Benny Sieu-USA TODAY Sports
STRAŠNA KONKURENCIJA

HRABRA IZJAVA HRVATSKOG REPREZENTATIVCA 'Od ovih Europljana bi se mogla složiti zastrašujuća momčad koja bi se prošetala do naslova NBA prvaka'

OSVAJANJE AMERIKE Giannis Antetokounmpo i Luka Dončić kandidiraju za MVP nagradu, a ukupno u NBA ligi igrači sa Starog kontinenta nikad nisu imali jači utjecaj
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 27. studeni 2019. 20:18

Damjan Rudež, jedan od dvadesetorice Hrvata koji su zaigrali u NBA ligi, duboko se zamislio prije no što je izrecitirao po svom mišljenju trenutno najbolju europsku petorku “s one strane bare”.

- Giannis Antetokounmpo i Luka Dončić su sigurni, moram staviti i Bojana Bogdanovića, a pod košem bi mi bili Nikola Jokić i Nikola Vučević, koji nikoga ne bi mogli obraniti, ali zato bi igrali dobru košarku.

Prva euro-dinastija

Od bekova su tu još Ricky Rubio, Bogdan Bogdanović, Evan Fournier, Dennis Schröder i Tomaš Satoransky, a na “četvorci” i “petici” je konkurencija strašna: Rudy Gobert, Kristaps Porzingis, Domantas Sabonis, Danilo Gallinari, Lauri Markkanen, Nemanja Belica, naši Dario Šarić i Ivica Zubac, ozlijeđeni Jusuf Nurkić...

Zagreb, 140815.
Arena Zagreb.
Prijateljska kosarkaska utakmica izmedju reprezentaacija Hrvatske i Njemacke.
Na fotografiji: Damjan Rudez.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

- Definitivno bi se od Europljana mogla složiti zastrašujuća momčad, koja bi se u teoriji prošetala do naslova prvaka - smatra Rudež.

- Mislim da nikad prije u NBA ligi nije bilo ovoliko tzv. “franšiznih igrača” iz Europe, jako je puno klubova u kojima su prva ili druga opcija.

I dok se u Milwaukeeju već godinama gradi momčad oko Antetokounmpa, u Dallasu sad imamo situaciju da Dončić s Kristapsom Porzingisom čini udarni tandem, koji ima potencijal biti i najbolji u ligi.

- Dok su prije sezone rijetki vidjeli Maverickse u doigravanju, nakon ovakvog starta ih se već počelo smatrati legitimnim kandidatima za naslov sljedećih 10 godina. Možda u njima dobijemo i prvu europsku NBA dinastiju, a prigodno je da to bude baš Dallas u kojem su oduvijek vjerovali u Dirka Nowitzkog, što im se višestruko isplatilo.

Vjerovali su i u Dončića prije ostalih s obzirom na to da nije zgorega uvijek naglasiti kako je čudesni Slovenac prije godinu i pol bio treći pick drafta (Atlanta), koji je pak iste večeri još i zamijenjen.

‘Bargnani efekt’

- Iako su se vremena promijenila jer nikad, recimo, nećemo saznati što bi radio Toni Kukoč da je po dolasku u NBA ligu dobio jednu momčad u ruke kao svojedobno Nowitzki ili sad Dončić u Dallasu, tamo još postoji taj “Bargnani efekt” s obzirom na to da Talijan kao prvi europski prvi pick drafta nikad nije opravdao očekivanja. Što se mene tiče, ja sam i prije tog drafta bio 100 posto uvjeren da je on bolji igrač od Aytona koji je izabran kao prvi.

Rudež je samo jedan od brojnih koji izvedbe Slovenca gledaju otvorenih usta...

- Jednako sam ja oduševljen i Bojanom Bogdanovićem, koji igra s nevjerojatnom dozom samopouzdanja, ali Dončić je bez sumnje najspektakularniji. Mi zapravo već nekoliko godina svjedočimo povijesti jer nestvarno je sve ono što je napravio prije no što je s 19 otišao u NBA. Dominirati u svakom natjecanju i pritom osvojiti toliko trofeja je fascinantno, a isti efekt ima i na Dallas, koji se “preko noći” ubacio među elitu na Zapadu.

Iako je ove sezone ukupan broj europskih NBA igrača pao sa 65 na 61, pad nije riječ koju bismo uopće trebali upotrebljavati u ovom kontekstu.

- Broj je manji, ali utjecaj je daleko veći no ikad - zaključio je Damjan Rudež.

Najbolje europske petorke u NBA ligi

1. PETORKA

Ricky Rubio (Phoenix)

12,5p/5,8s/8,1a

Luka Dončić (Dallas)

30,6p/10,1s/9,8a

Bojan Bogdanović (Utah)

20,9p/4,1s/2,3a

Giannis Antetokounmpo (Milwaukee)

31,1p/13,9s/6,4a

Nikola Jokić (Denver)

16,7p/9,7s/6,1a

2. PETORKA

Goran Dragić (Miami)

15,3p/3,3s/5,3a

Bogdan Bogdanović (Sacramento)

15,2p/2,7s/4,9a

Evan Fournier (Orlando)

17,7p/2,9s/3,4a

Kristaps Porzingis (Dallas)

18,5p/9,1s/2,2b

Rudy Gobert (Utah)

13,3p/14,1s/2,1b

3. PETORKA

Dennis Schröder (Oklahoma City)

15,1p/4,2s/4,1a

Tomaš Satoransky (Chicago)

8,7p/3,2s/5a

Danilo Gallinari (Oklahoma City)

18,6p/5,2s/1,9a

Domantas Sabonis (Indiana)

18,6p/13,4s/3,8a

Nikola Vučević (Orlando)

17,1p/11,6s/3,5a

Linker
27. travanj 2024 01:49