Dario Šarić i Marcus Morris
 Profimedia, Press Association
DARIO ŠARIĆ U MINNESOTI

HRVAT KOJI JE DIJELIO SVLAČIONICU S NAJVEĆIM ZVIJEZDAMA MINNESOTE O ŠARIĆEVOM TRANSFERU 'Ne znam što ga čeka, ali Dario će igrati s dva monstruma!'

DARIO ŠARIĆ U MINNESOTI Sliku onoga što hrvatskog reprezentativca čeka u “čoporu” Timberwolvesa djelomično može dati Damjan Rudež koji je prije tri godine tamo dijelio svlačionicu s najvećim zvijezdama momčadi Townsom i Wigginsom
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 12. studeni 2018. 19:15

Jedina izjava koju je Dario Šarić emitirao nakon što je objavljen veliki trade Philadelphije i Minnesote u kojem je hrvatski reprezentativac s Robertom Covingtonom završio među Timberwolvesima za Jimmyja Butlera uz opće iznenađenje sadržavala je i ključan dio o “dogovoru vlasnika klubova”. Tako to ide u NBA ligi koja je prije svega veliki biznis i koji je iz prve ruke upoznao Damjan Rudež, jedini Hrvat koji barem djelomično može “naslikati” ono što slijedi za njegovog bivšeg reprezentativnog suigrača...

- Kad sam ja prije tri godine bio u Minnesoti, Towns i Wiggins su bili klinci, Dieng također, onda još LaVine i Muhammad pa se sve vrtjelo oko njihovog sazrijevanja - prisjeća se Rudež za njega ne baš najsretnijih dana.

- Momčad je bila u rekonstrukciji, ali to se promijenilo otkad je došao Tom Thibodeau, makar još uvijek nisu ostvarili pretjerano velik rezultat. Dosta mi je o treneru Wolvesa pričao Nemanja Bjelica koji nije uživao njegovo povjerenje, nije mu bilo lako funkcionirati u tom sustavu. Što ne znači da će isto biti i Dariju.

Wiggins može sve

S druge strane, Karl-Anthony Towns i Andrew Wiggins spadaju među najtalentiranije igrače s kojima je Damjan Rudež ikad dijelio svlačionicu, a proveo je tri sezone u NBA ligi.

- Potencijal njih dvojice je nevjerojatan. U međuvremeu su narasli kao igrači, ali već tada u drugoj (Wiggins) i prvoj (Towns) sezoni su ga demonstrirali. Karakterno su drukčiji jer je Towns otvoren, glasan, ono što Amerikanci zovu vokalni vođa, dok je Wiggins tih, pokreće se na drukčiji način.

Kanađanin ga je fascinirao i na treninzima tijekom kojih su imali puno izravnih okršaja...

- To što je na neki način samozatajan ne umanjuje njegov talent. Fizički je jedan od najmoćnijih igrača s kojim sam se ikad susreo, a iako nema žar da ti želi otkinuti glavu u svakom posjedu, u stanju je zabiti iz svake pozicije i na svaki način. Uostalom, Wolvesi su mu dali 150 milijuna, za to mora postojati neki razlog. I postoji. Wiggins je fizički monstrum koji na košarkaškom terenu može sve.

Oct 14, 2016; Orlando, FL, USA;  Orlando Magic forward Damjan Rudez (3) reacts and points after he makes a three pointer against the Indiana Pacers during the second quarter at Amway Center. Mandatory Credit: Kim Klement-USA TODAY Sports
Kim Klement-USA TODAY Sports / Kim Klement-USA TODAY Sports

Po Rudežu ništa drukčiji na svoj način nije ni Towns.

- Nikad nisam vidio da se igrač te visine kreće kao on. Čovjek je u stanju preuzeti svakog beka, ispratiti Johna Walla, Russella Westbrooka, Kyrieja Irvinga... Igra s velikom energijom, a najimpresivniji je voljni moment. U toj rookie sezoni bi odigrao utakmicu, odmah nakon toga odradio teretanu i ujutro bio u dvorani sat vremena prije ostalih. Silno je ambiciozan, a u klubu su od prvog dana vjerovali u njega te su mu, kao i Wigginsu, dopuštali da griješi kako bi se pretvorio u ovo što je danas.

Iako je Šarić preko Facebooka najavio da ga u Minnesoti čeka dobar status, u ovom trenutku je to zaista nezahvalno prognozirati, pogotovo kad se zna da trener Tom Thibodeau uvijek bira ljude s kojima je već prolazio velike bitke. Uostalom, zato je u Minneapolis doveo “pola momčadi” iz godina u Bullsima (otišao je Butler, ali su ostali Gibson, Rose i Deng).

- Čuo sam da Thibs ima dobar odnos s igračima, ali uvijek i one koje favorizira pa mu onda igraju 40+ minuta, što ponekad nije dobro za same igrače. Drukčije je to od većine trenera u NBA ligi jer svi traže širinu, pokušavaju ključne igrače održati što svježijima, dok ih Thibodeau iskorištava do kraja, ponekad čak i u manje važnim utakmicama osnovnog dijela sezone.

Za Netse ili Pelicanse?

S obzirom da kod njega ozbiljniji status nisu mogli zaraditi ni Nikola Mirotić u Chicagu, ni Nemanja Bjelica u Minnesoti, može li se tu govoriti o animozitetu prema Europljanima?

- Ne vjerujem da je tako, vjerojatnije mi je da se radi o slučajnosti. Uostalom, iako igraju na istoj poziciji, Mirotić i Bjelica su drukčiji igrači, i međusobno, i u odnosu na Darija koji može postati i jedan od Thibsovih favorita. U svakom slučaju je na novom početku - zaključio je Damjan Rudež.

Nova avantura za Šibenčanina teško da će krenuti već u noći s ponedjeljka na utorak, makar nije isključeno da bude u momčadi već za tu utakmicu s Brooklynom, vjerojatnije je da će Šarićev debi za Minnesotu biti protiv New Orleansa u srijedu...

Linker
25. travanj 2024 09:52