David Richard-USA TODAY Sports / Reuters
EKSKLUZIVNO ZA SPORTSKE NOVOSTI

KAPETAN HRVATSKE NAJAVLJUJE POČETAK SVOJE PETE NBA SEZONE Bogdanović izabrao favorite, komentirao LeBronovu selidbu i situaciju s Hrvatima u ligi

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 17. listopad 2018. 01:03

Unoći s utorka na srijedu kreće nova sezona NBA lige. U današnjem svijetu košarke ništa se s time ne može mjeriti, u današnje vrijeme su noći, barem u ovom dijelu svijeta, ako ste košarkaški ovisnik, kudikamo bolje od dana.

Bojan Bogdanović kreće u petu NBA sezonu, drugu u dresu Indiana Pacersa, s kojima je prošle sezone dospio do doigravanja, gdje su ih prvoj rundi zaustavili, tek u sedmoj utakmici, Cleveland Cavaliersi. Doduše, svi u Pacersima i danas vjeruju kako im je ta serija oteta, jer da su imali u njoj tretman kao LeBron i prijatelji, misle da bi Pacersi bili ti koji bi išli dalje.

Ali, to je lanjski snijeg. Sada kreće nova sezona. I u njoj Pacersi nisu više momčad koju kao lani nitko ne vidi u doigravanju, sada im je tu mjesto, ali, opet nisu ni u naslovnim ulogama na Istoku. U kojemu prvi puta otkako je ušao u NBA ligu, nema više LeBrona Jamesa.

Oladipo je još bolji

Bojan Bogdanović javio se uoči podbacivanja, on i Indiana će na parketu u noći sa srijede na četvrtak biti u domaćoj utakmici protiv Memphisa.

- Iza nas je trening kamp i glavna je odrednica da ni na jednom treningu do sada nismo bili kompletni. Uvijek je netko falio, bilo je i sitnijih ozljeda, ali usprkos tome mislim da smo predsezonske utakmice jako dobro odradili. Doduše, sve one bile su na gostovanjima, u prve tri smo super izgledali, a ona zadnja protiv Bullsa već je bila na koncu te osmodnevne turneje, pa smo tu glatko izgubili.

Sudeći po predsezoni, jer Bogdanović je odigrao tri od četiri utakmice, a svaku je počeo tamo gdje je i završio prošlu sezonu, kao neupitni član petorke, status se nije promijenio. Opet će tu biti i petorka i barem 25 minuta na parketu.

- Pa dobro, to ćemo tek vidjeti kad krene sezona. Mislim da imamo puno bolju klupu nego lani, stigli su neki novi igrači, a moj status će ovisiti i o tome kako ću igrati. Uvijek je to tako.

Usput, priče koje stižu iz kampa Pacersa otkrivaju veliki napredak Mylesa Turnera i Domasa Sabonisa, ali Bogdanovića je netko drugi oduševio.

Nov 29, 2017; Houston, TX, USA; Indiana Pacers guard Victor Oladipo (4) shoots the ball as Houston Rockets forward Luc Mbah a Moute (12) defends during the third quarter at Toyota Center. Mandatory Credit: Troy Taormina-USA TODAY Sports
Troy Taormina / USA TODAY Sports / Reuters
Victor Oladipo

- Ma, to je Victor Oladipo. Kako sam lani ostao šokiran koliko je bio dobar već na kampu uoči sezone, tako sam se i sada ponovo iznenadio. Činilo se da se od onoga što je Oladipo odigrao lani ne može bolje, ali prema onome što pokazuje na kampu, meni se čini da će njegova sezona biti još i bolja nego što je bila lanjska. Ne da mi se čini, ispravljam se, uvjeren sam u to!

OK, ostaje da vidimo. Lani su na zajedništvo svlačionice, o čemu su svi u klubu pričali i postala je to odrednica Pacersa, utjecale i prognoze uoči starta sezone gdje ih nitko nije vidio u doigravanju. Sada ih vide u doigravanju, ali nitko, baš nitko ih ne vidi u krugu glavnih favorita na Istoku. Je li to novi motiv za Pacerse?

- Opet su u fokusu one momčadi koje su i lani gurali u statuse favorita, osim što tu više nema Cavsa, jer nema tamo više ni LeBrona Jamesa. Međutim, na te se prognoze više nitko u svlačionici i ne osvrće, ne obraćamo na to pažnju i po meni je i dobro da je to tako.

Na početku sezone Pacerse ne mazi raspored.

