Ezra Shaw/Getty Images / Getty Images
LEBRONOVO ŽIVOTNO DJELO

KRALJ OPET IMA KRUNU Povratak u Cleveland se definitivno isplatio

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 21. lipanj 2016. 16:38

Kad je prije dvije godine napisao pismo “vraćam se kući”, LeBron James to je napravio samo da bi svom napaćenom Clevelandu donio naslov prvaka. I u drugom pokušaju je uspio. Na impresivan način.
- Dao sam sve. Ovo je za Cleveland!

Vidno iscrpljen dobio je priliku treći put u karijeri se fotografirati s “Larryjem O’Brianom” i “Billom Russellom”, trofejima za naslov prvaka, odnosno najkorisnijeg igrača (MVP) finala. Ovaj drugi mu je dodijeljen jednoglasno, što je prilično razumljivo s obzirom na to da je postao prvi čovjek, koji je u jednoj play-off seriji predvodio igrače obiju momčadi po poenima, skokovima, asistencijama, ukradenim loptama i blokadama! Ako je sumnja uoće postojala, makar je, unatoč svemu što je u posljednje dvije godine napravio Steph Curry, nije trebalo ni biti, LeBron James je potvrdio ono što većina zna. LeBron James je najbolji košarkaš svijeta. Već neko vrijeme...
- Treći, ali najslađi. Zašto? Zato jer sam doma!


Blokada na Iguodali će ostati za sva vremena

Cleveland je čekao 52 godine, od Brownsa koje je do NFL naslova 1962. vodio veliki Jim Brown. Cavaliersi do ove godine, pak, nikad nisu bili NBA prvaci, a Indiansi su drugi i posljednji MLB naslov osvojili 1948.
- Znajući sve kroz što je u sportu prošao naš grad, sjeveroistočni Ohio, navijači koji s nama žive i umiru su ovo zaslužili.

Kad je završila sedma, druga sedma u NBA finalima koju je LeBron James dobio, Kralj je kleknuo, spustio glavu na parket i - zaplakao. Suze su označile kraj misije okrunjene blokadom na Iguodali u završnici utakmice. Iako na drugoj strani nije mogao staviti ni zicer jer više nije imao snage, LeBron je pronašao način kako poletjeti preko suigrača J.R. Smitha i spriječiti lagano polaganje lanjskog osvajača MVP nagrade u finalu. Iako je i tada to mogao biti James. Bez obzira na to što su Cavsi izgubili.

REUTERS/Aaron Josefczyk TPX IMAGES OF THE DAY / REUTERS

Godinu dana kasnije nije trebalo čekati proglašenje. I prije sedme se znalo da je James biti MVP ako Cleveland osvoji...
- Ne, nije olakšanje. Osjećam samo čisti užitak.
Životno djelo LeBrona Jamesa. Iako bez Irvinga ne bi uspio, iako je mladi Kyrie dvije minute prije kraja sedme utakmice stavio najveću tricu ove NBA sezone, na kraju dana je ovo samo Jamesovo.
- Vratio sam se s razlogom. Vratio sam se donijeti naslov našem gradu. Znao sam što mogu, naučio sam puno u četiri godine dok me nije bilo. Zato jer sad znam kakvi su sastojci potrebni da bi ovaj klub ostvario ono što nije nikad.

Prevedeno, četiri godine u Miamiju su bile školovanje za ostvarenje “svetog cilja”. Na konferenciji za novinare ga je netko pokušao vratiti u ljeto 2010. kad su se na ulicama Clevelanda spaljivali njegovi dresovi...
- To su jučerašnje novine, a nitko ne čita jučerašnje novine.


