike Batiste je u Orlandu drugu sezonu, ali nije se tu susreo s Marijem Hezonjom.

- On ima predispozicije za velike stvari. Igrao je vrlo solidno za Knickse. Sada je u dobroj momčadi i vjerujem da će Hezonja u Portlandu pokazati da je igrač za NBA.

Wendell Cruz-USA TODAY Sports
USA TODAY Sports

Koliko se love okrene...

I on je fan Panathinaikosa.

- O, da, znam to. Možda jednog dana kad se bude želio vratiti u Europu, ode u Panathinaikos.

Trebaju li NBA igrači igrati za reprezentacije?

- Mislim da se tu dobiva sjajno iskustvo, a ono je odličan učitelj. Mi sad draftiramo vrlo mlade igrače, koji nisu obučeni, za razliku od Europljana koji to jesu.

Ipak, klubovi često spuštaju rampu?

- Treba i to shvatiti, jer klubovi ulažu u te igrače. Ako netko plati desetke milijuna dolara za tebe, onda taj isti želi zaštiti svoje ulaganje. Sve je u novcu, evo, uzmite samo početak prijelaznog roka u NBA ligi, kakve su se svote okretale...

Nevjerojatne svote...

- U prvih nekoliko sati NBA klubovi potrošili su 2,5 milijardi dolara. To će omogućiti košarci da raste. To više nije samo SAD, sada je to cijeli svijet. Možda ova igra prelazi oceane, ali ona je puno manja nego što to mislimo svi skupa.

Linker
19. travanj 2024 06:19