Getty Images
IZ NJEGOVOG KUTA

I NAJBOLJI HRVATSKI KOŠARKAŠ SJEDI U KUĆI, PRATI VIJESTI IZ DOMOVINE I ČEKA Drama u klubu trajat će još 7 dana, a nakon toga nitko ne zna što će biti

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. ožujak 2020. 13:26

Trae Young, čudesni play Atlante pustio je na društvene mreže videouradak iz kuće proizvodnje. U sredinu hodnika stavio je koš za smeće, a na različitim pozicijama na metar, dva udaljenosti postavio si je malene loptice s kojima je gađao koš.

I on je vjerojatno svjestan kako je to suludo ubijanje vremena u situaciji kad je i njemu savjetovano da ne izlazi iz kuće.

Nakon što je objavljeno da su četiri igrača Brooklyn Netsa, među kojima je i Kevin Durant pozitivni na test koronavirusa, broj zaraženih NBA igrača popeo se na broj sedam. U isto vrijeme u svih 50 američkih saveznih država pojavile su se osobe koje su zaražene koronavirusom, sve se više toga zatvara po SAD-u, a dobar dio NBA momčadi tek će sada testirati svoje igrače. Uostalom, Netsi su platili privatnu kliniku u kojoj su obavili testiranje. I ispalo je da su ih četiri zaražena.

Iako je sada izgleda kako je od toga prošla vječnost, NBA se ne igra od noći s četvrtka na petak. Dakle, riječ je o samo šest dana, ali dani u ovom vremenu vječni.

Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports
Gary A. Vasquez USA TODAY Sports

Sve je krenulo kad se Rudy Gobert, član Utah Jazza, suigrač Bojana Bogdanovića zarazio. Kako nije dva dana nikome u klubu rekao da ima temperaturu, a trenirao je zajedno s momčadi, liječnici u Oklahomi, uoči utakmice Jazza i OKC-a, napravili su brzi bris na Gobertu u utvrdili da je Gobert pozitivan. Nikome nije bilo u tom trenutku u svlačionici Jazza svejedno, još u dvorani, iz koje Jazzere nisu puštali pet, šest sati obavili su briseve cijele momčadi. Bojan Bogdanović se nije uplašio testa i eventualnog pozitivnog ishoda, bio je svjestan da u slučaju da je pozitivan morat će možda u bolnicu, u posebnu izolaciju. I to su svi željeli izbjeći. Međutim, ispalo je da pozitivan još jedan, Donovan Mitchell, All Star igrač Jazza.

Tko zna što sada Mitchell misli o Gobertu i njegovom nedogovornom ponašanju, što misle neki suigrači koji imaju obitelj, malenu djecu ili starije u svom domaćinstvu.

Međutim, Jazz, a kasnije se ispostavilo da je to napravilo i većina ostalih klubova, odmah su odredili samoizolaciju za cijelu momčad.

Mitchell se u međuvremenu javio videopozivom u jednu TV emisiju na nacionalnoj razini i svima poručio da se osjeća dobro. Kao što je Kevin Durant poslao istu poruku, dok je Rudy Gobert s 500.000 dolara uplate na račune ljude koji rade poslove u dvorani u Salt Lake Cityju i sada su ostali bez prihoda pokušao sanirati štetu koju je napravio svojim neodgovornim ponašanjem, ali si i kupiti malo simpatija cijele zajednice.

Bojan Bogdanović trenutačno ne izlazi iz svoje kuće u predgrađu Salt Lake Cityja. S njim je djevojka, ona obavlja nabavu, a on visi po cijele dane ispred televizora te računala na kojima prati vijesti iz domovine i iz SAD-a. U jednom trenutku u cijelom Salt Lake Cityju bila su ukupno tri zaražena, od toga dvojica Bojanovih suigrača.

Nema treninga, iako postoji sumnja da neke NBA momčadi vježbaju, ali daleko od očiju javnosti. Jazzeri ne smiju, dobili su određene programe rada, Bojan je kontaktirao i Peru Kuterovca, kondicijskog trenera s kojim radi dok je u Hrvatskoj, ovaj mu je dao neke vježbe, ali sve je to premalo za jednog vrhunskog sportaša.

Jer, Bogdanović nema sprava u svojoj kući, recimo, može raditi vježbe samo s težinom svojega tijela. Trenutačno, dakle, svi najbolji sportaši svijeta treniraju isključivo onoliko koliko im to dopušta logistika u njihovim domovima. U dvorane ili teretane ne smiju.

Cijela ova situacija, barem što se tiče Jazza, čiji su igrači prvi ušli u izolaciju, trajat će još sedam dana. Nakon toga nitko ne zna što će biti. Još manje se zna kad će liga biti nastavljena. Nitko od NBA igrača trenutačno ne zna niti kako će se cijela ova situacija rasplesti što se tiče ugovora za ovu sezonu, nitko ne zna koliki će biti salary capovi za sljedeću godinu.

Iako, to je trenutačno sve u drugom planu. Što je s ljudima koji ostaju bez posla i bez prihoda i vremenu današnjem, NBA igrači će se već snaći.

I svakako će igrati, čim se smiri situacija. Otkazivanje sezone nije opcija. Tako to ne žele NBA vlasnici. A tih 30 milijardera svojom odlukom će i te kako kreirati svjetski sportski poredak u sljedećim mjesecima. Ne samo košarku.

Linker
25. travanj 2024 08:40