Nasljedstvo će još rasti

LeBronovu košarku ne morate voljeti, ali je morate je cijeniti. I to nikad nije bilo sporno. Ono što su “mrzitelji” koristili kao argument je bahatost i činjenica da je u NBA ligi “zaštićeniji od ličkog medvjeda kod nas”. Međutim, od legendarne Odluke (The Desicion, emisija u kojoj je objavio svoj odlazak iz Clevelanda u Miami), LeBron James se promijenio. Dramatično se promijenio. I zato Magicu Johsonu po završetku sedme utakmice NBA finala nije bilo teško napisati: “LeBron je sada među pet najvećih svih vremena”.

James još nije gotov, daleko je on od kraja karijere i makar nikad neće biti veći od Michaela Jordana jer “šest od šest” Najvećeg u NBA finalima ni u kojem slučaju ne može nadmašiti, na dobrom je putu da zaradi epitet s kojim je u mirovinu otišao Kobe Bryant. Najbliži Najvećem.
- Nevjerojatna fizička snaga i moć - reći će Steve Kerr, koji je dijelio svlačionicu i parket s Jordanom.
- U posljednje tri utakmice donio je više snage nego u prve četiri. Ali ne treba to nikoga iznenaditi, riječ je o jednom od najvećih svih vremena.
Kralj opet ima krunu. Misija je završena, ali posao daleko od dovršenog. Nasljedstvo LeBrona Jamesa će još rasti...

FINALNA SERIJA
1. Golden State - Cleveland \u0008104:89
Iako su Steph Curry i Klay Thompson zajedno ubacili tek 20 poena uz šut 8-27, igrači s klupe Warriorsa iskombinirali su 45 poena, dok je klupa Cavsa ostala na -10. Golden State najvećeg je junaka imao u Shaunu Livingstonu (20).

2. Golden State - Cleveland\u0008 110:77
Nakon što su Cavsi poveli 28:22, Warriorsi su serijom 20:2 uništili svaku nadu gostiju. Draymond Green (28) trice je gađao 5-8, a Curry i Thompson su pogodili po četiri...

3. Cleveland - Golden State \u0008120:90
Prva u Quicken Loans Areni riješena je već nakon prve četvrtine (33:16). Kevin Love nije igrao zbog potresa mozga, ali LeBron James (32p, 11s, 6a) i Kyrie Irving (30p, 4s, 8a) dobili su veliku pomoć od J.R. Smitha (20 poena, 7-13 iz igre).

4. Cleveland - Golden State \u000897:108
Nakon što je u prve tri ubacivao prosječno tek 16 poena, Curry je eksplodirao sa 38 (trice 7-13), a Warriorsi su sa 17 trica postavili rekord za jednu utakmicu NBA finala. U završnici je Green s poda udario Jamesa “tamo gdje najviše boli”, što je NBA liga naknadno okarakterizirala nesportskom osobnom pogreškom, koja je ponajboljem igraču Warriorsa donijela suspenziju za petu utakmicu.

5. Golden State - Cleveland\u0008 97:112
Bez Greena, ali i zbog ozljede Andrewa Boguta (koljeno), koji je u petoj otpao do kraja finalne serije, Golden State nije uspio zatvoriti Cavalierse. James i Irving (zabili po 41) postali su prvi suigrači u povijesti sa 40+ u jednoj utakmici NBA finala.

6. Cleveland - Golden State \u0008115:101
LeBron James (41) zabio je 18 poena za redom na prijelazu iz treće u četvrtu četvrtinu, postao tek četvrti u povijesti sa 40+ u uzastopnim finalnim utakmicama. Curry je 4:22 prije kraja ispao zbog šest osobnih pogrešaka, a potom je isključen jer je štitnikom za zube pogodio navijača.

7. Golden State - Cleveland \u000889:93
Pet minuta prije kraja Klay Thompson zabio je za 89:89, a najbolji napad NBA lige do kraja nije poentirao. Irving je pogodio ključnu tricu, James opalio ključnu blokadu na Iguodali, dok su Curry i Thompson u završnici “bacali bombe” na koš Cavsa...

Linker
19. travanj 2024 04:24