Bojan Bogdanović i Kyrie Irving su slobodni igrači
 Reuters
PLES MILIJUNA

SEZONA JE ZAVRŠILA, ALI PRAVI SHOW TEK POČINJE Bojan Bogdanović na najluđoj NBA tržnici u povijesti traži ugovor života

Posljednjeg dana lipnja (nedjelja), počinje prijelazni rok u NBA ligi s Kawhijem Leonardom i Kevinom Durantom u glavnim ulogama.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 27. lipanj 2019. 18:12

Ako ćemo po poziciji koju puni od dolaska u NBA ligu, u ovogodišnjem prijelaznom roku, onom u kojem treba potpisati ugovor života nakon najbolje sezone u karijeri, Bojanu Bogdanoviću "konkuriraju" Kevin Durant, Kawhi Leonard, Harrison Barnes, Tobias Harris, Trevor Ariza... Ako ćemo pak po stilu igre, jer najbolji hrvatski košarkaš zapravo je "dvojka u tijelu krila", tu su igrači kao Jimmy Butler, Klay Thompson, J. J. Redick, Danny Green... Onda svemu tome dodajte da su ovo ljeto slobodni i Kyrie Irving, Kemba Walker, Patrick Beverly, Al Horford, DeMarcus Cousins, Marc Gasol... pa ćete i sami doći do općeg zaključka da posljednjeg dana lipnja počinje najluđi prijelazni rok u povijesti, odnosno NBA tržnica na kojoj će biti ponuđeno 40 posto igrača iz prošle sezone s obzirom na to da ih toliko nema potpisane ugovore za sljedeću ili su se odrekli opcija koje imaju.

Uglavnom, od subote kreće ludilo u kojem će fokus biti na dvije glavne zvijezde - Kawhiju Leonardu i Kevinu Durantu te dvije "prve pratilje" - Kyrieju Irvingu i Klayu Thompsonu. Tu se još mogu dodati, recimo, Kemba Walker, Jimmy Butler ili D'Angelo Russell, ali činjenica je da će prijelazni rok otići u onom smjeru koji odrede Leonard i Durant. Situacija je takva da su Raptorsi favoriti na kladionicama za Leonarda, kojem su druga opcija Clippersi iz rodne mu Kalifornije, dok je ozlijeđeni Durant (gotovo sigurno će propustiti cijelu sljedeću sezonu) navodno najbliže Brooklynu, gdje bi mu se trebao priključiti Irving.

Netsi za takav pothvat imaju sasvim dovoljno prostora pod Salary Capom, ali i daleko bolju momčad od Knicksa, koji su se također doveli u situaciju da ovo ljeto mogu potpisati dvije "velike ribe". Takvu mogućnost imaju i Clippersi, čija mlada jezgra s trenerom Docom Riversom drugi klub Los Angelesa čini poželjnom destinacijom za najveće zvijezde.

U cijeloj priči najveći gubitnici mogli bi biti Warriorsi, koji navodno planiraju ponuditi maksimalne petogodišnje ugovore Durantu (oko 220 milijuna) i Thompsonu (oko 190 milijuna), makar ni na jednog od njih dvojice najvjerojatnije neće moći računati sljedeće sezone. Gubitak Duranta bio bi velik udarac za Golden State, pogotovo ako se pojača konkurencija na Zapadu, što se već dogodilo dolaskom nakon što su se u Lakersima spojili LeBron James i Anthony Davis, prema svemu sudeći tu bi se u budućnosti mogli umiješati i Clippersi, a treba pratiti i što će se događati u Houstonu, gdje traže način kako poboljšati momčad eventualnim razmjenama u kojima bi bili uključeni Chris Paul i(li) Clint Capela.

Na Istoku bi, pak, Leonard ostankom u Torontu potvrdio aktualne prvake kao jedne od favorita za novi naslov, Netsi i Knicksi sanjaju o velikim zvijezdama, u Milwaukeeju će se fokusirati na to da zadrže Khrisa Middletona, Malcolma Brogdona i Brooka Lopeza, a u Philadelphiji moraju odlučiti koliko su daleko spremni otići u tzv. porez na luksuz s obzirom na to da će Jimmy Butler i Tobias Harris ostati samo ako im Sixersi ponude maksimalne ugovore.

Nakon što je s Irvingom opciju za sljedeću sezonu odbio i Al Horford, izuzetno aktivan akter na tržištu postaje i Boston, čija će glavna meta navodno biti Kemba Walker (Charlotte mu može ponuditi 220 milijuna dolara, a u tom će slučaju vjerojatno ostati), a predsjednik Danny Ainge neće se libiti napraviti ni nekakav veliki trade za, primjerice, Stevena Adamsa, kojeg je Oklahoma City stavio u izlog...

Linker
26. travanj 2024 18:44