Marko Šapit komentirat će NBA ligu
 Foto: Marko Todorov / CROPIX
POSLIJE DUGIH PREGOVORA

NAKON DUGIH 15 GODINA NA HRT SE VRAĆA NBA LIGA Prenosit će se atraktivne utakmice subotom, uživo se ide i na Božić, moći ćete gledati i veliko finale

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 09. studeni 2019. 11:24

Pregovori su trajali dugo, no u petak ujutro prikupila se sva potrebna dokumentacija i NBA liga će se u subotu, 9. studenoga, nakon 15 dugih godina ponovno uprizoriti na javnom servisu. HRT je otkupio prava prijenosa NBA lige, a prema tom dogovoru u izravnom prijenosu će se moći pogledati utakmice koje su na programu subotom, i to u terminu koji je prihvatljiv. Recimo, sve će početi već večeras ogledom San Antonio Spursa i Boston Celticsa, a kako je ta utakmica zakazana za 23 sata, vrijeme će, što se Europe tiče, biti zapravo “prime time” za NBA utakmice.

- Postigli smo dogovor u kojemu ćemo prenositi vrlo atraktivne utakmice subotom, a posebno nas veseli što ćemo ići uživo i s onom utakmicom na Božić - otkriva Marko Šapit, koji se uvelike uhvatio realizacije ideje povratka NBA lige na program HRT-a. No, to nije sve što sprema HRT za ovu sezonu NBA lige.

- Plan je da kasnije, kad krene doigravanje, prenosimo sve utakmice konferencijskih finala, kao i samog, velikog NBA finala. Mi se na HRT-u izrazito veselimo povratku NBA lige na naš program, posebno u sezoni u kojoj je rekordan broj naših igrača u NBA ligi - još će Šapit dodajući: - Jako smo se oko ovoga naradili, puno smo truda uložili, a pripremamo, ne za ovu prvu utakmicu, ali svakako vrlo skoro, i još neke popratne sadržaje uz te prijenose.

Na HRT-u se, u njihovoj sportskoj redakciji, trude, ima tamo novih lica, novi je i urednik Boris Jelavić i ovaj angažman oko NBA lige vrijedi pozdraviti. Time će se, zapravo, ispraviti jedan dio povijesti, a traje to, evo, već desetljeće i pol u kojemu je bilo onemogućeno da svaki dom u Hrvata gleda najbolje od onoga što postoji u drugom najvećem svjetskom sportu.

Nekako se poklopio odlazak NBA lige s javne televizije s rezultatima naše košarke, s popularnošću ove igre u nas. Bilo je svega u tom prijelazu stoljeća, pa su tako i neki vrlo utjecajni ljudi komentirali “zašto mi gledamo kako se ti crnci loptaju”, a bilo je to i vrijeme kad su se prijenosi nekih finala velikih natjecanja preskakali jer je u njima igralo ono što je ostalo od nekadašnje Jugoslavije.

U svemu je gubila košarka, smanjivao se interes, a upravo je to bilo vrijeme u kojemu se košarka kao sport silno promijenila. Putem se izgubio doticaj širokog puka s tim promjenama pa ćete i danas čuti razmišljanje “sve je to bez veze otkako je poginuo Dražen”. Iako se u međuvremenu štošta dogodilo.

I ovaj povratak NBA lige na programe javnog servisa nije za one fanatike koji gube noći jer imaju League Pass, ni za one koji su s oduševljenjem prihvatili činjenicu da se na programu Arena Sporta mogu od ove sezone svake noći gledati NBA utakmice. Ovo je velika stvar za širu hrvatsku javnost, za neke klince čiji roditelji nemaju NBA Pass, ni Sport klub, a klinci bi se mogli nepovratno zaljubiti u ovaj čudesan sport.

Povratak NBA lige na programe HRT-a pozdravio je i bivši NBA igrač, član Hall od Famea, bivši igrač Celticsa koje ćemo uvodno gledati u subotu od 23 sata, predsjednik Stručnog savjeta HKS-a Dino Rađa... - Ma to je super vijest, definitivno je to korak prema većoj popularizaciji košarke i to svakako treba pozdraviti.

Dakle, prva utakmica na programu je večeras, od 23 sata ćemo gledati San Antonio Spurse i Boston Celticse, uz prijenos Marka Šapita i stručnog komentatora Danijela Lutza. Zasad Luka Šamanić nije odigrao ništa za Spurse, pa ne treba očekivati da će biti nešto drugačije u subotu, ali vrlo brzo u ovom terminu stići će i Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Ivica Zubac, Mario Hezonja, pa i Luka Šamanić, Ante Žižić, Dragan Bender i svi oni koji će tek stići do NBA lige...

Linker
19. travanj 2024 12:18