Jun 12, 2017; Oakland, CA, USA; Golden State Warriors forward Kevin Durant (35) celebrates after winning the NBA Fianls MVP in game five of the 2017 NBA Finals at Oracle Arena. Mandatory Credit: Kelley L Cox-USA TODAY Sports TPX IMAGES OF THE DAY - RTS16T3W
Kelley L Cox-USA TODAY Sports

ZVIJEZDA WARRIORSA KONTRA TRUMPA

KEVIN DURANT BOJKOTIRA POSJET BIJELOJ KUĆI 'Ne poštujem osobu koja je trenutačno na mjestu predsjednika SAD-a'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 18.08.2017. u 11:52

 • Američki košarkaš Kevin Durant, član NBA prvaka Golden State Warriorsa, izjavio je kako će bojkotirati tradicionalni posjet Bijeloj kući zbog neslaganja s politikom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

  U Americi postoji tradicija da uspješne sportske kolektive ili pojedince nakon velikog uspjeha primi predsjednik u Bijeloj kući. Tako će dom američkog predsjednika posjetiti i NBA prvaci Golden State Warriorsi, ali ne i jedan od njihovih najboljih igrača.

  "Ne poštujem osobu koja je trenutačno na mjestu predsjednika SAD. Ne slažem se s njegovom politikom i neću posjetiti Bijelu kuću," kazao je Durant u razgovoru za ESPN.

  "To je moje mišljenje. Međutim, dovoljno dobro poznajem moje suigrače i znam da se slažu s mojim mišljenjem," dodao je Durant koji je bio najbolji igrač finalne serije u kojoj su Warriorsi pobijedili Cleveland Cavalierse 4-1.

  Durant je rođen u gradiću Seat Pleasant, koji je svega 20 kilometara udaljen od Bijele kuće. Od kada je bio dijete sanjao je o preuzimanju trofeja Larry O'Brien i posjetu Bijeloj kući. Međutim, Trumpova retorika tijekom proteklih nekoliko godina i njegova kontroverzna javna reakcija na ono što se dogodilo u Charlottesvilleu u Virginiji tijekom vikenda izazvalo je mnoge sportaše i političare kako bi izrazili svoje frustracije.

   

  "Definitivno želim biti glas ljudi odakle dolazim. Odrastao sam u zajednici koja je 95% afroamerička i jedna od najcjenjenijih zajednica u zemlji. Ali borimo se i za jednakost svih, nastojali smo da se svi u našim četvrtima osjećaju ugodno, među svim ljudima," poručio je Durant.

  Tradicija posjeta prvaka u velikim američkim sportovima Bijeloj kući traje još od 1865. kada je predsjednik Andrew Johnson primio amaterske baseball momčadi Brooklyn Atlantics i Washington Nationals.

  John F. Kennedy je bio prvi predsjednik koji je primio neku NBA momčad, a bili su to Boston Celticsi 1963. godine, dok su Pittsburgh Steelersi postali prvi NFL pobjednici koji su posjetili 'Bijelu kuću', a primio ih je Jimmy Carter 1980. godine.

   

  Zanimljivo, za košarkašice sveučilišta Connecticut kažu kako u Bijeloj kući već imaju svoju sobu jer su 'White House' posjetile čak 11 puta.

  Iz drugih medija