1. Bojan Bogdanović (13,750.000 dolara) - Kao što smo lani u ovo vrijeme pisali i nagovještavali (iako za tako nešto nije bilo potrebno biti prevelikim stručnjakom), Bojan Bogdanović proteklog je ljeta “uzeo banku” i olakšao budžet Utah Jazza za ukupno 73 milijuna dolara kroz četiri godine. Stoga će u narednim godinama, ako se u međuvremenu ne dogodi nekakav neočekivani obrat, dominirati ovakvim izborima. Lani je u Pacersima dobivao 10,5 milijuna dolara, dok je ove sezone to osjetno poboljšano na 17 milijuna dolara, čime je Bojan zasjeo na 70. mjesto ljestvice najplaćenijih igrača NBA lige. Njegova plaća za ovu sezonu ukupno pak u brutu iznosi 13,750 milijuna dolara, što mu je bilo dovoljno da preskoči Modrića, donedavnog domaćeg vladara ove liste. Bogdanoviću je Utah četvrti klub nakon Brooklyn Netsa, Washington Wizardsa i Indiana Pacersa, a ako je to do sada uopće bilo upitno, Bojan je miran do 2023. godine kada mu istječe tekući NBA ugovor. No prije toga Babo bi zasigurno želio odvesti Jazzere daleko u doigravanje - momčad iz Salt Lake Cityja je među bolje stojećim momčadima Zapadne konferencije i mnogi ih smatraju “dark horseom” ove sezone. A od Bojana se velike stvari očekuju i idućeg ljeta, ali u reprezentativnom dresu, kada će Hrvatska u Splitu tražiti prolazak na Olimpijske igre u Tokiju.
 USA TODAY USPW USA TODAY Sports
SVJETLO HRVATSKE KOŠARKE

NAJVEĆA GODINA HRVATSKIH NBA IGRAČA Samo jedan od njih nije promijenio klub, zajedno su ubacili preko 4000 poena, a prednjači sjajni Bojan Bogdanović

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 29. prosinac 2019. 21:58

Hrvatska je još 1995. dobila NBA prvaka, do prstena je prije 24 godine kao član Rocketsa stigao Žan Tabak, drugi Europljanin uopće nakon što je u Houstonu zamijenio slovačkog centra Richarda Petrušku, koji je bio dio pohoda na naslov 1994. Nekoliko godina ranije je, pak, Dražen Petrović postao prvi Europljanin izabran u neku od najboljih petorki sezone, sredinom devedesetih je Toni Kukoč bio važan kotačić velikih Bullsa, trostrukih uzastopnih prvaka i jedne od najvećih momčadi svih vremena, Dino Rađa je nekoliko sezona trpao 20 iz večeri u večer za Celticse, jedan od dva (Lakers) najveća NBA kluba, Gordan Giriček je tamo debitirao s 30+ poena, jedan od rijetkih u povijesti kojem je to pošlo za rukom...

Međutim, nakon što su od kraja osamdesetih do sredine prvog desetljeća 21. stoljeća naši igrači ostavljali zapaženi pečat u NBA ligi, uslijedilo je otprilike desetogodišnje “zatišje pred buru”, koja je počela dolaskom Bojana Bogdanovića, a nastavila se s prvim hrvatskim “lottery pickovima” (Top 14 na draftu) Darijem Šarićem, Marijem Hezonjom i Draganom Benderom, u prvoj rundi izabrani su i Ante Žižić te Luka Šamanić, a na rubu je bio i Ivica Zubac.

Preko 4000 poena

Između ove - nazovimo ih tako - dvije hrvatske NBA ere, treba spomenuti i neuspješne avanture Brune Šundova, Marija Kasuna, Dalibora Bagarića, Zorana Planinića, Damira Markote i Roka Ukića, a put do tamo pronašao je i Damjan Rudež te se zadržao dvije i pol godine.

Zbog svega navedenog uzorak prema kojem se može ocjenjivati učinak hrvatskih NBA igrača definitivno nije mali, pa činjenica da je 2019. statistički bila uvjerljivo najuspješnija godina naših u društvu najboljih košarkaša svijeta vrijedna je isticanja.

sn

Iako rekord prema broju igrača nije srušen jer mladi Šamanić nije dočekao svoj debi za Spurse u ovoj kalendarskoj godini, preostala šestorica su u proteklih 365 dana odigrali isto toliko (365) utakmica, a iskombinirali su preko četiri tisuće (4114) poena. Zanimljivo, petorica od njih šest - samo Žižić nije - u 2019. su promijenili klubove. Zubac je još u veljači iz Lakersa mijenjan u Clipperse, s kojima je ljetos potpisao četverogodišnji ugovor za 28 milijuna dolara, Bogdanović je srušio rekord hrvatskog sporta nakon što je iz Indiane otišao u Utah za 73 milijuna (također četverogodišnji ugovor), Šarića je Minnesota samo pola godine nakon dolaska iz Philadelphije poslala u Phoenix, Hezonja je New York zamijenio Portlandom i u Blazersima uzeo dres s brojem 44 kao hommage Draženu Petroviću, a Bender je nakon Sunsa potpisao za Buckse.

Svjetlo HR-košarke

Velika 2019. hrvatskih NBA igrača je na izmaku, a u 2020. možemo se nadati još boljim stvarima s obzirom na to da Zupčevi Clippersi i Benderovi Bucksi figuriraju kao glavni kandidati za međusobni okršaj u velikom finalu, ozbiljnim stvarima u doigravanju nadaju se i Bogdanovićevi Jazzeri, a bez ambicija nisu ni Hezonjini Blazersi, ni Šarićevi Sunsi.

Aktualni trenutak hrvatske košarke (reprezentacija propustila SP, klubova nema u Europi, a u ABA ligi nisu konkurentni) nije dobar, ali barem nam dovoljno često dolaze sjajne vijesti iz NBA lige...

Linker
23. travanj 2024 22:00