Luka Dončić
 Reuters, USA TODAY Sports / USA TODAY Sports
KAKVA IGRAČINA

SLOVENSKA SENZACIJA JE VEĆ SADA JEDAN OD NAJBOLJIH NA PLANETU Dončića sve više uspoređuju s Jamesom, čije tinejdžerske rekorde ruši iz večeri u večer

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 20. studeni 2019. 10:40

Prvi je birao Phoenix, a Deandre Ayton bio je - tako su tvrdili Amerikanci - sigurna oklada za sljedećeg velikog NBA centra. Onda je u Sacramento stigao Marvin Bagley, još jedan centar izabran na draftu 2018. ispred Luke Dončića kojeg su Hawksi potom mijenjali u Dallas za Traea Younga i ovogodišnji pick prve runde s kojim je pak izabran Cam Reddish. Uglavnom, i Phoenix, i Sacramento, i Atlanta su mogli imati Dončića, već danas MVP kandidata u ovoj ligi, dok svi navedeni, osim Younga, ne zaslužuju se naći u istoj rečenici sa slovenskom senzacijom.

Brojke govore same za sebe s obzirom na to da je Dončić u ponedjeljak postao drugi najmlađi u povijesti s 40+ triple-doubleom (oko 150 dana stariji no što je bio LeBron James 2005. godine), a nepuni prvi mjesec svoje druge NBA sezone zaključuje kao četvrti strijelac i drugi asistent lige.

- Ovaj momak može napraviti bilo što na košarkaškom terenu. Fenomenalno ga je gledati. Fenomenalno je biti dio toga.

Rick Carlisle, trener s drugim najduljim aktivnim NBA mandatom, poslao je jasno poruku. Jer Carlisle je iz prve ruke svjedočio nekim do tada neviđenim stvarima kao što su, primjerice, “Malice in the Palace” (tučnjava Pacersa, čiji je bio trener, s navijačima u Detroitu) ili - da se vratimo košarci - pohodu Dirka Nowitzkog na naslov prvaka. A sad djeluje prilično impresionirano s momkom kojeg su prije niti godinu i pol brojni američki analitičari, čak i neki skauti, smatrali “najvećim rizikom drafta”. Iako su, recimo, Ayton (odrađuje suspenziju od 25 utakmica jer je bio pozitivan na doping) i Bagley (do sada propustio trećinu utakmica) kao “manji rizik” prouzročili daleko veću štetu Phoenixu i Sacramentu.

Nov 2, 2018; Dallas, TX, USA; Dallas Mavericks forward Luka Doncic (77) drives to the basket past New York Knicks forward Damyean Dotson (21) during the first half at American Airlines Center. Mandatory Credit: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports - 11578520
Kevin Jairaj-USA TODAY Sports / Reuters

Vrijedi ga zadržati

Ali to je sad najmanje važno, odnosno daleko važnije je zadovoljstvo Mavericksa koji su u Luki Dončiću dobili vođu za jedno dugo razdoblje. Jasno je to sada i Amerikancima, koji nisu vjerovali u priče s “ove strane bare”, iako su te priče bile potkrepljenje europskim naslovima sa Slovenijom i Realom, MVP nagradama i izborima u najbolje petorke dok je ovaj rođeni Ljubljančanin još bio tinejdžer. U Europi su pak rijetki sumnjali u momka koji je sa 13 godina došao u Real Madrid, a sa 16 ušao u puni profesionalni pogon. Iz te perspektive je Dončić samo nastavio raditi ono što je radio na Starom kontinentu. Dominirati. Da bi zaradio nadimak “manji LeBron James”. Zbog par centimetara i desetak kilograma u korist najboljeg košarkaša 21. stoljeća i jednog od najvećih svih vremena.

Igra, odnosno brojke, su pak vrlo slične. Iako Dončić kroz svojih prvih 85 utakmica ima čak i bolje brojke no što je imao James na početku svoje NBA karijere.

Međutim, zbog godina i načina na koji je sposoban utjecati na baš sve što se događa na terenu, radi se o jedinoj logičnoj usporedbi. Jer prije ovoga što gledamo u izvedbi mladog Slovenca, samo je LeBron bio ovako dobar već s 20 godina.

- Ne mislim da mogu biti MVP. Puno je velikih, nevjerojatnih igrača u ovoj ligi. Pritom se i ne zamaram time. Lijepo je čuti, ali ono što ja želim je ući u doigravanje. To bi bilo silno zabavno igrati.

Dec 20, 2018; Los Angeles, CA, USA; Dallas Mavericks forward Luka Doncic (77) drives to the basket against the LA Clippers in the first half at Staples Center. Mandatory Credit: Richard Mackson-USA TODAY Sports - 11881969
Richard Mackson-USA TODAY Sports / Reuters

Luka očito nije svjestan svega što ove sezone radi iz utakmice u utakmicu jer epitet MVP kandidata minimum je pristojnosti kad se govori o ranoj fazi 74. NBA sezone u kojoj je impresivnije samo ono što radi James Harden, dok je Dončić barem uz rame Giannisu Antetokounmpu i LeBronu Jamesu.

- Nevjerojatno je što radi sa 20 godina, sazrijeva neviđenom brzinom - oduševljeno će Mark Cuban, vlasnik Mavericksa koji trlja ruke zbog “kamena temeljca” za još jednu veliku klupsku eru.

- Njega definitivno vrijedi zadržati.

Cuban nije mogao izbjeći usporedbu s Nowitzkim...

- Potpuno su drukčiji. Dirk se nikad nije smijao na terenu, nije ispoljavao silne emocije. I Luka ima jednu prednost, nema jezičnu barijeru kakvu je Dirk imao kad je došao ovdje.

Oduševljeni od starta

Uspoređivati Dončića s bilo kim je prilično nezahvalan zadatak s obzirom na to da u Europi takvog nije bilo. S druge strane bi se mogle povući paralele s najboljim “playmakerima dvometrašima” - Magicom Johnson i LeBronom Jamesom, ali nijedan od njih dvojice, recimo, nikad nije bio ni približno ubojit u šutu izvana. Zato priča o “europskom Jamesu” zvuči prilično šuplje. Luka Dončić je poseban košarkaš i takvim ga treba tretirati.

- On je veliki igrač, jedan od najboljih na planetu. Stvarno ne znam koliko ću vam to puta morati ponoviti - zaključuje trener Carlisle.

U Dallasu to znaju odavno.

- Donnie (generalni manager Nelson) mi je rekao da će biti najbolji igrač na draftu i moram vam reći da to ni približno nije upitno. Oduševljeni smo od prvog dana otkad smo ga doveli u Dallas.

I oduševljenje ne prestaje...

Linker
19. travanj 2024 03:07