- Nakon otvaranja s Memphisom nam slijedi odmah jedan back-to-back, pa idemo na Zapad. Da, krećemo s teškim rasporedom.

U kakvom je Bogdanović stanju što se tiče zdravlja, forme...

- Kad sam stigao u Indianapolis, nakon reprezentacije, propuštao sam treninge jer sam osjećao još posljedice onog pada protiv Poljske u Gdanjsku. Nije se više radilo niti o koljenu, niti o gležnju, nego me je mučio list. Onda sam krenuo igrati predsezonske utakmice, jednu od njih sam i odmarao, pa sam sada, mogu reći, u dobrom stanju. Ne osjećam više nikakve probleme.

Mar 25, 2018; Indianapolis, IN, USA; Indiana Pacers forward Bojan Bogdanovic (44) drives against Miami Heat guard Tyler Johnson (8) in the second half at Bankers Life Fieldhouse. Mandatory Credit: Trevor Ruszkowski-USA TODAY Sports
Trevor Ruszkowski-USA TODAY Sports / Reuters

Pet jednakih na Istoku

A kako bi on procijenio izglede na Istoku. Tko su glavni favoriti?

- Mislim da tu imamo tri, četiri, možda i pet podjednakih momčadi. Otkako je LeBron stigao u ligu, uvijek je važilo pravilo da je jedan od favorita, često i glavni za osvajanje Istoka ona momčad u kojoj je on. Sada njega nema na Istoku, otišao je u Lakerse, a samim time je Istok postao i zanimljiviji nego što je bio proteklih sezona. Što se tiče favorita, ja bih to ovako postavio. Tu su Celticsi, tu su Sixersi, tu je Toronto, tu smo mi, opasni Bucksi, Washington koji se pojačao, a na Miami uvijek treba paziti...

A što će LeBron napraviti na Zapadu? I može li netko doskočiti Golden Stateu?

- Mislim kako će se Lakersi tijekom sezone kroz trejdove dosta pojačati, sumnjam kako će se LeBron zadovoljiti čistim ulaskom u doigravanje i eventualnim prolaskom prve runde. Uglavnom, to nije samo moje mišljenje, svi ovdje očekuju da bi Lakersi mogli biti posve drukčiji na koncu sezone od momčadi koja će u nju krenuti. Tu su, naravno u prvom krugu favorita Golden State i Houston. Neovisno o dolasku Cousinsa, malo tko se može nositi s Warriorsima, ali opet će dosta toga ovisiti i o ozljedama. Rocketsi su imali veliku šansu, ali se ozlijedio Chris Paul, pa je sve palo u vodu.

Jedna od odrednica nove sezone, sudeći po najavama, trebalo bi biti i još više small-ball igre u svim NBA momčadima. To će biti neka ostavština dominacije Warriorsa koju živimo u ovo vrijeme.

Svi žele biti lepršavi

- Jasno je to, svatko gleda što radi prvak i gledaju na način kako to može funkcionirati kod njih. Lepršava košarka, taj stil igre, to je svima u glavi.

I puno small-balla, puno preuzimanja u obrani.

- Danas svi traže igrače koji su u stanju šutirati za tri poena, ali pri tome i odigrati obranu. Malo je ostalo igrača koji igraju između linije za tri poena i koša. Takvu igru je puno lakše postići ukoliko na parketu ima više nižih igrača.

Zupcu će biti najteže doći do minuta

Osim Bogdanovića, sezonu će početi i još pet naših igrača.

- Mislim da bi se Anti Žižiću trebao otvoriti prostor u Clevelandu jer Cavsi više neće juriti naslov, LeBrona više nema. Što se tiče Darija Šarića, mislim da je tu suvišno trošiti riječi, jer on je izgradio svoj status i svoje ime, ne samo u Philadelphiji, nego i u cijeloj NBA ligi. Time sam sve rekao.

Jayne Kamin-Oncea / USA Today Sports / Reuters
Ivica Zubac i Terry Rozier

Što se tiče ostale trojice, mislim tu na Hezonju, Bendera i Zupca, mogu samo reći da se nadam kako će igrati što je više moguće i što je bolje moguće. Nisam previše pratio situaciju u njihovim momčadima kroz predsezonu, ali je jasno kako će Zupcu biti najteže doći do minuta. Em je tu ta priča o tome kako će svi pokušavati igrati što više small-balla, kako će snižavati petorku, em je tu dolazak LeBrona, a samim time i borba za titulu, koja će Zupcu odnijeti minute. Bit će mu teško. Ali, kažem, svima želim što je moguće bolju sezonu...

Linker
19. travanj 2024 07:58