Russell Westbrook
 Profimedia, SIPA USA
ŠTO ĆE BITI S HEZONJOM?

NBA TRŽNICA: U NEDJELJU POČINJU PREGOVORI SA SLOBODNIM IGRAČIMA Westbrook i Curry čekaju društvo u Klubu 200 milijuna

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 29. lipanj 2018. 15:41

Od Juwana Howarda, koji je 1996. s Washingtonom potpisao na sedam godina za 105 milijuna dolara i tako postao prvi u povijesti s ugovorom teškim više od 100 milijuna, inflacija je napravila svoje i u NBA ligi. Dovoljno je spomenuti da su lani Russell Westbrook i Steph Curry prvi probili granicu od 200 milijuna. I to za ugovore na - pet godina. Prevedeno, kroz dva desetljeća su se plaće u NBA ligi više nego udvostručile.

Kako ove godine od 1. srpnja klubovi mogu početi pregovarati sa slobodnim igračima, a tjedan dana kasnije i potpisivati ugovore, pred nama je novi “ples milijuna”. Pogotovo zbog ponude na tržištu, koja će biti iznimno bogata. Već i vrapci na grani znaju da slobodan igrač ovo ljeto može postati LeBron James, koji u ugovoru ima opciju raskida s Cavaliersima, koju će prema najavama sigurno i aktivirati. Iste opcije imaju i Kevin Durant, koji je već objavio da će potpisati novi ugovor s Warriorsima, te Paul George, kojem Oklahoma City za ostanak planira ponuditi maksimum...

Mnogi će čekati

Međutim, George nakon odlaska iz Indiane prošle godine po Kolektivnom ugovoru ne može ući u Westbrookov i Curryjev Klub 200 milijuna pa iz tog razloga 150 milijuna za četiri godine, koliko mu maksimalno mogu ponuditi Lakersi, zvuči sasvim dovoljno za povratak kući.

Jan 17, 2018; Chicago, IL, USA; Golden State Warriors guard Stephen Curry (30) reacts during the first half against the Chicago Bulls at the United Center. Mandatory Credit: Mike DiNovo-USA TODAY Sports
Mike DiNovo / USA TODAY Sports / Reuters

Ovo ljeto zapravo samo Chris Paul i Kawhi Leonard imaju priliku “učlaniti” se u spomenuti klub, ali malo je vjerojatno da će se to dogoditi. S tim da su razlozi drukčiji. Dok nije realno da Rocketsi daju Paulu 200 milijuna, jer bi to značilo da će sa 37 godina dobiti 46 milijuna dolara za sezonu, Leonarda (on svoj raskid može aktivirati sljedeće godine) ne zanima 219 milijuna za pet godina jer po svaku cijenu želi iz Spursa otići u također rodni mu Los Angeles.

Kako na NBA tržištu uvijek treba čekati da svoje odluke donesu “najveće ribe”, a uz već spomenute, tu su još i DeMarcus Cousins te DeAndre Jordan kao ponajbolji centri lige, jako puno igrača će morati malo pričekati. U tu skupinu spadaju veterani poput Rajona Ronda, J.J.-a Redicka, Thada Younga, Brooka Lopeza... ali i vrlo zanimljivi mladi igrači kao što su Elfrid Payton, Marcus Smart, Zach LaVine, Aaron Gordon, Julius Randle, Jabari Parker, Clint Capela...

I dok je ponuda zaista bogata, tržište je nešto siromašnije s obzirom na to da 14 od 30 klubova već sada ima probijen Salary Cap, koji će sljedeće sezone biti oko 103 milijuna. Naravno, u NBA ligi Salary Cap nije čvrst, odnosno, može se probijati s brojnim iznimkama (s godinama se sve veći postotak plaće pojedinih igrača odbija od zbroja) pa to ne znači da su Miamiju, Clevelandu i Oklahoma Cityju, čije platne liste za sezonu 2018/19. idu preko 130 milijuna, ruke potpuno vezane. S druge strane, najviše prostora pod Salary Capom imaju Lakersi, koji ovo ljeto mogu “apsorbirati” dva maksimalna ugovora, dok bi važan faktor na tržištu mogli biti i Mavericksi, koji ciljaju centra, a moglo bi se dogoditi da čak dobiju mogućnost birati između Cousinsa i Jordana.

U sjajnoj je poziciji Philadelphia našeg Darija Šarića (pod ugovorom), koja ima dovoljno prostora pojačati momčad s još jednom zvijezdom, dok Sacramento dio svoje fleksibilnosti navodno planira žrtvovati zbog - Marija Hezonje. Već se dulje vrijeme govori da Vlade Divac, generalni menadžer Kingsa, želi Hezonju, a koliko u svemu tome ima istine, saznat ćemo kad krene prijelazni rok, odnosno, ako mladom Dubrovčaninu stigne ponuda iz Sacramenta...

Neizvjesno samo Zupcu

Mario, pak, može biti miran jer je za očekivati da tijekom srpnja potpiše ugovor koji će mu godišnje donositi oko sedam milijuna dolara. Još je mirniji Bojan Bogdanović, čiju će opciju od 10,5 milijuna dolara Pacersi gotovo sigurno aktivirati nakon što je protekla sezona potvrdila da su jednog startera zapravo dobili ispod cijene.

Od hrvatskih igrača neizvjesna je samo sudbina Ivice Zupca jer njegovih milijun i pol dolara za sljedeću sezonu ovisi o tome što će Lakersi napraviti u ovom prijelaznom roku, odnosno hoće li im taj iznos biti važan zbog prostora pod Salary Capom.

Status hrvatskih igrača za sljedeću sezonu

SLOBODAN Mario Hezonja

KLUPSKE OPCIJE

Bojan Bogdanović (Indiana) 10,5

Ivica Zubac (LA Lakers) 1,5

POD UGOVOROM

Dragan Bender (Phoenix) 4,7

Dario Šarić (Philadelphia) 2,5

Ante Žižić (Cleveland) 1,9

Linker
18. travanj 2024 16:40