Fernando Medina/NBAE via Getty Images / NBAE/Getty Images
TREĆA SEZONA U AMERICI

NAJSTARIJI HRVAT PREPUN HVALE ZA MLADOG SUIGRAČA I SUNARODNJAKA 'Ima nevjerojatnu količinu energije, ne umara se ni nakon četiri sata treninga'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 26. listopad 2016. 19:38

Sad kad je gotovo, odnosno kad je Damjan Rudež i službeno postao igrač Orlanda za 71. NBA sezonu, uz osjećaj ponosa i sreće, došlo je vrijeme i za konačnu iskrenost...

- Realno, rizik je bio minimalan.

Podsjetimo, Rudež je u kolovozu dogovorio angažman u Orlandu samo za predsezonu, no, bio je uvjeren da će ostati.

- Pozvao me trener Frank Vogel i već to mi je bilo dovoljno. Pritom sam imao slobodno ljeto, jako dobro sam se pripremio te nisam sumnjao da ću dokazati da zaslužujem biti u momčadi. Ne radi se tu o Vogelu, on bi me potpisao odmah, ali trebalo je ostaviti dobar dojam na generalnog menadžera Roba Hennigana i sve ostale u klubu.

To je napravio na jedini mogući način, sjajnim šutom za tri poena (8-14) kroz šest predsezonskih utakmica.

- Predsezona je bila odlična, gađao sam trice gotovo 60 posto, igrao na pozicijama “tri” i “četiri”, pokazao da tu i te kako ima mjesta za mene.



ORLANDO, FL - OCTOBER 14: Damjan Rudez #3 of the Orlando Magic battles for position against Georges Niang #32 of the Indiana Pacers during a preseason game on October 14, 2016 at Amway Center in Orlando, Florida. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2016 NBAE (Photo by Fernando Medina/NBAE via Getty Images)
Fernando Medina/NBAE via Getty Images / NBAE/Getty Images

Bez rezervne opcije

Koliko je ova proba drukčija bila od one koju je prije dvije godine odradio u Indiani?

- Ovo je potpuno drukčije. Tada sam imao jedan trening i dobio zajamčeni ugovor. Sad, pak, ulazim u svoju treću sezonu, već sam stvorio ime u NBA ligi, postao sam provjerena roba jer svi znaju što će dobiti. Imam puno više samopouzdanja i iskustva...

Je li imao rezervnu opciju u slučaju da se ovo izjalovi?

Dec 8, 2015; Indianapolis, IN, USA; Indiana Pacers coach Frank Vogel coaches on the sidelines against the Golden State Warriors at Bankers Life Fieldhouse. Mandatory Credit: Brian Spurlock-USA TODAY Sports
Brian Spurlock-USA TODAY Sports / USA Today Sports

- Od trenutka kad me Vogel nazvao i pozvao u kamp, više ništa nisam tražio, niti me bilo što drugo zanimalo. Orlando mi je bio prva i jedina opcija jer nisam imao razloga ne vjerovati treneru s kojim sam u Indiani izgradio sjajan odnos. I na to sam posebno ponosan jer je Vogel jedan od najcjenjenijih NBA trenera - zaključio je Rudež priču o borbi za ugovor.

Sad, pak, kreće borba za doigravanje, u koju se Orlando želi uključiti ove sezone.

- Imamo jako solidnu ekipu i mogli bismo izgledati dobro ako se pronađe “kemija” između glavnih igrača. To su Vučević, Ibaka i Fournier, koji će biti glavni potrošači, u Paytonu i Gordonu imamo dva mlada startera, tu je i Hezonja, koji će tražiti svoje minute... Analitičari nas uglavnom ne vide u doigravanju, ali ja vjerujem da možemo. Doduše, tako vjerojatno razmišljaju i svi igrači u preostalih 29 klubova.


Mario Hezonja
Kim Klement / Reuters / Reuters

Pola momčadi stranci

Na Floridi se Zagrepčanin našao u neobičnoj situaciji. Tamo ga je kao “stariji kolega” dočekao Mario Hezonja, od kojeg je stariji devet godina i kojeg je kao klinca upoznao kroz reprezentaciju.

- Mario i ja imamo fenomenalan odnos. Osjetio sam velik respekt s njegove strane, slažemo se i u dvorani i izvan nje. Gušt ga je gledati svaki dan, ima nevjerojatnu količinu energije, ne umara se ni nakon četiri sata treninga. Zbog toga ga svi u klubu obožavaju, ta njegova energija je zarazna.

Uvijek je lakše kad daleko od kuće imaš nekog svojeg, a Hezonja u Orlandu nije jedini...

- Nas dvojica smo s Nikolom Vučevićem stvorili malu balkansku koloniju, držimo se zajedno.

Ovo je momčad s jakim međunarodnim “okusom”.

- Da, tu su još Fournier, Ibaka i Biyombo, gotovo pola momčadi su stranci.

Nešto novo za trenera Vogela, koji u Indiani toliko međunarodnih igrača nije imao ukupno kroz pet godina.

- Negdje mora krenuti... U cijeloj NBA ligi su internacionalci na sve većoj cijeni, drago mi je ako sam i ja pomogao da nas Vogel više cijeni, makar treba reći da ga je dosta njih tu već dočekalo.


Spursi nisu oslabljeni

Istok će ove sezone biti nešto jači nego u njegove prve dvije NBA sezone...

- Istok je sve bliže Zapadu, uostalom, Cleveland je donio naslov na Istok. Cavaliersi su opet broj 1, Indiana je puno bolja jer je Paul George potpuno zdrav i spreman te očekujem da Pacersi budu jako visoko. Tu su Boston i Detroit, tradicionalno dobri Toronto i Atlanta. Kad sam došao u NBA, Zapad je bio tri puta jači od Istoka. Sad je ta razlika puno, puno manja.

Neće Rudi filozofirati u priči o najvećim favoritima cijele lige.

Cary Edmondson / USA Today Sports / Reuters

- Svaki analitičar će reći isto. I ove godine bi se trebalo igrati isto finale. Cleveland i pogotovo Golden State su se pojačali, a i mene je iznenadio potez Kevina Duranta. Nisam očekivao da će u Warriorse, a s njim su oni već u predsezoni na trenutke izgledali nedodirljivo.

Kakva je konkurencija na Zapadu?

- Ni u kojem slučaju ne mislim da je San Antonio slabiji jer im je umjesto umirovljenog Tima Duncana došao Pau Gasol, koji je nešto mlađi, a ne mislim da je slabiji igrač no što je Duncan bio u svojoj posljednjoj sezoni. Aldridge bi također trebao biti bolji jer sad ima godinu dana iskustva u sustavu Spursa, kojima je ionako i prošle sezone vođa bio Kawhi Leonard. Opet, za mene su na Zapadu Clippersi broj 2 iza Warriorsa, a kao potencijalna iznenađenja vidim Portland i Minnesotu - zaključio je Damjan Rudež.

Linker
26. travanj 2024 04:28