Kelley L Cox-USA TODAY Sports
KRAJ JEDNE ERE?

NA POMOLU VELIKI POTEZ MOĆNIH WARRIORSA! EVO KAKO BI MOGAO BITI SPRIJEČEN RASPAD NBA DINASTIJE 'Nemojte se kladiti protiv nas!'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 15. lipanj 2019. 01:00

Odjeci teške ozljede Kevina Duranta, rupture Ahilove tetive zbog koje je ponajbolji košarkaš svijeta u predvečerje priprema za šestu utakmicu završio na operaciju u New Yorku, nimalo se nisu stišale, a novi poraz Warriorsa, onaj odlučujući u borbi za naslov, obilježila je ozljeda Klaya Thompsona kasno u trećoj četvrtinu...

“Vraćam se za dvije minute”, dobacio je Thompson treneru Steveu Kerru prije no što se iz hodnika vratio na teren da bi stavio dva slobodna bacanja jer u suprotnom ne bi postojala mogućnost povratka.

Međutim, najbolji igrač Warriorsa u ovoj utakmici, vjerojatno i ukupno cijeloj finalnoj seriji, više se nije vratio, da bi još tijekom slavlja Raptorsa bila emitirana vijest o potrganom prednjem križnom ligamentu lijevog koljena. Klay Thompson također mora na operaciju i najranije se na teren može vratiti u veljači sljedeće godine.

Jun 7, 2019; Oakland, CA, USA; Golden State Warriors forward Draymond Green (23) and Toronto Raptors forward Kawhi Leonard (2) go for a rebound during the third quarter in game four of the 2019 NBA Finals at Oracle Arena. Mandatory Credit: Kyle Terada-USA TODAY Sports - 12856343
Kyle Terada-USA TODAY Sports / Reuters

Ne kladite se protiv nas

- Nadam se da nije ništa ozbiljno - pričao je MVP finala Kawhi Leonard dok još nije znao ozbiljnost ozljede.

- U trenutku ozljede više nisam mogao razmišljati o utakmici jer mi je Klay dobar prijatelj, ali morao sam pronaći način kako se refokusirati.

Za razliku od Leonarda, Warriorsi nisu pronašli način kako bez Thompsona produžiti ovu seriju, još jednom se vratiti u Toronto. Štoviše, Dinastija iz Oaklanda uoči preseljenja u San Francisco i “svemirski” Chase Centar djeluje kao da je pred raspadom.

- Čini mi se kako svi misle da je ovo za nas kraj puta, ali to nije pametno. Mi još nismo gotovi. Ovo očito nije bila naša godina i tako se ponekad stvari raspletu. Ali priču o tome kako je završila jedna era ne prihvaćam. Vratit ćemo se mi - poručuje Draymond Green.

- Naš DNA, ono što jesmo, karakter ove momčadi, sve to pokazuje da se ne isplati kladiti protiv nas kako i sljedeće godine nećemo biti na ovoj pozornici - dodao je Steph Curry.

May 30, 2019; Toronto, Ontario, CAN; Golden State Warriors guard Klay Thompson (11) and guard Stephen Curry (30) speak with an official after a call during the fourth quarter in game one of the 2019 NBA Finals at Scotiabank Arena. The Toronto Raptors won 118-109. Mandatory Credit: Kyle Terada-USA TODAY Sports
USA TODAY Sports

Neizvjesno ljeto

Na Warriorse definitivno uvijek treba računati, no situacija s Durantom i Thompsonom sugerira velike probleme sljedeće sezone. Naime, čak i u slučaju da obojica potpišu nove ugovore s kojima bi platna lista za momčad narasla i do 150 milijuna dolara, trener Steve Kerr ih neće imati na raspolaganju u većem dijelu, možda i cijelu sezonu. Što znači da će Golden State biti dramatično oslabljen jer iz jednadžbe u tom slučaju otpadaju još DeMarcus Cousins i Shaun Livingston, a prostor pod Salary Capom bit će izuzetno skučen za dovođenje pojačanja.

S druge strane, u slučaju da se Durant i(li) Thompson odluče na odlazak, Warriorsi ih neće moći nadomjestiti iz jednostavnog razloga što na tržištu neće biti adekvatnih zamjena.

U petak navečer stiže i vijest kako bi rasipanje momčadi ipak moglo biti zaustavljeno. Novinar ESPN-a Brian Windhorst, objavio je kako su Golden State Warriorsi spremni ponuditi petogodišnje ugovore Durantu i Thompsonu.

Sljedeći tjedni u NBA ligi, počevši s draftom 20. lipnja, a pogotovo kad deset dana kasnije krene prijelazni rok, bit će izuzetno zanimljivi. Velikim dijelom i zbog onoga što se može dogoditi s Warriorsima, momčadi koja je promijenila NBA ligu i obilježila jednu eru...

Linker
26. travanj 2024 06:44