Adam Silver
 Thomas Peter / REUTERS
VRIJEME PROMJENA

NAJJAČA KOŠARKAŠKA LIGA SVIJETA KAKVU POZNAJEMO IDE U POVIJEST! Donosimo popis svega što će se u NBA ligi uskoro promijeniti: Dolazi i novo natjecanje

Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 24. studeni 2019. 11:46

Od sezone 2021/22 mogli bismo imati drukčije iskustvo praćenja najboljih svjetskih košarkaša. NBA liga možda, vrlo vjerojatno, neće biti ovakva kakvom je pamtimo godinama unatrag. Da se nešto novo "kuha", dao je naslutiti povjerenik američke profesionalne lige.

Adam Silver mislio je ozbiljno kad je najavljivao promjene u sustavu natjecanja i kalendaru lige, a sad sve zajedno kreće prema točki s koje bi se moglo i realizirati u dogledno vrijeme. Amerikanci javljaju kako je Silver sastavio prijedlog koji treba usaglasiti s NBPA (sindikatom igrača) i nositeljima TV-prava. U kratkim crtama, ovo je prijedlog promjena koje bi, ako se svi usuglase, krenule od sezone 2021./22.:

- ukidaju se konferencijska finala. Playoff bi se do konferencijskih finala igrao po dosadašnjem modelu, a onda bi se među četiri „finalista konferencija” napravili polufinalni parovi u utrci za naslov po rezultatima iz regularnog dijela sezone, odnosno prvi nositelj (momčad s najboljim omjerom u regularnom dijelu sezone od ove četiri koje su ostale) bi polufinale igrao protiv četvrtog, a drugi protiv trećeg.

- Silver je već neko vrijeme opsjednut idejom kupa po uzoru na europski nogomet. U ovom NBA kupu bi sudjelovalo svih 30 momčadi. Sistem bi bio takav da bi se „kvalifikacije” za završnicu kupa igrale kroz regularnu sezonu, odnosno radile bi se tablice po divizijama nakon što sve momčadi unutar divizije odigraju svaka sa svakom po dvije utakmice (doma i u gostima). Najbolje momčadi po divizijama + još dvije od ostalih s najboljim omjerom igraju Kup od četvrtfinala do finala na jednu utakmicu. Nije još definiran termin kada bi se ovo natjecanje igralo, ali najvjerojatnije bi to bili nakon Thanksgivinga.

- uvodi se mogućnost da i 10. momčad u konferenciji igra playoff. Prvih šest momčadi po konferencijama su osigurale playoff bez ikakvih dodatnih kvalifikacija. Sedma i osma momčad bi odigrale jednu utakmicu za sedmo mjesto u playoffu i to na terenu sedmog nositelja. Deveta i deseta momčad bi igrale jednu utakmicu na terenu devete, a onda bi pobjednik tog dvoboja gostovao kod poraženog iz susreta sedme i osme momčadi. Pobjednik te utakmice bi bio osmi član playoffa.

- regularna sezona bi se smanjila na 78 utakmica, ali s ovim Kupom i kvalifikacijama za playoff postojala bi mogućnost da neke momčadi odigraju 83 utakmice. Ipak, većina bi odigrala 78 ili 79 utakmica.

Linker
23. travanj 2024 23:03