Screenshot
TRAŽE LEGALIZACIJU

'NAPUŠENI SPORT' - FRAPANTNI PODACI IZ NAJJAČE LIGE SVIJETA 'Čak 85 posto NBA košarkaša puši marihuanu: Prije svake utakmice popušio bih jedan joint'

SLUČAJ KANABIS Sve su glasniji zahtjevi za ‘skidanje’ marihuane s popisa nedopuštenih sredstava
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. lipanj 2018. 14:08

Golden State Warriorsi su prošle godine osvojili naslov prvaka u američko-kanadskoj košarkaškoj ligi. Jedan od onih s NBA prstenom je i Matt Barnes. U osvajanju je sudjelovao s ukupno 20 utakmica, a dodatnu je pozornost izazvao prije koji dan izjavom danom američkim medijima.

- Šest sati prije svake utakmice popušio bih jedan joint. Ujutro bismo imali pucački trening, otišao bih kući ili u hotel, “zamotao joint”, popušio i otišao spavati, pa tuš, nešto lagano i sitno pojeo te istrčao na parket.

Ovakva izjava bi u nas, pa i u solidnom dijelu Europe izazvala zgražanje. Tko zna, možda posljedično i sankcije. U Americi su mišljenja podijeljena, iako je u biti sve više onih koji se niti čude, niti to drže nemoralnim ponašanjem, sve polazeći od temeljne pretpostavke da marihuana - nije droga. Osim toga, u američkom profesionalnom sportu ili konkretnije, loptačkim igrama (košarka, football...) marihuana je sastavni dio tih igara.

- Pitate li trenere i vlasnike klubove znaju li da igrači puše, naravno da znaju! Osim toga, pa i gazde s vremena a vrijeme popuše joint - veli dalje Barnes.

Druga NBA zvijezda Kenyon Martin prisnažio je to brojkama.

Licemjerna WADA

- Čak 85% NBA igrača puši marihuanu - rekao je svojedobno.

Da ovaj podatak jest stvaran i nije nikakva tajna, potvrđuju riječi Davida Sterna, povjerenika, ili pojednostavljenije možda, direktora NBA lige od 1994.

- Mislim da bismo kanabis trebali maknuti s popisa zabranjenih sredstava.

No, službeno i ovog trenutka kanabis jest ondje, na popisu Svjetske antidopinške agencije. Drugo je, pak, pitanje što pomalo licemjerno postupa i sama WADA, koja će, recimo, na olimpijskim igrama bez ikakvog problema izreći kaznu svakom sportašu za kojeg utvrdi korištenje ili uživanje marihuane, ali se zato na OI košarkaši nikad ne testiraju na nju. Upravo stoga što je koristi solidan broj košarkaša, ne isključivo Amerikanaca u NBA, te se polazi od pretpostavke da su, jednostavno napisano, napušeni!

Simbolične kazne

U američkom nogometu Mike James (27), trenutačno bez kluba, a prije toga u Detroitu i Tampa Bayu, zatražio je prije koji tjedan službeno dopuštenje od NFL za korištenje marihuane. Obrazložio je da se na taj način rješava kroničnih bolova. No, NFL je ostao neumoljiv te mu odbio zahtjev jer igrač nije mogao uvjeriti nadležna tijela lige da trpi teške, kronične bolove.

- Prvo me supruga poduprla u pušenju marihuane, koja me je jedina rješavala nesnosnih bolova. Onda sam nakon odbijenice NFL-a prešao na lijekove protiv bolova, ali sam istog trenutka imao problema s nesanicom, glavoboljom, nisam se mogao koncentrirati i, jasno, uz sve su se i bolovi vratili - veli Mike James, koji se ubrzo potom vratio “jointu” i sad mu je dobro.

Osim što je dvaput pao na doping-testovima, 2017. i ove, 2018. godine. Doduše, ti padovi na testovima u NBA i NFL ligi nisu baš tako drastični kao u drugim sportovima. Primjerice, u NBA prvi pozitivan nalaz podrazumijeva podvrgavanje programu odvikavanja, koje vodi NBA. Drugi pad na testu nosi sa sobom kaznu od 25.000 dolara, a tek treći pad sa sobom povlači zabranu nastupanja u pet utakmica.

Puno snažniji opijati nose i u NBA ligi drastičnije kazne, od minimalne suspenzije 25 utakmica pa do dvije ili više godine zabrane igranja.

U SAD-u zasad je u devet saveznih država (Aljaska, Kolorado, Kalifornija, Maine, Massachussets, Nevada, Oregon, Vermont i Washington) dopuštena uporaba, kao i kupovina marihuane, a još je veći broj država koje dopuštaju korištenje kanabisa u medicinske svrhe.

Isti se scenarij širi polako i Europom.

Marihuana dokazano nije stimulativno sredstvo, odnosno, ona ne poboljšava sportsku izvedbu onog koga ga konzumira. Jedino što još ostaje je pitanje etičnosti ili spojivosti bavljenja sportom i uživanja droge, s obzirom na to da kanabis jest droga. Istina najblaža moguća, ali opijat jest.

Linker
27. travanj 2024 00:32