Gary A. Vasquez / USA TODAY Sports
TEŠKE GODINE

OŠTAR ISTUP RAZLJUTIO NAJVEĆU KOŠARKAŠKU ZVIJEZDU DANAŠNJICE 'LeBronu Jamesu su uvijek išle sve zasluge, a nikad ni za što nije bio kriv'

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 02. kolovoz 2019. 17:11

Tri mjeseca nakon što je u New Orleansu kao izvršni predsjednik Pelicansa preuzeo košarkaške operacije kluba s momčadi u potpunom rasulu, nekadašnji GM Clevelanda, prvak s Cavsima 2016. godine - David Griffin (45), s puno je sreće napravio uspješnu rekonstrukciju. Pritom mu je silno pomogao prvi pick drafta, koji su Pelicansi mimo svih očekivanja dobili na lutriji, a prije nego što je je Griffin njime izabrao Ziona Williamsona, odradio je na papiru sjajnu razmjenu za Anthonyja Davisa jer su u New Orleans stigli Lonzo Ball, Brandon Ingram i Josh Hart te tri picka prvih runda drafta.

A dok slaže momčad s kojom bi u sljedećoj sezoni mogao napasti doigravanje jer su stigli još i veterani J. J. Redick i Derrick Favors, prvi operativac Pelicansa je kao miljenik medija (proteklih godina radio je kao televizijski analitičar i izgradio dobre odnose) čest gost u brojnim emisijama te zanimljiv sugovornik brojnim novinarima. Jedan od njih je i Jake Fischer iz Sports Illustrateda, koji je objavio intervju s Griffinom u kojemu je ovaj svojim izjavama izazvao brojne reakcije. Iz jednostavnog razloga što se "dirnuo" u LeBrona Jamesa, odnosno na njihove tri zajedničke godine u Clevelandu.

Nepodnošljiv pritisak

- Sve što smo radili bilo je anorgansko i neodrživo te, iskreno, nimalo zabavno. Bio sam očajan. Doslovno u trenutku kad smo osvojili naslov (povijesni preokret Cavsa nakon 1-3 protiv Warriorsa u velikom finalu 2016. godine), znao sam da odlazim. Ništa me nije moglo zadržati, baš nikakav novac.

Dio problema, barem tako danas tvrdi Griffin, bili su i Jamesovi jednogodišnji ugovori, nepodnošljiv pritisak da se oko najboljeg košarkaša svijeta složi momčad vrijedna naslova prvaka, a zanimljiv detalj iz intervjua je i priznanje da je "sam plakao u spremištu za metle" dok su igrači u Oaklandu slavili naslov prvaka. A trebalo mu je puno da frustracija prođe.

Jun 21, 2019; New Orleans, LA, USA; New Orleans Pelicans executive vice president of basketball operations David Griffin pats forward Zion Williamson on the back during a press conference at the New Orleans Pelicans Training Facility. Mandatory Credit: Derick E. Hingle-USA TODAY Sports
Derick E. Hingle / USA TODAY Sports
David Griffin i Zion Williamson

- Nakon odlaska iz Clevelanda jedno vrijeme nisam gledao NBA ligu, nisam više volio ovu igru. Predugo sam bio fiksiran isključivo na ishod i zbog toga je nestalo radosti.

Okruženje u Cavaliersima tih se godina često sa strane ocjenjivalo kao "otrovno", a to se vezalo uglavnom uz LeBrona Jamesa.

- Razlog tome je što su LeBronu uvijek išle sve zasluge, a ni za što nije bio kriv. Ljudi ne voli biti dio takvog svijeta.

Više nije isti

Ovom izjavom je najviše razljutio Jamesa iz čijeg je kampa stigla informacija da im je Griffin rekao kako u ovim izdvojenim izjavama "nedostaje kontekst". Ali, opet je rekao i ovo:

- Mislim da LeBron više nije ista "životinja" kad je u pitanju pobjeđivanje.

Naslov prvaka 2016. je, prema Griffinovu mišljenju, zadovoljio Jamesa toliko da više ne grize kao prije, što ni u kojem slučaju nije dobra vijest za Lakerse. Međutim, povrh svega je bivši GM Cavsa svoju suradnju s najboljim košarkašem svijeta ocijenio - odličnom.

- Moraš biti spreman na teške razgovore s LeBronom i ja sam uvijek bio. Imali smo odličan odnos zato što bih mu ja rekao što treba čuti, a on je to poštovao jer je znao da mu govorim iz pravih razloga.

A tri godine poslije David Griffin odlučio je javno iznijeti sve ovo...

Linker
25. travanj 2024 10:40